Jak na ...NávodVaření a recepty

Jak poznat zkažené kuřecí maso

Jen máloco dokáže tak dokonale zkazit chuť k jídlu jako zkažené kuřecí maso. Odporný zápach, slizká textura, vybledlá barva… Někdy maso zkrátka křičí do světa, že je zkažené. Někdy to ale tak zřejmé není. Následující tipy vám prozradí, zda je kuřecí maso stále bezpečné k jídlu!

Pokud máte problém jako já, že máte slabší čich, tak se vám může stát, že si nejste jistí. Zkuste se zeptat také někoho v domácnosti, ale nepokládejte otázku tak, aby si myslel, že je maso zkažené.

Jak dlouho vydrží chlazené kuřecí maso?

Kdo by nemiloval kuřecí maso?! Jde z něj vykouzlit celá řada rychlých obědů nebo lehkých večeří. A skvěle se hodí také při dietě.

Kuřecí maso má ale jednu zásadní nevýhodu. Kazí se mnohem rychleji než vepřové či hovězí. Zatímco červené maso vydrží v ledničce i několik dní, kuřecí maso lze takto uchovávat pouze 1 – 2 dny čerstvé.

Pokud si kupujete chlazené kuřecí maso, nemělo by dlouho ležet v lednici. Nenechte se zmást datem spotřeby. To pouze určuje, dokdy jej mohou prodejci prodávat. Důležitá je doba, po kterou maso v lednici uchováváte vy. Doporučujeme ideálně kuřecí maso jíst více než 2 dny před spotřebou na obalu.

Životnost chlazeného kuřecího masa můžete prodloužit několika způsoby:

  • zamrazením (syrové kuře vydrží v mrazáku přibližně půl roku);
  • tepelným zpracováním (v takovém případě získáte další 3 – 4 dny);
  • marinováním v oleji (pokud marinované maso uzavřete v nepropustné nádobě, mělo by takto vydržet až 2 dny);
  • umístěním do solného roztoku (v 3-5% solném roztoku by mělo kuře vydržet až 2 dny).

Tip: Jak prodloužit datum spotřeby sezónního ovoce, se dočtete v tomto článku.

Pekáč se syrovými kuřecími stehny
Kuře se oproti jiným druhům masa rychleji kazí. | Zdroj: Unsplash

Jak poznat zkažené kuřecí maso?

Poznat zkažené kuřecí maso může být někdy trochu oříšek. Nejčastěji jej poznáte po čichu. Mnohé napoví i barva či struktura masa. A dejte také na pocit.

Zápach kuřecího masa

Syrové kuřecí maso má určité aroma, ale nezapáchá. Pokud si k syrovému kuřeti přičichnete, rozhodně by se vám z něj nemělo udělat nevolno. Někdy se ale může stát, že kuře trochu smrdí, a přesto není zkažené. Většinou se jedná o zápach krve.

Pokud jste na pochybách, zkuste maso důkladně umýt pod tekoucí vodou. Pokud poté přestane zapáchat a nevykazuje jiné známky zkaženosti, je pravděpodobně bezpečné k jídlu. Více také zapáchají stehna oproti prsům.

U tepelně zpracovaného kuřete může být trochu obtížnější zjistit, zda je zkažené. Každopádně i tady si všímejte pachu. Jak smrdí zkažené kuřecí maso? Různě. Může páchnout kysele, jako čpavek, síra či zkažené vejce. Pokud kuře silně zapáchá, je lepší jej vyhodit.

Struktura kuřecího masa

Struktura kuřecího masa by měla být pevná a pružná. Kuře by nemělo být kluzké ani se vám naopak lepit k rukám. Pokud vám kuře připadá mdlé a jeho povrch slizký, měli byste zpozornět. Zkuste jej důkladně propláchnout pod vodou a pečlivě vysušit. Pakliže zůstává kuře i nadále slizké, je velká pravěpodobnost, že je zkažené.

Totéž platí i u tepelně zpracovaného kuřecího masa. Pakliže zaznamenáte jakoukoliv změnu na jeho textuře, rozhodně takové maso nekonzumujte.

Barva kuřecího masa

Syrové kuře může mít různé odstíny, a přeto být stále bezpečné k jídlu. Odchylky v barvě způsobuje například stáří zvířete nebo jeho plemeno. Někdy může být maso bledé, protože bylo kuře před porážkou vystresované. Takovému masu je lepší se vyhnout, ať už z etických nebo čistě pragmatických důvodů. Maso z vystresovaného zvířete totiž zdaleka nechutná tak dobře.

I přes veškeré možné odchylky, by měla být barva kuřete růžová. Pokud je barva nevýrazná, s šedivým či žlutým nádechem, znamená to, že se kuře začíná kazit. Všímejte si též barvy tuku. Ten by měl být správně bílý. Žlutý tuk může značit, že je kuře zkažené.

Pečené kuře na tácu.
U kuřecího masa je třeba hlídat barvu, textturu a vůni. | Zdroj: Unsplash.

Kdy už nejíst kuřecí maso?

Pokud jste u kuřecího masa zpozorovali některé z příznaků výše nebo pokud jej skladujete déle než doporučenou dobu, je lepší se jeho konzumace vyvarovat. Přijdete tím sice o večeři, ale zato se vyhnete perným chvílím na toaletě. Zdraví má člověk přeci jen jedno.

Ze zkaženého kuřecího masa hrozí vážné zdravotní komplikace, pokud by bylo zkonzumováno. Mezi nejčastější rizika patří:

  • Bakteriální infekce: Zkažené maso může obsahovat bakterie jako SalmonellaCampylobacterEscherichia coli nebo Shigella. Tyto bakterie mohou způsobit průjmy, bolesti břicha, horečky, dehydrataci a v těžších případech i hospitalizaci. Když máte na kuře třeba jen malé podezření, tak raději opravdu dobře tepelně zpracujte. Kuře byste neměli jíst syrové ani trochu.
  • Toxiny produkované bakteriemi: Některé bakterie, například Staphylococcus aureus, mohou v mase produkovat toxiny, které způsobují otravy i po tepelné úpravě. Tyto toxiny mohou vyvolat nevolnost, zvracení a další zažívací potíže.
  • Zápach a vzhled: Zkažené kuřecí maso obvykle zapáchá po čpavku nebo kyselých látkách a může mít změněnou barvu (šedou, nazelenalou) či slizký povrch. O tom tento článek je. Raději se takovému kuřecímu vyhněte.

A jak jsme popsali i na začátku, tak kuřecí maso si nekupujte do zásoby. Ideálně udělejte do 1-2 dnů od nákupu a 2 dnů před koncem záruky. Čerstvé kuře chutná také přeci jen lépe!

Co když sníme zkažené kuřecí maso?

V takovém případě riskujete velké zdravotní potíže. Můžete dostat salmonelózu, kampylobakteriózu, E. coli nebo Shigelózu. Pokud si proto čerstvostí kuřecího masa nejste jistí, raději ho vyhoďte.

A co s den prošlým kuřecím masem?

Datum spotřeby nemusí být 100% ukazatelem. Někteří lidé mají zkušenost, že v případě správného skladování kuřecího masa bylo ještě v pořádku. Jiní sdílí na internetu, že i pár dní před datem spotřeby už bylo zkažené.

Co znamenají označení spotřebujte do a minimální trvanlivost?

Najdete na potravinách, které jsou čerstvé a mají relativně krátkou trvanlivost. Jedná se například o mléčné výrobky, chlazené maso, ryby. Po jejím uplynutí byste je měli konzumovat pouze v případě, kdy nezapáchají nebo nevykazují jiné známky zkaženosti. Oproti tomu označení minimální trvanlivost se používá pro potraviny, které mají delší životnost a nekazí se tak rychle. Jedná se například o sušenky, těstoviny, zavařeniny, čaje a konzervy. V obchodech se tyto potraviny mohou prodávat i po jejím uplynutí, často za zlevněnou cenu.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
1
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Vendy Koçoğlu
Čerstvá absolventka mediálních a teritoriálních studií, expatka a novopečená máma. Zajímá se o dopady používání nových médií na psychiku člověka, digitální minimalismus a duševní zdraví. Ve volném čase ráda čte, vytváří nebo zkrátka jen tak je.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *