Milujete lívance k snídani nebo jako brunch, ale máte strach, že pro vás nejsou dostatečně dietním jídlem? Lívance rozhodně nemusí být „cheat meal“. Připravila jsem pro vás pět super receptů na lívance ve zdravějších verzích. To musíte vyzkoušet!
Zdravé lívance v pěti variantách
Zdravější lívance často obsahují buď špaldovou mouku místo pšeničné, nebo ovesné vločky místo mouky celkově. Kravské mléko lze jednoduše nahradit rostlinným mlékem, které si dokonce můžete vyrobit i doma (například ovesné nebo mandlové). Na ozdobení můžete použít řecký jogurt s 0 % tuku či tvaroh a spoustu jakéhokoli vašeho oblíbeného ovoce. Zapojte fantazii! Všech pět receptů je časově nenáročných na přípravu.
Banánovo-ovesné lívance
Ingredience:
- Cca 150 g ovesných vloček
- Špetka himalájské soli
- 2 vejce
- 1 lžíce kokosového cukru
- 100 ml ovesného mléka 1 zralý banán
Vejce vyšleháme s ovesným mlékem, solí a cukrem. Poté přidáme banán s vločkami a vše rozmixujeme. Důležité je, nechat směs chvíli odstát, aby vločky nasákly vlhkost a změkly. Pomocí lžíce pak tvarujte lívance a pokládejte je na rozpálenou pánev. Smažíme z obou stran dozlatova. Servírujte dle vlastní chuti a fantazie.
???? Tip: Doporučuji servírovat s javorovým sirupem, borůvkami a řeckým jogurtem.
Lívance s jablečným pyré
Ingredience:
- ½ hrnku a velkou lžíci mouky
- Lžička prášku na pečení
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1/3 hrnku rostlinného mléka
- 3 lžíce jablečného pyré
- ½ lžičky vanilkového cukru nebo pár kapek vanilkového extraktu
Všechny „suché“ ingredience smícháme dohromady (tzn. mouku, prášek na pečení a cukr). V jiné misce smícháme zbylé „mokré“ suroviny, které poté přidáme k první směsi. Pokud se vám těsto zdá husté, neváhejte přidat více mléka. Nakonec lívance smažíme dozlatova z obou stran na rozpálené pánvi.
Tento recept najdete přehledně i v následujícím videu.
???? Tip: Nejlepší je smažit lívance na kousku kokosového oleje, což je také zdravější varianta.
Zdravé lívance ze špaldové mouky
Ingredience:
- 160 ml rostlinného mléka
- Lžička prášku do pečiva
- 80 g celozrnné špaldové mouky
- Lžička agávového nebo kokosového sirupu
- Špetka soli
- 1 vejce
- Skočice dle chuti
Sypké ingredience smícháme v jedné misce – tzn. mouku s práškem do pečiva, solí a případně i skořicí. Postupně přidáme mléko se sirupem a pořádně promícháme. Nakonec do směsi rozklepneme vejce a opět rozmícháme. Vzniklou směs necháme cca 5 minut odležet. Těsto nabíráme pomocí polévkové lžíce a smažíme dozlatova. Lívance podáváme dle chuti s řeckým jogurtem, různým ovocem, javorovým sirupem a arašídovým máslem.
Ovesné lívance
Ingredience:
- 50 g ovesných vloček
- 50 g špaldové mouky
- 150 ml ovesného mléka
- Lžíce hořkého kakaa
- Lžíce agávového nebo kokosového sirupu
- Špetka soli
- 1 vejce
Všechny ingredience smícháme v jedné míse. Vločky necháme nasáknout vlhkost. Těsto by mělo být husté, ale přitom stále mírně tekuté. Pokud je směs spíše hustá, přidáme více mléka. Pánev si nejdříve rozehřejeme a poté smažíme na kokosovém oleji dozlatova z obou stran. Servírujeme opět s řeckým jogurtem, ovocem, kokosem či ořechy dle chuti.
Fitness lívance
Ingredience:
- 1 vejce + 2 bílky
- Špetka soli
- Lžička prášku na pečení
- 30 g proteinu Zralý banán
Nejdříve si rozmačkáme banán a vyšleháme jej s vejcem a bílky do hladkého těsta. Poté přidáme prášek na pečení, protein a sůl. Zamícháme a už jen rozpálíme pánev a smažíme. Opět doporučuji kokosový olej na smažení. Podáváme s řeckým jogurtem nebo s tvarohem a s ovocem.
Budu ráda, když mi dáte vědět do komentářů, který z receptů vám chutnal nejvíce.
Neváhejte zkusit také: Tipy na zdravé a rychlé fitness snídaně! nebo si přečtěte náš článek o zdravých palačinkách.