Sušené houby patří k oblíbeným potravinovým zásobám v českých domácnostech. Mají výraznou chuť, dlouho vydrží a dokáží povýšit obyčejné jídlo na lahůdku. Díky nim si můžete připomenout vůni lesa i v zimě, kdy čerstvé houby nejsou k dispozici. Zjistěte, jak sušené houby správně připravit, skladovat a také do jakých receptů se nejlépe hodí.
Jak připravit sušené houby před vařením?
Sušené houby jsou skvělým způsobem, jak dodat vašim jídlům intenzivní chuť. Ale než je vložíte do hrnce, je potřeba je správně připravit. Nebojte, je to jednoduché.
- Namočte houby
Do misky dejte sušené houby a zalijte je vlažnou vodou. Obecné pravidlo je 1 šálek vody na 30 g sušených hub. Nechte je odstát 20–30 minut – houby nasáknou tekutinu a změknou. Větší nebo opravdu suché kusy mohou potřebovat trochu víc času. Občas je promíchejte, aby se všechny rovnoměrně namočily.
- Sceďte a opláchněte
Po namočení je třeba houby scedit. Často se doporučuje použít papírovou utěrku nebo plátýnko/gázu, protože na houbách může být jemný prach. Ten může být písčitý nebo drsný a nechcete ho v jídle. Pokud nemáte problém se zrníčky, stačí i obyčejné síto. Po scezení houby opláchněte pod studenou vodou, abyste odstranili zbytky prachu.
- Nasekejte houby
Namočené houby bývají trochu slizké a velké kusy mohou při jídle překvapit. Proto je obvykle nahrubo nasekejte. Malé kousky se lépe vaří a pohodlně se jí.
- Vaření
Teď nastává zábavná část – vaření! Houby můžete:
- podusit nebo osmažit na másle či olivovém oleji,
- nebo je přidat do polévky, omáčky či rizota.
Délka vaření záleží na receptu, ale obecně platí:
- u polévky – houby můžete přidat hned po namočení a vařit 15–20 minut,
- hutnější pokrmy (např. houbový kuba) – vařte déle, aby houby byly úplně měkké.
Jak dlouho vydrží sušené houby a jak je správně skladovat?
Jednou z největších výhod sušených hub je jejich dlouhá trvanlivost. Pokud jsou správně usušené a uložené na suchém, temném a chladném místě, mohou vydržet 6–12 měsíců. Nejlepší je je uskladnit do skleněné nádoby s víčkem nebo plátěného sáčku. Důležité tedy je:
- chránit houby před vlhkostí, jinak by mohly zplesnivět,
- a pokud houby změknou do gumovité konzistence, raději je nepoužívejte.
💡Tip: Víte, jak dlouho rostou houby?
Nejlepší recepty se sušenými houbami
Houbový kuba, rizoto, polévka nebo omáčka, to jsou pokrmy, do kterých se velmi často přidávají sušené houby. Vyzkoušejte některé z následujících receptů, ať už od českých klasik nebo zahraničníchch verzí.
Houbová polévka kulajda
Ingredience:
- 2–3 lžíce hladké mouky,
- 3 lžíce tuku (1 lžíce másla + 2 lžíce oleje),
- 5 středně velkých brambor, očištěných a nakrájených,
- menší hrst sušených hub,
- 1 kelímek smetany (ideálně 33 % tuku),
1 litr kuřecího vývaru nebo vody, - 2–3 lžíce octa,
- 2–3 lžíce cukru (dle chuti),
- 4 vejce,
- 1 svazek čerstvého kopru (nebo mražený/naložený),
- koření – bobkový list, celé nové koření, drcený kmín, sůl, čerstvě mletý pepř.
Postup:
- Sušené houby nejdříve namočte v horké vodě.
- V hrnci na středním plameni rozehřejte máslo s olejem.
- Přisypte mouku a míchejte, dokud nevznikne světlá jíška. Restujte asi minutu, dokud nezačne vonět.
- Poté za stálého šlehání přilévejte vařící vývar nebo vodu, aby se nevytvořily hrudky.
- Následně přidejte očištěné brambory a houby do hrnce.
- Přidejte koření – bobkový list, nové koření a kmín.
- Vařte 15–20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Vyjměte bobkový list a nové koření.
- Stáhněte oheň na minimum a pomalu vmíchejte smetanu. Dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte nasekaný kopr.
- Ocet a cukr vmíchejte postupně a ochutnávejte – cílem je získat vyváženou chuť podle vaší chuti.
- Polévku podávejte s vejci. Natvrdo uvařená vejce rozkrojte na půlky. Pokud chcete přidat ztracená vejce, připravíte je tak, že je rozklepnete do vroucí vody s trochou octa a vaříte 60–90 sekund.
Rizoto ze sušených hub
Ingredience:
- 40 g sušených lesních hub (zhruba 2 šálky),
- ¾ čajové lžičky soli,
- 5 šálků kvalitního vývaru (nejlépe domácího),
- ¼ šálku šalotky, nakrájené na drobné kostičky,
- 1,5 šálku rýže,
- ½ šálku suchého bílého vína,
- trocha oleje na smažení,
- 5 lžic másla (na závěrečné dokončení),
- ¾ šálku strouhaného parmezánu (plus další na servírování),
- petržel na ozdobu (volitelné).
Postup:
- Sušené houby vložte do vývaru a nechte je 30 minut nasáknout tekutinou.
- Poté houby několikrát propláchněte a nechte okapat. Tekutinu z rehydratace přeceďte a uchovejte – bude se hodit při vaření rizota.
- Houby nahrubo nasekejte tak, aby se vešly na lžíci. Malou hrst můžete nechat na ozdobení hotového rizota.
- Ve velké pánvi rozehřejte trošku oleje a zesklovaťte šalotku na středně vysokém ohni.
- Přidejte rýži a míchejte, dokud se všechna zrníčka obalí olejem – vařte několik minut, ale dejte pozor, aby se rýže nepřipálila.
- Přilijte víno, přidejte houby a sůl. Vařte, dokud se téměř všechno víno nevstřebá.
- Postupně také přidávejte vývar. Začněte naběračkou přilévat vývar po ½–¾ šálku. Tento postup opakujte, dokud rýže nebude al dente – měkká, ale s jemnou pevností uprostřed.
- Odstavte pánev z ohně a přidejte máslo, parmezán a petrželku.
- Rizoto podávejte s dalším strouhaným parmezánem.

Kuře se sušenými houbami
Ingredience:
- 30 g sušených hub,
- 1 šálek horké vody,
- 6 plátků kuřecích prsou bez kosti a kůže,
- ½ lžičky soli,
- ½ lžičky černého pepře,
- ¼ šálku másla,
- 1 střední šalotka, nasekaná nadrobno,
- 2 lžíce hladké mouky,
- ½ šálku suchého bílého vína,
- ½ šálku tučné smetany ke šlehání.
Postup:
- Sušené houby zalijte 1 šálkem velmi horké vody a nechte stát 15–20 minut, dokud nenabobtnají.
- Vyjměte houby a odložte stranou. Tekutinu přeceďte, abyste odstranili případné nečistoty, a uchovejte ji na pozdější použití.
- Malé houby nechte celé, větší podélně rozpulte.
- Kuřecí prsa osolte 1,25 lžičky soli a posypte pepřem.
- Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středním ohni. Přidejte kuře a smažte 1–2 minuty z každé strany, jen dokud není skoro opečené – ne aby zhnědlo.
- Kuře vyjměte a dejte stranou.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a do pánve přidejte šalotku. Vařte asi 3 minuty, dokud nezměkne.
- Posypte moukou a míchejte, dokud nevznikne hladká směs.
- Přilijte víno a vařte za častého míchání asi 2 minuty.
- Vmíchejte tekutinu z namáčení hub a vraťte kuře a sušené houby zpět do pánve.
- Snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte a vařte asi 10 minut, dokud kuře nebude zcela měkké.
- Vyjměte kuře, vmíchejte smetanu a zbývající sůl.
- Můžete podávat.
Zapékané těstoviny se sýrem a houbami
Ingredience:
- 15 g sušených hub,
- 450 g kratších druhů těstovin – fusilli, farfalle, penne nebo orzo,
- 6 lžic másla,
- 4 lžíce hladké mouky,
- 3 šálky mléka,
- 2 lžíce tučné smetany,
- 225 g žampionů, nakrájených na čtvrtiny,
- sůl a čerstvě mletý pepř,
- 130 g sýra fontina (případně gouda), nahrubo nastrouhaného (cca 1 šálek + 2 lžíce),
- ½ šálku jemně strouhaného Parmigiano-Reggiano.
Postup:
- Sušené houby zalijte vařící vodou a nechte stát asi 20 minut, dokud nezměknou.
- Slijte houby a odložte si ¾ šálku tekutiny z namáčení. Houby nakrájejte najemno.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Ve velkém hrnci uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě téměř al dente, asi 10 minut, a slijte je.
- V dalším velkém hrnci rozpusťte 4 lžíce másla na mírném ohni.
- Přidejte mouku a míchejte asi 1 minutu, dokud nevznikne hladká jíška.
- Vmíchejte tekutinu z hub a mléko, přiveďte k mírnému varu a vařte 5 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Přidejte smetanu a nasekané houby a dobře promíchejte. Přelijte do velké mísy.
- Ve velké pánvi rozpusťte zbylé 2 lžíce másla.
- Přidejte čerstvé žampiony, osolte a opepřete. Smažte na středně vysokém ohni asi 5 minut, dokud houby nezhnědnou.
- Přidejte je do houbové omáčky.
- Do omáčky vmíchejte uvařené těstoviny a sýr fontina/gouda. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Přeneste směs do zapékací mísy.
- Posypte Parmigiano-Reggiano.
- Pečte asi 35 minut, dokud povrch nezezlátne a nezačne bublat.
- Před podáváním nechte 5 minut odstát, aby se chutě spojily. Dobrou chuť!
💡Tip: Teprve se chystáte na houby? Podívejte se, jaké jsou nejčastější a nejznámější jedlé houby. A raději si projděte i ty jedovaté.
Sušené houby dodají pokrmům jedinečnou chuť. Vydrží dlouho, snadno se skladují a dají se využít do polévek, omáček, příloh i hlavních chodů. Vyzkoušejte některý z receptů a obohaťte svou kuchyni o vůni lesa – i uprostřed zimy.