Jak na ...

Jak pěstovat migrénovník? + Kde koupit?

Jak nám napovídá už samotný název, léčivá bylina původem z Afriky, která je v češtině známá pod pojmem migrénovník, neslouží jen na okrasu. V případě, že selhaly léky, anebo preferujete spíše přírodní cestu řešení těchto potíží, Vám dokáže rychle a efektivně ulevit od bolesti hlavy a migrény. Jak se o tuto téměř zázračnou rostlinu správně starat a kde ji lze koupit se dozvíte v následujících odstavcích.

Kde migrénovník sehnat?

Dnes tuto bylinu bez problému seženete v každém větším květinářství. Hledejte pod názvy Tetradenia species nebo Iboza species. Vyznačuje se silnými členitými listy, v letních měsících má bohaté květy bílé až narůžovělé barvy. I cena je velmi příznivá, v průměru se pohybuje od 40 do 120 korun.

Další volbou jsou internetové bazary. Podívejte se po inzercích na sociálních sítích a různých portálech ve Vaší lokalitě, migrénovník lidé nabízí od sazenic po „hotové“ rostliny v květináčích. Ani zde cena většinou nepřekročí 100 korun, záleží na velikosti a stáří. Pokud budete mít štěstí, můžete ho dokonce sehnat za odvoz nebo výměnou za jiné zboží, například další druhy bylin.

Pokud v hledání v místě Vašeho bydliště neuspějete, nezoufejte. Mnoho zahradnických center po celé republice provozuje své e-shopy. Objednané sazenice Vám šetrně zabalí tak, aby přežily cestu dopravní společností bez úhony a Vy se tak mohli pustit do pěstování.

Tip: mohly by Vás zajímat také účinky zeleného čaje.

Základem je světlé místo

Kromě bytu si svůj migrénovník můžete umístit i na zahradu nebo na balkon do truhlíku. Hlavní je, aby byl na světlém místě. Není však mrazuvzdorný, tudíž pokud se rozhodnete pro venkovní pěstování, tak je vhodné ho ke konci léta včas zazimovat a nevystavovat ho teplotě nižší než 8 stupňů Celsia. Dobrou zprávou ale je, že náchylnost k mrazům tvoří jedinou větší překážku, která na Vás čeká. Jinak je tato rostlina velmi nenáročná. Starat se o ni zvládnou i ti, kterým se čas od času povede zapomenout na zalévání. Naopak nesnese přemokřenou hlínu, tudíž je namístě pouze mírnější zálivka.

Stejně jako ostatní rostliny je i migrénovník vhodné občas přihnojovat. Hnojivo vybírejte spíše mezi těmi přírodními, nejlépe na bylinky. Při přesazování, které je nejlepší provádět každý rok začátkem jara, vyberte vždy o trochu větší květináč a substrát použijte neutrální. Vhodný bude například klasický zahradnický, nebo na pokojové rostliny.

Může Vás překvapit, že migrénovník velmi rychle roste, během roku v průměru o desítky centimetrů, dorůstá pak do zhruba tří až pěti metrů. Lze ho tak podle potřeby tvarovat a pomocí řízkování případně udělat radost lidem v okolí, se kterými se o něj můžete podělit.

Zázrak nejen na bolesti hlavy

Benefitů z této léčivé byliny můžete získat i více. Má antibakteriální vlastnosti, hodí se také při trávicích nebo respiračních potížích. Účinná je i na podporu imunity. A jak na to? Stačí vymačkat šťávu z listu. Oblíbená je aplikace na spánky, ovšem pokud máte citlivější kůži, kterou by vonné látky mohly podráždit, je vhodnější a stejně efektivní pouhá inhalace. Na tu stačí promnout několik listů v ruce a vdechovat. Vůně podle různých názorů připomíná kadidlo, růži, mátu nebo stejně oblíbený rýmovník.

Abyste migrénovník mohli nosit stále u sebe i na cestách, můžete si pomocí hmoždíře a sádla nebo vazelíny vyrobit domácí mast.

Tip: doma můžete zkusit také bezový sirup nebo rakytníkový likér.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
1
Užitečné
7
Super
3
Nic moc
0
Trapas
0
Ivana Šašková
Je mi 22 let a studuji sociologii a sociální politiku na Karlově Univerzitě. Mezi mé zájmy patří i astrologie, astrosociologie a světové jazyky, které se celý život učím. Dále svůj čas ráda věnuji právě psaní.

1 Komentáře

  1. […] si, co chcete pěstovat. V supermarketu, hobby marketech či podobných obchodech si kupte osivo. Vybírejte podle doby […]

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *