Jak na ...

Alternativní metody přípravy kávy a jak se v nich vyznat?

Co se vám vybaví jako první, když se řekne slovo káva? U mě osobně je to její kouzelné aroma a osvěžující chuť. Ať už si vybavíte cokoliv, tak je to vždycky správně. Může vám chutnat či vonět jako rajčata, skořice, citrusy, oříšky, čokoláda či hrášek. Existuje spousta druhů kávy a v tomto článku se dozvíte, jaké jsou některé metody její přípravy.

Káva: Elegantní a smyslná dáma v černém

Jaký je vlastně původ kávy? A jaké jsou první zmínky o ní? Historici, kteří se věnují studiu původu kávovníku zjistili, že je lidé znali už za časů Homéra. Káva se dokonce pila už v Tróji. V některých písemných nálezech je doloženo, že ji konzumovali jemenští rodáci v roce 1454 v Etiopii. Z Jemenu se pak pěstování kávovníku začalo rozšiřovat dál po světě.

Historka pastýře Kaldiho

Jedna z nejznámějších a nejstarších legend pochází cca z roku 850. Pastýř koz Kaldi při pasení svého stáda zpozoroval, že se jeho kozy začínají chovat nezvykle. Jsou divoké, neovladatelné a překypují nadměrnou energií. Později přišel na příčinu jejich chování. Stávalo se to pokaždé, když se stádo páslo poblíž keře s červenými bobulemi.

Ochutnal je tedy taky a zjistil, že je potom živější a čilejší. Svěřil se se svým objevem opatovi nedalekého kláštera a ten byl z jejich účinku fascinovaný. Podlehl však nejistotě a byl přesvědčený, že bobule jsou dílem ďábla. Proto hodil bobule do ohniště. A takhle vlastně náhodou objevil tajemství kávy.

Oheň uvolnil v kávových zrnech příjemné aroma, které se šířilo dál do okolí. Když to ucítil, vyhrabal okamžitě několik zrnek ze žhavých uhlíků a začal s nimi experimentovat. Zkusil z nich uvařit odvar a ten pak vypít. Nápoj měl stimulující účinky. Proto ho začal podávat svým bratrům v klášteře, aby zůstali déle bdělí při dlouhých modlitbách.

Metody přípravy kávy

V dnešní době jsou nejznámějšími pěstovanými kávovníky Coffea arabica a Coffea canephora (robusta). Arabika je nejoblíbenější kvůli své jemné chuti a skvělému aroma. Produkuje zhruba 65% z celosvětového sběru kávovníkových zrn. Na světových trzích je považována za druh „vyššího stupně“.

Robusta je druhým nejčastěji pěstovaným kávovníkem. Na světové produkci se podílí cca 30-35%. Tento podíl se však neustále zvětšuje. Kávovníky arabiky jsou náchylnější k různým onemocněním než robusta. Ta je odolnější i vůči nepříznivým klimatickým podmínkám. Její zrna mají horší kvalitu, přesto je oblíbená. Je totiž levnější a má i vyšší obsah kofeinu.

Turecká káva v džezvě

Je to jeden z nejstarších a nejznámějších způsobů co se týče metody přípravy kávy. Dodnes se turecká káva připravuje stejným způsobem jako na úplném počátku a její příprava je rituálem. Budeme potřebovat velmi jemně pomletá kávová zrna (abychom docílili správné extrakce), cukr a studenou vodu. Přesně v tomto pořadí se ingredience vloží do mosazné či měděné konvice, kterou nazýváme džezva.

Na jeden šálek použijeme dvě plné lžičky kávy (8g na 100 ml vody) a jednu kávovou lžičku cukru. Když voda dosáhne bodu varu, džezvu stáhneme z plamene. Při zahřívání dáváme pozor, aby nepřetekla. Káva nikdy neprochází varem, pouze vzkypí. Uvedený postup se opakuje celkem třikrát. Na turecké kávě se tvoří bohatá pěna. Po chvilce odstátí kávová sedlina klesne na dno. Káva se rozlévá do předehřátých šálků a může se podávat.

Pokud chcete, můžete se do ní přidat čokoládu, chilli, skořici, vanilku či alkohol. Takto připravený kávový nápoj prý uspokojuje mysl a je dobrá na žaludeční potíže či dokonce na kocovinu a bolest hlavy.

Moka Express

Tento způsob přípravy je jednoduchý. Do spodní nádobky s pojistným tlakovým ventilem nalijte studenou (či mírně teplou) vodu. Na sítko navrstvěte středně hrubě namletou kávu. Horní část s těsněním opatrně zašroubujte a dejte vařit.

Káva tak bez sedimentu přechází do horní nádobky a můžete ji rovnou podávat. Mějte na paměti, že tento způsob přípravy není úplně šetrný. To má vliv na chuť, která je většinou slabě připálená.

Metoda přípravy kávy Chemex

Chemex je jednoduchá a nenáročná metoda. Je to můj nejoblíbenější způsob přípravy. Káva má pak čistou chuť, je kyselejší a není tak horká. Tento design vymyslel doktor Peter Schlumbohm v letech 1940-1941. Jedná se o chemické zařízení ve tvaru přesýpacích hodin s dřevěným korzetem uprostřed, který je ke sklu připevněný koženým páskem. Navíc je vybaven papírovým filtrem.

Připravte si filtr, který těsně před použitím propláchněte (tak papírový filtr neovlivní chuť kávy). Do filtru který je umístěný v chemexu, nasypte hrubě namletou kávu a zalijte krouživým pohybem trochou horké vody (93°C až 96°C). Začne jemně bublat a v této fázi začne „kvést“. Pak postupně s malými pauzami dolijte zbytek vody. Překapání kávy trvá cca 4 minuty. Filtr se sedlinou se odstraní a káva je hotová! Dávkování záleží jen na vás a na tom, jak silnou máte rádi svou kávu.

Metoda přípravy kávy French press

French press je podle mě asi nejznámější a patří mezi nejjednodušší a nejoblíbenější. Najdete ho i ve většině domácností. Tady je dávkování opět na vás, ostatně jako u všech metod. Můžete použít 55g kávy (to vás vyjde na cca 8 šálků). Tu nasypte do nádoby a zalijte horkou vodou (92°C až 96°C). Promíchejte a přikryjte víkem, ale ještě nestlačujte. Počkejte 3-4 minuty, zatímco se káva louhuje a teprve potom stlačte pístem směrem dolů. Můžete vypít ihned. Nápoj zůstane čerstvý cca 20 minut.

Metody přípravy kávy Clever dripper

Další šikovný způsob přípravy využívá trychtýř z plastu. Je to dokonalé spojení french pressu, Hario V60 a Chemexu. Opláchněte si filtr a vložte ho do dripperu, pak do něj nasypte nahrubo umletou kávu. Potom ho usaďte na hrnek nebo konvičku, kávu zalijte vodou o teplotě 92 °C a nechte louhovat. Celý proces by neměl překročit 3 minuty

Metoda Hario V60

Tato japonská novinka nabývá na popularitě. Díku porcelánovému (skleněnému) filtru získáte čistý a lahodný nápoj. Stačí vložit filtr, nasypat do něj středně hrubě namletou kávu a lehce zalít horkou vodou. Krouživými pohyby pak pomalu dolévejte zbytek vody. Doba extrakce by neměla přesáhnout 3 minuty.

Další metody přípravy kávy

Patří sem například Aeropress, který je rozšířený především ve skandinávských zemích. Je skvělou volbou pro přípravu kávy při cestování.

Vacuum pot (siphon) u nás není velice známý. Ale doporučuju vám ji vyzkoušet, pokud na ni v některých pražských kavárnách narazíte. Je to opravdu zajímavý zážitek a člověk si připadá, jako kdyby se účastnil pokusu v laboratoři.

Existuje celá řada způsobů, jak si kávu připravit. Nejlepší na tom je, že si vybere opravdu každý. Ani kreativitě se zde meze nekladou. A já jako správný blázen do kávy, už jsem toho vyzkoušela hodně. Doporučuji vám navštívit některé z pražských kaváren. Svět kávy je vskutku rozmanitý a stojí za to ho prozkoumat!

Přečtěte si také Jak zlepšit hluboký spánek nebo o flexitariánství.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
1
Super
3
Nic moc
0
Trapas
0
Elisabeth
Jsem kreativní člověk a jsem zastáncem názoru, že představivost vás dostane dál než pouhé vědomosti. Mezi některé mé záliby patří čtení, psaní a kreativní tvorba DIY produktů. Mám ráda cestování, výlety a poznávání nových kultur. Pro magazín Moony jsem napsala několik článků.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *