Proč si doma naklíčit Mungo fazole?
Klíčení je jarním tématem z jednoho jediného důvodu.
Probouzí se příroda a my po zimě, kdy jsme se cpali vším možným, potřebujeme taky trochu naklíčit. Myšleno probudit se, vyhnout se jarní únavě, doplnit enzymy.
Klíčky jsou plné enzymů, které naše tělo potřebuje.
A fajn je, že si hotové klíčky nemusíte kupovat, ale jde je jednoduše připravit v domácích podmínkách.
Co je dobré vědět na začátku?
Až si to vyzkoušíte, zjistíte, že je to jednoduchý proces.
Možná nemáte ve spíži mungo fazole, ale určitě máte doma cedník a misku.
Mungo fazolky jsou k dostání téměř v každém větším obchodu s potravinami. Tak šup nakupovat.
Začínáme
Klíčky nevzniknout lusknutím prstu. Počítejte s tím, že klíčení zabere minimálně 3 dny, než můžete konzumovat plnými hrstmi.
- Den – odměřte si cca 100ml fazolek, properte pod vodou a zalijte ve sklenici vodou. Začněte s namáčením večer.
- Den – ráno fazolky sceďte, propláchněte. Sítko vložte do misky a nechte stát v kuchyni. Pozor, mezi sítkem a dnem misky by měl být prostor. Přebytečná voda z oplachu musí odkapat. Fazolky můžete během dne vícekrát propláchnout. Pokud chodíte do práce, stačí propláchnout ráno a odpoledne, popř. večer než půjdete spát.
- Den – už mají fazolky 2-3 mm klíčky a dají se konzumovat. Stane-li se, že je hned nesníte, dál je proplachujte a nechte klíčit.
- Den – jsou připraveny k spotřebě – můžete je jíst jako oříšky, nebo místo listu ledového salátu přidat na obložený chléb ke svačině, přidat do salátu…
- Den – k zastavení procesu klíčení postačí dát klíčky do lednice.
Pogratulujte si, zvládli jste to
Věřím, že fazolky vyklíčili. Víte proč mám takovou jistotu? Protože se to podařilo i mně, která umučila kaktus.
Od teď můžete klíčit jako profíci. Pochutnejte si a ať se daří 🙂
Přečtěte si také o hubnutí díky ketóze nebo o rakytníku.