V dnešní době se čím dál tím více vracíme k tradicím, zvykům a receptům našich babiček. Proč nevyužívat plody přírody, které rostou všude kolem nás, nic nestojí a jsou přitom zdravé a plné vitamínů? Jedním takovým malým zázrakem, je šípek.
Připravte se na nadcházející zimu a nasušte si šípek na skvělý domácí čaj, šípkovou marmeládu, šípkový sirup nebo omáčku. Šípek je snad nejzdravější plod podzimu. Obsahuje vysoký podíl vitamínu C a je vhodný jak pro dospělé tak malé děti.
Šípkobraní
Hlavní sezóna sběru šípku je od září do října, ale listopad by se také ještě dal, pokud však nezačne mrznout. Přemrzlé šípky, stejně jako houby, se nedoporučuje sbírat a dále využívat. Naopak, se doporučuje sběr za slunečného a suchého počasí, kdy plody obsahují nejvíce vitamínu C. Vždy sbírejte jen tvrdé lesklé plody, červené nebo oranžové barvy. Přezrálé šípky jsou sice sladké, ale pro následné zpracování nevhodné.
Šípek a sušení
Než začnete se sušením, šípek omyjte, zbavte stopek a nechte jej oschnout nebo vysušte utěrkou. Šípek by se měl co nejrychleji usušit, aby si uchoval co nejvíce prospěšných látek. Správně usušený šípek poznáte, že je tvrdí a při stisku se rozpadá.
Nejekonomičtější, ale bohužel nejdelší, je sušení na slunci. Vyžaduje déle času a větší péči. Šípky kontrolujte a přebírejte, aby nezvlhly a nezplesnivěly.
Vlastníte-li sušičku, neváhejte ji použít. Nepřesahujte teplotu 70 °C. Druhý rychlejší způsob, jak šípek usušit, je v troubě, a to s teplotami v rozmezí 50–60 °C.
Šípek, drahocenný přírodní léčitel
Jak již víte, šípek je plný vitamínu C. Pomáhá při únavě a přirozeně podporuje imunitní systém, což nejvíce oceníme v jarním, podzimním nebo zimním období.
A to není vše, šípek čistí krev a je rovněž vhodným doplňkem při léčbě:
- Zánětu močových cest a ledvin
- Kolice žaludku
- Bolesti nebo zánětu v krku
- Nachlazení
- Kašli
- Horečce
Šípkový čaj
Není nad domácí šípkový čaj z vlastnoručně nasbíraných šípků. Jestli si myslíte, že po šípkovém čaji usnete jako Šípková Růženka, opak je pravdou. Šípkový čaj dodává energii.
Jak na šípkový čaj?
- Usušené šípky rozdrťte v hmoždíři a nechte přes noc luhovat ve studené vodě.
- Doporučená dávka jsou 2 lžíce drti na 1 litr vody.
- Před podáváním nejprve celý nálev zahřejte na cca 70 °C. V žádném případě nesmí čaj přejít varem, připravili byste se tak o většinu prospěšných látek.
- Hotový čaj přeceďte přes papírový filtr nebo husté sítko a můžete podávat.
K dochucení můžete použít citron, med nebo třeba zázvor.
Šípek je prostě malý zázrak s blahodárnými účinky pro naše zdraví. Pokud jste si letos nestihli z podzimní procházky přinést alespoň jednu čepici šípku, příští rok to napravte. A nezapomeňte, že divočák, jedině se šípkovou.
Pokud vás šípek zaujal, tak si můžete přečíst také o rýmovníku, angínovníku a o herbálním čaji.