Jak na ...

7 tipů na DIY dárky na poslední chvíli

Tento článek vám pomůže, nemáte-li nápady na to, jaký dárek opatřit kamarádce, své drahé polovičce, rodině nebo učitelce. Nevíte, co jim dát k Vánocům? Tak to jste na správném místě, protože my máme několik osvědčených tipů na DIY dárky pro každého!

Co je DIY?

V plném znění to znamená doslova: Do It Yourself (v překladu: Udělej si sám). Výrobky, o kterých se dočtete v tomto článku, vytvoříte za nepříliš dlouhou dobu a postupy jsou jednoduché.

1) šála a čepice

Pletení a háčkování je skvělá terapie. Už dlouho přemýšlíte, že byste se tuto dovednost naučili? Správné rozhodnutí! Blíží se Vánoce, teď je k tomu nejlepší příležitost. Návod formou videa na sexy šálu vás pohltí. Jste-li začátečník, doporučujeme se nejprve podívat na ukázku, jak na úplné základy. Takže jehlice a klubko do ruky a jdeme na to.

Nebylo to tak těžké, jak jste se obávali, že? A zde už je návod, jak na luxusní šálu, vyrobenou vašima rukama pomocí jehlic. Aby nikomu z blízkých nebyla zima, vyplatí se udělat ji všem, které chcete obdarovat.

Povedlo se? Po rozbalení dárků budou všichni z vašich nejbližších štramáci. Bavilo vás to? Co takhle se pustit třeba i do čepice? Je libo vytvořit kulich pro miminko? Žádný problém. Zde je postup na pletenou čepičku.

A nyní přichází na řadu návod na háčkovanou čepici, určenou dospělým osobám. Začátečníci, můžete se do toho pustit.

2) DIY zápisník

Zápisník lze využít jako deník, školní sešit, „cancák“, diář na hry… Na tomto odkaze naleznete mnoho tipů, jak vyrobit zápisník.

Populární a funkční je tzv. Bujo neboli Bullet Journal – zápisník, kde máte důležité informace pěkně pohromadě. Obdarovaný si díky němu získá návyk mít ve všem pořádek a zabývat se jen podstatnými věcmi. Můžete jej vytvořit z jakéhokoli sešitu. Dá se ovšem i koupit. Více napoví kniha Bullet Journal, která je mimochodem také úchvatným dárkem pod stromeček. Ryder Carroll, autor této prestižní metody organizace času, v příručce podrobně líčí, jak si vše perfektně zorganizovat.

Bullet Journal
Bullet Journal

Dechberoucí je i lesní neboli zálesácký zápisník (viz také Setonova kniha Svitek březové kůry). S jeho výrobou si můžete opravdu dokonale vyhrát.

3) přívěsek z kulatiny

Z malého polínka si uřízneme drobnou kulatinu. Dosáhne velikosti zhruba malého koláčku. V horní části bude dírka na provlečení bavlnky. Tu uděláme tak, že do dřeva jednoduše zatlučeme hřebík, jejž následně vyjmeme. Poté si tužkou předkreslíme ornament, který tam chceme namalovat (třeba nějaké zvířátko). Fixami tomu dodáme barvu a je hotovo.

4) vařič z plechovky

Toto je další fajn „home–made“ dárek. Ocení jej nadšení zálesáci, trampové a výletníci, kteří si venku rádi vaří sami. Poslouží také jako ohřívač nebo způsob, jak se zahřát v zimě. Využití je široké, například v přírodě, ale váš obdarovaný blízký si na něm třeba může uvařit či něco ohřát doma na zahradě, chce-li uspořit elektrickou energii či plyn.

Celý princip spočívá v tom, že do staré plechovky od konzervy proděravíme hřebíky dírky a vyřízneme víko a dvířka. Dírky udělejte cca 1 cm shora po celém obvodu plechovky a taktéž i 4 cm zdola. Dvířka ve tvaru obdélníku budou až těsně u dna, vysoká 6 cm a široká 4 cm. Těmi při vaření vkládáme dovnitř starý papír, který si zde neztratí výhřevnost. Víko vyřízneme otvírákem až na závěr a zatlačíme ke spodní hladině dírek.

Vařič používáme na plochém kameni – zkrátka tam, kde nemůže nic chytnout. Je to sexy vychytávka.

5) vlastnoruční časopis

Pokud máte literární sklony, spíchněte si vlastní časopis. Jeho obsahem mohou být básně, nějaký příběh, hlavolamy, křížovky nebo třeba komiksový strip. Vše ve vaší režii. Můžete se dokonale vyřádit.

Co budete potřebovat:

  • sešívačku
  • několik papírů
  • čtvrtku
  • pastelky
  • propisku
  • případně tiskárnu

Jak na to:

Nejprve si udělejte plán, čím tiskovinu zaplníte. Může se jednat o literární tvorbu, různé rébusy a podobně. Bude-li cílovou skupinou malé dítě, hodí se bludiště, omalovánky, jednoduchá křížovka, malovaný příběh (v textu psaném hůlkovým písmem budou vynechaná slova a místo nich obrázek). Příběhem může být pohádka, ale i báseň. Nakreslete také komiks (třeba na zadní stránku) a několik dalších obrázků pro oživení magazínu.

Pokud bude váš magazín psaný ručně, sešijte všechny listy sešívačkou a popište je. Nezapomeňte na obrázky. Můžete to také udělat naopak: nejprve zaplnit stránky obsahem, teprve pak je spojit k sobě.

Co ještě může být v časopise

Do náplně časopisu lze zahrnout různé věci. Pro děti tam můžete nakreslit spojovánky podle čísel nebo křížovky či osmisměrky.

Co jsou spojovánky? Na stránku všelijak rozmístíme čísla (třeba od nuly do padesáti) a dítě je musí v tomto pořadí spojit – tak, jak jdou za sebou. Až bude mít hotovo, vznikne z toho obrazec, například nějaké zvíře.

6) vrbová píšťalka

V dřívějších dobách patřila tato dovednost ke každému chlapci. Umět vyrobit vrbovou píšťalku bylo u dětí standardní kompetencí.

7) turistický batoh z kartonu

Karton si uřízneme do tvaru ruksaku a připevníme na něj popruhy na záda. Je to vtipný DIY dárek, protože tam přišijeme gumu, jaké jsou v penálech, a do vzniklých přihrádek vložíme něco dobrého k zakousnutí (párečky, Kinder čokoládky…). Gum tam nalepíme několik a do nich vložíme další labužnické kousky (salámy, bochník chleba), ale také nádobíčko na krájení (prkénko, nůž). No a zvláště dobrým dárkem pro muže je nějaký alkohol – i ten tam můžete přidat.

Do čeho dárky zabalit?

Asi se zamýšlíte, do čeho předměty schovat. Co je lepší? Balicí papír, nebo taška? Či snad krabice? Cokoli, co vypadá dobře. I v případě výroby papírové tašky balením dárků nestrávíte příliš času.

Dárková taška

Dárková taška je fajn a jednoduché řešení, jak zabalit DIY dárky. Na čtvrtce polepené vánočním papírem naměříme potřebné rozměry. Ty zjistíme třeba tak, že rozebereme starou dárkovou tašku a s pomocí pravítka zjistíme, kolik centimetrů má která část. Matematici si to možná dokáží vypočítat i bez rozebrání, kdoví?

Poté, co tedy čtvrtku polepíme balicím papírem, tašku složíme. Po slepení provlékneme stužku jako ucha a jednu z nich opatříme jmenovkou. Jak na jmenovku, se dočtete o kus níže.

Dárková taška
Dárková taška

Z čeho vyrobit dárkovou tašku?

Potřebujeme: čtvrtku patřičné velikosti, balicí/barevný papír, lepidlo, děrovačku, ozdobný provázek, visačku.

Jak tedy na výrobu tašky z balicího papíru?

Taška může být velká i malá. Hezké jsou různé velkosti. Rozměry tašky zjistíme tak, že si rozebereme nějakou dosluhující a podle ní vytvoříte novou. Čtvrtku pokryjeme krásným papírem a pomocí lepidla jí dáme patřičný tvar. Po složení uděláme děrovačkou nahoře na obou delších stranách 2 malé otvory a těmi protáhneme dva provázky. Jedním provlékneme i jmenovku.

Dárkový pytlík z látky

Potřebujeme šicí stroj, ale v nouzi si vystačíme i s ručním šitím. Inspirujte se videem.

Balení do novin

Dárek zabalte do starých novin a převažte obyčejným provázkem. V jednoduchosti je síla a krása.

Dárek převázaný stuhou

Balicí papír stáhněte stuhou a zavažte na mašli. Můžete použít také balicí provázek, kterému nůžkami zatočte konce, aby to hezky vypadalo.

DIY dárky
DIY dárky. Zdroj: Pixabay

DIY jmenovky na dárky

Jak na primitivní visačku (jmenovku)? Na čtvrtku nalepíme balicí papír. Potom si z ní nastříháme obdélníčky a přehneme je jako knížku. Místo čtvrtky a balicího papíru můžeme použít barevný papír ve vánočních či zimních barvách, který ozdobíme ornamentem vystřiženým z jiného papíru. Příklad: Obdélník je modrý a my zevnitř či zvenku nalepíme sněhovou vločku z bílého papíru. Rohy můžeme sestříhnout.

Jmenovky na dárky
Jmenovky na dárky. Zdroj: Pixabay

Visačka je na světě a vy ji můžete nadepsat jménem milovaného člověka a připevnit ji na dárek. Běžně se tam připisuje i popřání krásných Vánoc.

Dárek s jmenovkou
Dárek s jmenovkou. Zdroj: Pixabay

Vánoce se kvapem blíží, a tak si nezapomeňte přečíst naše články o výrobě adventního věnce a vánočního svícnu. A k tomu si pusťte třeba nějaký pěkný sci–fi film.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
1
Super
0
Nic moc
3
Trapas
0
Petra Sýkorová
Jsem redaktorkou skautského časopisu Roverský kmen. Ve volném čase píši básně, povídky a knihu. Také ráda čtu, cestuji a chodím do přírody. Vystudovala jsem maturitní obor podnikání.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *