Losos, ryba bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamín D. Zkrátka surovina, která by ve vašem jídelníčku neměla chybět. Pokud nemáte ryby zrovna v lásce, nemusíte se bát. Losos patří mezi druhy ryb, které nejsou cítit známou „rybinou“. A do jakých receptů je nejlepší? Na to se pojďme společně podívat!
Lososová sushi bowl
Ingredience:
- 150 g rýže na sushi
- špetka moučkového cukru
- 1 lžíce rýžového octa
- 120 g mraženého edamame
- 1 velká mrkev
- hrst ředkviček
- ¼ okurky
- 2 vařené filety z lososa bez kůže
- 1-2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička opražených sezamových semínek
- několik kousků sushi zázvoru (dle chuti)
Postup:
- Vysypte rýži na sushi do středně velkého hrnce, zalijte ji 200 ml vody a přidejte špetku soli. Hrnec postavte na plotýnku a nastavte vysokou teplotu. Počkejte, až se voda začne vařit, poté snižte teplotu na velmi nízkou, přikryjte hrnec pokličkou a nechte ji 15 minut vařit na mírném plameni.
- Po 15 minutách vypněte oheň, rýži načechrejte vidličkou, poté vraťte na hrnec pokličku a nechte ji ještě 5 minut vařit.
- Po 5 minutách zkontrolujte, zda je rýže uvařená, měla by vstřebat všechnu vodu a být měkká, ale ne kašovitá. Do rýže vmíchejte cukr a ocet, opět přikryjte pokličkou a nechte ji v teple, zatímco budete připravovat ostatní ingredience.
- Naplňte malou pánev do poloviny vodou, postavte ji na plotýnku a přiveďte vodu k mírnému varu. Přidejte fazole edamame, vařte 3 minuty a poté je opatrně slijte.
- Oloupejte mrkev a zbavte ji vnější slupky a poté škrabkou zpracujte na plátky.
- Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Okurku nakrájejte na nudličky a poté ji podélně nakrájejte na tenké plátky.
- Rukama rozlámejte lososa na malé kousky. Pozor na případné kosti, ty vyhoďte.
- Teplou rýži rozdělte do misek a navrch naaranžujte ostatní ingredience, poté je pokapejte sójovou omáčkou a sezamovými semínky a přidejte několik kousků sushi zázvoru, pokud jej máte rádi.
- Dobrou chuť!
TIP! Připravte si k jídlu lahodné krevety!
Pečený losos v krustě s bramborovo-hráškovou kaší
Ingredience:
- 1 krajíc křupavého chleba (bez kůrky)
- hrst petržele
- 1 stroužek česneku
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 filety z lososa
- 250 g brambor
- 100 g hrášku
- 2 lžíce másla
- 0,5 lžíce octa
- sušená bazalka
- sůl
- pepř
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 .
- Chléb rozmixujte s petrželkou, česnekem, olivovým olejem a trochou koření (sůl, pepř, sušená bazalka).
- Každé rybí filé potřete trochou oleje a pak ho obalte ve strouhankové směsi.
- Položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 10-12 minut, dokud se nevytvoří zlatavá krusta.
- Mezitím přiveďte k varu hrnec s osolenou vodou a přidejte brambory. Vařte 8-10 minut, dokud nebudou měkké a na poslední 2 minuty přidejte hrášek. Poté je slijte, vyklopte zpět na pánev, aby se vysušily, přidejte máslo a ocet a nahrubo je rozmačkejte.
- Na talíř dejte kaši, navrch rybu a podle chuti podávejte například s tatarskou omáčkou.
- Dobrou chuť!
TIP! Inspirujte se recepty na přípravu kapra!
Lososový salát
Ingredience:
- 2 cukety
- 100 g čerstvého loupaného hrášku
- 8 ředkviček
- 3 lžíce avokádového oleje
- 1 velký citron
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 75 g hráškových výhonků
- 4 filety z lososa (zbavené kůže a nakrájené na velké kousky)
- 2 polévkové lžíce lněných semínek
- 0,5 svazku kopru
- černý pepř (dle chuti)
Postup:
- Cuketu nakrájejte škrabkou na dlouhé tenké proužky a zbavte ji měkkého jádra se semínky.
- Ve velké míse smíchejte proužky cukety, hrášek a ředkvičky.
- Vyšlehejte olej, citronovou kůru a šťávu a jogurt. Poté je smíchejte se zeleninou.
- Na velký talíř dejte výhonky hrášku, zeleninovou směs a velké kousky lososa. Nakonec je posypte černým pepřem, semínky a koprem.
- Dobrou chuť!
Mezi další oblíbené recepty z lososa patří pečený losos na másle, lososové kuličky nebo steak z lososa. Ale o nich zase někdy příště.
Co říkáte na tento článek?
Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0