Přelom května a července je ten pravý čas, kdy vyrazit na sběr květů černého bezu a vyrobit si skvělý domácí bezový sirup. Květy bezu se řadí mezi léčivé bylinky a v letních měsících si z něj vytvoříte skvělou osvěžující šťávu. Výroba sirupu je velmi snadná a rychlá. Uskladněný vám vydrží i rok.
Co budeme potřebovat k přípravě bezového sirupu?
- 25–40 květů černého bezu (dle velikosti)
- 40 gramů kyseliny citronové
- 2 litry převařené vody
- 2 kilogramy cukru (nejlépe třtinový)
- 2 citrony
- zavařovací sklenice
- plátýnko, přes které květy přecedíme
Postup
Nasbírané květy černého bezu lehce opláchneme. Pozor, ať nesmyjeme všechen pyl, protože ten určuje kvalitu a chuť sirupu. Pokud jste květy sbírali na čistém místě, není třeba oplachovat. Pyl stačí pouze lehce oklepat. Velké množství pylu by mohlo vyvolat alergii.
Oprané květy ponoříme do převařené a vychladlé vody. Přidáme jeden na plátky nakrájený a dobře omytý citron. Přikryjeme utěrkou a necháme louhovat 24 hodin.
Po vylouhování scedíme přes připravené plátýnko, abychom zachytili všechny nečistoty a smítka z květů. Nezapomeňte přelít do dostatečně velkého hrnce. Do hrnce přidáme šťávu z druhého citronu, kyselinu citronovou a cukr. Pomalu zahříváme, než se cukr rozpustí. Pozor, voda nesmí vařit.
Mezitím co se nám rozpouští cukr, sterilizujeme sklenice. Nejjednodušší sterilizací je vložit otevřené sklenice i s víčky do trouby předehřáté na 100 °C na cca 20 minut. Po rozpuštění cukru plníme sklenice za tepla hotovým sirupem. Pokud máte strach, že se vám sirup zkazí, můžete zakápnout vršek trochou vodky nebo jiného vysokoprocentního alkoholu.
Bezový sirup uchováváme na temném místě se stálou teplotou. Po otevření sklenice uchovávejte v lednici. Bezový sirup poslouží jako skvělé osvěžení v parných letních dnech, kdy ho můžete střídat například s vychlazeným zeleným čajem.