Jak na ...Vaření a receptyZdraví

Nejlepší rychlé a levné veganské recepty aneb To musíte vyzkoušet!

Uvařit dobré a zdravé jídlo nemusí nutně znamenat, že v kuchyni strávíte své mládí. Nemusí to ani znamenat, že za kvalitní suroviny zaplatíte v obchodě „majlant“. Následující recepty nejsou pouze pro vegany či vegetariány. Úsměv na tváři vykouzlí zcela jistě i masožravcům. Zde je další článek o zdravých a levných receptech.

Veganské recepty chutně a rychle

Připravila jsem pro vás celkem pět tipů na veganská jídla, která jsou rychlá na přípravu a zároveň vás nákup ingrediencí nevyjde nijak draze. Recepty jsou velmi rozmanité a klidně je můžete vyzkoušet všechny v jeden den. Jedná se totiž o recept na snídani, oběd, svačinu, večeři i dezert nakonec.

1. Snídaně: Ovocné smoothie

Časová náročnost: 5-10 min

Ingredience na 1-2 porce:

  • 1-2 zmražené banány
  • Rostlinné mléko (200 ml) nebo velký veganský jogurt
  • Zmražené či čerstvé borůvky/maliny/jahody
  • Lžíce veganského proteinu (hrachový, rýžový či konopný)
  • Lžička datlového sirupu dle chuti

Postup přípravy:

Všechny ingredience smíchejte a rozmixujte v mixéru. Podávejte s ledem či bez. Dozdobit můžete párem borůvek či malin vcelku a lístkem máty.

2. Oběd: Fazolový guláš

Časová náročnost: 15-20 min přípravy + 30 min čekání, než brambory a mrkev změknou

Na 3-5 porcí budete potřebovat:

  • 2 menší mrkve
  • 4 menší brambory
  • 1-2 konzervy fazolí
  • Menší cibule
  • 2 velké stroužky česneku
  • Sůl, pepř, sladká či pálivá červená paprika, případně koření na guláš
  • Menší čili paprička
  • 1-2 lžíce červené čočky na zahuštění
  • Kečup

Postup přípravy:

Na trošce oleje si orestujeme cibulku, společně s česnekem a mrkví. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a podlijeme vodou.  Okořeníme solí, pepřem, sladkou či pálivou paprikou, gulášovým kořením a rozdrcenou čili papričkou dle chuti. Vše necháme vařit, dokud nebudou brambory a mrkev měkké. Nezapomeňte hlídat, zda máte dostatek vody v hrnci či na pánvi. Poté už jen přidejte fazole z konzervy (předtím fazole pořádně propláchněte), trochu kečupu a červenou čočku na zahuštění.

Ačkoli se může zdát, že recept není úplně jednoduchý, opak je pravdou. U plotny nemusíte stát celou dobu, a zatímco se guláš bude vařit, můžete si třeba zacvičit. Použité ingredience máte navíc většinou v zásobě ve své spíži a jejich nákup není nijak finančně náročný.

Tip: Můžete vyzkoušet i variantu s přírodním či uzeným tofu. Nebo si dejte k obědu pouze lehkou polévku.

3. Svačina: Fazolová pomazánka

Časová náročnost: 10-15 min

Ingredience pro 2 porce:

  • Konzerva či hrnek bílých fazolí
  • 7-9 sušených rajčat
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • Koření na dochucení – sůl, pepř, chilli…

Postup přípravy:

Uvařené fazole smícháme s nakrájenými sušenými rajčaty a olejem. Okořeníme a rozmixujeme. Podáváme na toastu či krajíčku chleba. Na pomazánku můžete přidat mungo klíčky či sezam pro lepší vizuální efekt. Nejlepší je pomazánku zkonzumovat co nejdříve, v lednici však vydrží až dva dny.

4. Večeře: Kuskus se zeleninou

Časová náročnost: 15-20 min

Ingredience pro 3-4 porce:

  • 2 velké papriky
  • Cuketa
  • Cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Tofu přírodní či uzené/robi maso
  • Grilovací koření, sladká paprika, sůl, pepř
  • Můžete přidat také žampiony či arašídy

Postup přípravy:

Cibulku zpěníme na oleji, přidáme rozmačkaný česnek, nakrájenou cuketu a papriky. Přilijeme trochu vody (tak, aby se stihla vyvařit) a necháme chvíli dusit. Pokud máte rádi zeleninu mírně křupavou, není nutné dusit dlouho – stačí pár minut. Směs okořeníme sladkou paprikou, grilovacím kořením a malou lžičkou soli. Na pět minut přidáme tofu nakrájené na kostičky a pořádně vše zamícháme.

Tip: Pokud doma nemáte kuskus, můžete tento recept vyzkoušet například s bulgurem.

5. Dezert: Chia pudink

Časová náročnost: 5 minut přípravy + 2 hodiny bobtnání v lednici

Na 3-4 porce budete potřebovat:

  • ½ hrnku chia semínek
  • 2 hrnky rostlinného mléka
  • Lžičku datlového/javorového/agávového sirupu

Postup přípravy:

Všechny ingredience smícháme a rozdělíme do 3-4 skleniček. Odložíme do lednice cca na dvě hodiny, než chia semínka nabobtnají. Doporučuji servírovat s ovocem navrchu.

Tip: Nebojte se experimentovat! Ovoce můžete přidat i dovnitř do chia pudinku a vytvářet tak barevné vrstvy ve skleničce.

Dobrou chuť!

Zkuste také 5 TOP: Avokádo – Nejlepší recepty z této superpotraviny nebo naše recepty na palačinky.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
7
Super
0
Nic moc
0
Trapas
1
Michaela Šolcová
Studuji, pracuji, sportuji. Zbožňuji cestování, výlety, vaření a dobré jídlo. Ledové sprchy po ránu jsou TOP - biohacking.

1 Komentáře

  1. […] Tak nakupte suroviny, oblečte si zástěru a pusťte se třeba do přípravy těchto nevšedních vegan pokrmů, nebo do pečení dortů, které potěší jak vaše chuťové buňky, tak vaše zdraví. Dobrou […]

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *