Za který tým kopete vy? Jste spíš milovník french pressu, nebo si ujíždíte na překápku z moka konvičky? Pokud ještě nevíte, společně se podíváme, který způsob přípravy kávy je vám bližší.
French press má doma každá druhá domácnost. Je praktický a dá se v něm udělat třeba i čaj. Moka konvičku znaly už naše babičky, a tak ji najdeme i u nich. Navíc dnes jsou tyhle praktické konvičky pocházející z Itálie opět v kurzu. Zvlášť pokud neuděláte ani krok bez silného espressa ani na vašich turistických výletech.
Moka konvička
Káva z ní je někde mezi espressem a filtrovanou kávou, takže zrna byste měli namlít na něco mezi jemným a středním stupněm hrubosti (při promnutí v prstech je jako polohrubá mouka). Co se týká typu kávových zrn, klidně můžete sáhnout i po trochu tmavším pražení. Hodí se jak arabica, tak robusta nebo jiná jednodruhová odrůda.
Jak vlastně funguje?
- Do spodní části moka konvičky nalijte vodu až těsně pod ventilek.
- Mletou kávu nasypte do sítka, lehce sklepejte, povrch urovnejte a okraje očistěte. Tím zajistíte, že během přípravy nebude unikat tlak.
- Naplněné sítko vložte do spodní části konvičky, přišroubujte horní část a náležitě utáhněte. Vaše káva se jinak vlivem tlaku dostane tam, kde být nemá.
- Poté položte konvičku na střední plamen a víko nechte otevřené. Díky tomu můžete sledovat, jak káva začne vzlínat.
- Když z pístu začne téct krémovitá pěna, snižte plamen na minimum a sledujte, jak se horní část konvičky pomalu plní.
- Ve chvíli, kdy se zhruba 2/3 objemu horní části konvičky naplní kávou, začne její obsah prskat a bublat. To je znamení, že ji máte odstavit z plamene.
- Teď už jen stačí kávu nechat chviličku odstát a pak si ji užít do posledního doušku.
A co byste ještě měli vědět?
Než si konvičku koupíte, promyslete si, kolik šálků z ní budete připravovat. Pokud ji chcete pouze pro sebe, stačí vám menší. Jestli však vaříte kávu pro více lidí, pořiďte si konvičku o větším objemu. Určitě si také nastudujte, z jakého materiálu by ideálně měla být. Na trhu existuje spousta variant, ale ta nejoblíbenější je z hliníku – je totiž lehoučká a perfektně odolná. A aby toho nebylo málo, ve vrchní části konvičky je speciální těsnění, které je jednou za čas potřeba vyměnit, ale naštěstí se už prodává téměř všude.
French press
Kávu z french pressu ocení všichni milovníci filtrované kávy. Oproti papírovému filtru je zde ale kovové sítko, díky kterému do kávy proniknou i oleje. V kávě mimo jiné uvidíte mikročástečky sedliny, ty ale nejsou vůbec na škodu. Díky nim bude totiž káva bezvadně chutnat.
Jakou kávu budete potřebovat?
Ideální bude 100% arabica, kterou je potřeba správně umlít. Pokud máte doma mlýnek, namelte ji tak, aby svou konzistencí připomínala cukr krystal. Jestli mlýnek do vaší domácí výbavy nepatří, nechte si namlít kávu přímo v obchodě. Stačí říct, že ji máte na french press.
Jak si kávu ve french pressu připravit?
Je to opravdu jednoduché. Stačí postupovat podle těchto čtyř kroků:
- French press vypláchněte horkou vodou. Díky tomu nebude sklo chladné, což by ovlivnilo další kroky přípravy.
- Namletou kávu nasypte do french pressu, zalijte horkou vodou a lehce zamíchejte.
- Po třech minutách ještě jednou zamíchejte a pak počkejte další minutu, než si káva sedne.
- Pak už jen stačí stlačit filtr a nalít kávu do šálku.
TIP: Po čtyřech minutách kávu nalijte do jiné nádoby, jinak bude proces louhování pokračovat a káva zhořkne.
Dostali jste chuť na šálek horké kávy? To je dobře! Stačí si jen vybrat typ přípravy a pak si ho pořádně vychutnat.
Přečtěte si také o dárcích pro muže k svátku a o receptech na krevety.