TěloZdraví

9 skvělých rad, proč a jak začít s jógou? + Druhy jógy

Jóga není jen pouhé cvičení, jak se může na první pohled jevit. Skrývá v sobě porozumění, cestu k sobě samému a určitý přístup k životu. Může být tím, čím chceme. V dnešním článku si přiblížíme, co je vlastně toto cvičení spojující tělo a mysl zač a proč mu dát šanci.

Jóga vám umožní najít nový druh svobody, o které ani nevíte, že existovala

B. K. S. Iyengar

Začít s jógou může každý z úplně rozdílných důvodů. Chuť zhubnout? Zařadit lehký pohyb? Uklidnit mysl? Posílit hluboké svalstvo? Zkusit něco nového? Jakýkoliv důvod je správný. Pokud máme chuť zkusit něco nového, už jen to je důvod, proč jógu vyzkoušet.

8 tipů do začátků

Přiblížíme si pár tipů jak pro začínající, tak zkušené jogíny, na co při józe myslet a nezapomínat a také jak si cvičení zpříjemnit.

  1. Pohodlné oblečení
    Pohodlí je základ. Hlavně při začátcích s novým koníčkem. Pohodlné oblečení, které nedře, nemačká a naopak ani nikde neplandá je už půl úspěchu.
  2. Lokalita
    Je důležité zpočátku zvolit i fajn prostředí. Chceme cvičit venku? Ve fitku? V specializovaném domě jógy? To, kam to táhne člověka nejvíce, bývá tou nejlepší volbou.

    Pokud chceme začít cvičit dle youtube a třeba časem začít chodit do studií, proč ne! I na internetu se dá najít spousta kvalitních cvičení, které nám mohou ušetřit čas. Ty právě mohou být nejlepším způsobem, jak s jógou začít doma.
Jóga pro začátečníky z pohodlí domova
  1. Lektor
    Nenechme se odradit, pokud nám první lekce jógy s prvním lektorem nesedne. Na světě je tolik jedinečných lidí, že občas se naše energie tak lehce nespojí. Není důvod hned jógu zavrhnout, příště stačí jen zkusit techniku někoho jiného a ono to třeba vyjde.
  2. Typ jógy
    Ač se to nemusí zdát, jóga může sednout prakticky každému, díky množství jejích druhů. Vybrat si tak dokáže skoro každý. Existují cvičení jednoduchá a pomalá, i cvičení dynamická a poměrně těžká. Druhy si ještě následně přiblížíme a vysvětlíme.
  3. Dech
    Co je pro jógu jednou z nejhlavnějších věcí je správný dech. Hlavně pro začátečníky je důležité se správě nadechovat – hluboce do břicha a při správných pohybech. Díky správnému dýchání se nejen posilují vnitřní svaly, které při „běžném provozu“ můžeme často opomíjet, ale zároveň správná dechová taktika cvičení ulehčuje a pomáhá ho provádět správně.
  4. Plynulé pohyby
    Už jen z logického hlediska dá rozum, že jsou pro lidské tělo lepší pohyby plynulé, než rychlé a sekané. Jóga je o kalibraci těla a mysli. Přemýšlení nad správném provedení pohybů je klíčové a cvičení to tak dodává požadovaný efekt.
  5. Koncentrace mysli
    O klidu mysli se snadněji mluví, než se provádí. Může to znít ze začátku sice nepředstavitelně, ale zkusme při cvičení nemyslet na problémy, na každodenní starosti a opravdu se do jógy ponořit. Mysleme na dech, správné provedení cviků a ono na ty problémy v hlavě stejně místo nezbyde. 🙂
  6. Odhodlání
    Pokud máme chuť, je vyhráno. Nenechme se odradit počátečními nezdary. Začátky nebývají lehké, ale nikdy to není hrozné tak, jak si člověk sám myslí. Lidé na sebe často nahlíží až moc kriticky a připravují se tak zbytečně o skvělé zážitky. Dejme józe šanci. Jak říkal pan Iyengar – jeden z hlavních učitelů jógy 20. století „Jóga vám umožní najít nový druh svobody, o které ani nevíte, že existovala.
  7. Podporuje zdraví kloubů Jemné, kontrolované pohyby jógy ti pomůžou udržovat pružné klouby. Při správné technice se zatížení kloubů minimalizuje, což je ideální zejména pro lidi s chronickými bolestmi nebo záněty.
  8. Podporuje vnitřní rovnováhu Jóga má nejen fyzické, ale i duchovní přínosy. Pomáhá propojit tělo, mysl a ducha, čímž ti pomáhá dosáhnout hlubšího sebepoznání a vnitřní harmonie. Není to jen o tělesné síle, ale i o vnitřní síle.

Tip: Přečtěte si také Jak získat motivaci ke cvičení?

Domácí ranní jóga

Druhy jógy

Jestli nám cvičení bude vyhovovat si můžeme představit již díky povědomí o různých typech jógy. Přiblížíme si nyní 5 druhů, na které lze s velkou pravděpodobností ve většině studií narazit.

Hata jóga

Je pravděpodobně stylem, který si při představě cvičení jógy vybavíte. Je cvičením vhodným ke zklidnění těla a mysli a k důkladnému protažení. V asánách (tzv. jógových pozicích) je zpravidla dáván důraz na výdrž a na správnou techniku dechu. Jedná se ale o cvičení příjemné, učí zklidňovat mysl a provádět meditaci.

Gravid jóga

Neboli těhotenská či jóga pro těhotné. Doporučuje se ženém od druhého trimestru. Nejedná se o fyzicky náročné či výkonnostní cvičení. Učí nastávající maminku spolupráci s miminkem a tělo protahuje a připravuje k co nejsnadnějšímu porodu.

Vychází z hata jógy, ale cvičení je náležitě upraveno pro bezpečnost rodičky i miminka.

Vinyasa jóga

Slovo vinyasa znamená umístit specifickým způsobem (vi = specifickým způsobem, njása = umístit).

Asány jsou speciálně uspořádány a navazují na sebe. Právě při tomto druhu cvičení je důležité myslet na dech. Správné dýchání je pro jednotlivé pozice klíčové.

Power jóga

Power jóga je poměrně moderní přístup, který stojí na aktivních cvicích sloužících především k udržení tělesné kondice. Vychází z vinyasa jógy a je energickým cvičením. Tréninkem tohoto stylu si můžeme vybudovat lepší vytrvalost, držení těla a samozřejmě duševní pohodu. Svým energickým přístupem je power jóga vhodná i pro redukci přebytečné hmotnosti.

Hot jóga

Hot jóga, neboli „horká jóga“ je typ cvičení, který probíhá v sále vytopeném na 38-42°C. Vysoká teplota je výhodná v tom smyslu, že tělo krásně prohřeje a umožní mu tak při cvičení větší rozsahy. Není ovšem vhodná pro každého, hraje zde velkou roli zdravotní stav člověka a jeho kardiovaskulární stav.

Často se zaměňuje s bikram jógou, což je chyba. Bikram stojí na pevně daných pozicích jdoucích přesně za sebou. U hot jógy si lektor svou hodinu může upravit a přesné pořadí asán nedodržuje.

U tohoto typu cvičení je nejdůležitější nezapomínat na hydrataci a hygienu. Doporučuje se dostatečně pít den předem a po lekci opět doplnit tekutiny a minerály. Teplo je také ráj pro bacily a infekce, proto vybírejme na pohled čisté a udržované prostory, nosme svou podložku a ručník a po lekci se nezapomeňme řádně umýt.

Jóga a její cvičení
Cvičení jógy

Tip: Přečtěte si také Jak nastartovat lymfatický systém nebo jak na štíhlé nohy.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
1
Nic moc
0
Trapas
0
Lucie Maršíková
Miluju léto, hudbu, čtení, psaní, dobré jídlo a kávu a samozřejmě své nejbližší. Ráda píši o cestování, vaření a různorodých tipech z mého života.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Více:Tělo