Jak na ...NávodNezařazenéPodnikáníZdraví

Jak být oblíbený u druhých lidí?

Každý touží po tom být oblíbený. Ale většina lidí si myslí, že obliba u druhých je dar z nebes. Opak je pravdou. Chcete být populární mezi kolegy, sousedy nebo spolužáky? Klíčové je ovládnout svou emoční inteligenci. Poradíme vám jak na to. 

Jak se stát oblíbeným?

Myslíte si,  že k tomu, abyste byli oblíbení, musíte mít ještě další vrozené vlastnosti jako jsou krása a inteligence? Omyl. Podle jedné kalifornské studie, lidé na druhých oceňují hlavně upřímnost a schopnost porozumění. Lidé s vysokou emoční inteligencí jsou údajně nejen oblíbení, ale také výkonnější. Následujících 10 tipů vám pomůže stát se hvězdou. 

1. Nepodceňujte sílu prvního dojmu

Jde o pouhých pár vteřin. Mžik, který rozhoduje jestli druhému budete sympatičtí, nebo ne. Pevný stisk ruky, oční kontakt a milý úsměv. Vám dají do začátku velkou výhodu. Nakloníte si dotyčného na svou stranu. Nikdo nemá rád stisk ruky „a la leklá ryba“. Nikdo nebude věřit člověku, který se neumí zpříma podívat do očí. A každý ví, že milý úsměv hory přenáší. 

2. Oslovujte druhé křestním jménem

Oslovení druhé osoby křestním jménem funguje jako kouzlo z pohádky. Možná se vám to zdá jako maličkost. Ale opravdu to zabírá. Máte problém se zapamatování jmen? Zeptejte se znovu. Tím rozhodně nic nezkazíte. 

3. Poslouchejte a ptejte se

Zkuste poslouchat, co vám druhý říká. Ale opravdu poslouchat! Nepřemýšlejte nad tím, jak reagovat, nepřipravujte si při rozhovoru dopředu moudré narážky a vtipné odpovědi. Stejně pak vyzní naprázdno. Konverzujte. Ptejte se. Když budete druhým naslouchat, zapamatujete si spoustu konkrétních věcí, na které můžete příště navázat. Budete překvapeni, jak moc stoupnete v ceně, pokud se naučíte správně a se zájmem ptát. Lidé si totiž uvědomí, že je zajímá, co říkáte.  

4. Úsměv a pozitivní řeč těla

Vaše gesta, výraz tváře i tón hlasu mohou být důležitější, než to, co doopravdy říkáte. Nepodceňujte důležitost “body language”. Osvojte si pozitivní řeč těla. Nekřižte ruce na prsou. Mluvte dostatečně nahlas a se zájmem. Udržujte oční kontakt. Druzí totiž podvědomě napodobují řeč těla, toho s kým hovoří. Pokud chcete působit mile, snažte se při kontaktu s druhými lidmi usmívat. Oni vám to podvědomě vrátí. Výsledkem bude příjemný pocit z komunikace na obou stranách. Naopak se vyhněte projevům, které si většina lidí spojuje s podvodným jednáním a projevy lhaní.

Tip: Přečtěte si také článek o nápadech na podnikání a o procvičování angličtiny.

5. Na mobil zapomeňte

Psaní textové zprávy při rozhovoru nebo projížděni facebooku vám plusové body opravdu nepřidá. Pokud s někým mluvíte, soustřeďte se pouze na konverzaci. Pokud v daný moment opravdu řešíte něco neodkladného. Vysvětlete to a slušně se omluvte. 

6. Pozor na důvěrnosti a klepy

Pokud někoho znáte jen chvilku. Nechoďte za nimi s důvěrnostmi. Nechcete přece, aby si mysleli, že si rádi stěžujete. A už vůbec se nezkoušejte vetřít do přízně druhých roznášením povluv. Jasně, někdy to může fungovat. Ale nehrajte si s ohněm. Pomlouvání druhých se vám může šeredně vymstít. Raději se snažte najít na každém něco dobrého. 

7. Doteky ano či ne?

Vhodný dotek v pravou chvíli vám může hrát do karet. Máme na mysli přátelské poklepání na rameno nebo přátelský stisk ruky. Musíte ovšem vědět, ke komu si to smíte dovolit. Na některé lidi může mít nevhodný dotek úplně opačný efekt. 

8. Nenarušujte osobní zónu

Dejte pozor, aby jste nevstupovali druhým do jejich osobní bubliny. Nikdo se necítí při rozhovoru příjemně pokud u něj stojíte moc blízko. Co znamená blízko? Dalo by se říci, že lidé mají pro různé formy kontaktů, různé zóny. Nic nezkazíte, pokud začnete na vzdálenosti okolo 120 cm. Pokud se váš vztah začne prohlubovat. Vzdálenost se začne přirozeně zkracovat. 

9. Buďte konzistentní, je to klíč k úspěchu

Je fajn vědět, že kdykoli za vámi někdo přijde, budete milí a slušní. Bez ohledu na to, jakou náladu právě máte. Tady nejde o přetvářku. To, jak jednáte s druhými lidmi, by nemělo být ovlivněno jinými osobními problémy. Za vaše trable druzí nemohou. 

10. Mějte rádi hlavně sebe

Nejtěžší a nejkomplexnější rada na závěr. Pokud se dokážete zbavit svého ega, nebudete s nikým soupeřit. Nebudete se s nikým porovnávat. Dokážete být vděční a přející. Pokud dokážete mít rádi sami sebe, nepotřebujete ostatní rady. Člověk, který je v harmonii sám se sebou je přátelský, usměvavý a zajímá se o druhé lidi. Vnitřní spokojenost vám zajistí život bez větších konfliktů a také schopnost dobře se vyrovnávat s neúspěchem a kritikou. 

dívka v zrdcadle
Naučte se mít rádi hlavně sebe.

Není na světě člověk ten, který by se zalíbillidem všem.

Někdy to prostě nejde. Občas narazíme na někoho, kdo nám prostě nesedí. Nebo vy jemu. I to je v pořádku. Důležité je nepřestat druhé respektovat a chovat se slušně. Naučte se asertivnímu chování.

Nicméně, pokud dokážete ovládnout svou emoční inteligenci a úspěšně přivedete do praxe většinu ze zmíněných rad. Stanete se vzácným kouskem kolektivu a vaše popularita rychle poroste. 

Víte, jak oslnit u pohovoru? Otázky a odpovědi, které vám pomohou získat práci snů najdete ZDE.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
3
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Iva
Miluju cestování, jídlo, kiteboarding a angličtinu. Snažím se o to, abych každý den byla o fous lepší člověk, než jaký se byla včera. Nemám ráda pomluvy, lži, závist a "netopýre".

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *