NezařazenéTěloZdraví

Cvičení na trampolíně – zkusit, či nezkusit?

O cvičení na trampolíně už jste určitě něco zaslechli, dost možná jste si to už i vyzkoušeli. Tato forma fitness cvičení tady u nás už nějaký ten pátek je a to od roku 2001, kdy se na jejím vzniku podíleli Jana Svobodová, Tomáš Buriánek a FTVS UK v Praze. Je to sport, který je kolektivní, kde se střídá dynamické poskakování, balanční soustředění a také posilování celého těla za použití lehkých činek, nebo posilovacího odporového pásu. Nedílnou součástí je rytmická motivační hudba a pokud máte štěstí tak i skvělý lektor. Hlavně mezi holkami je poměrně oblíbený a to především pro efektivní spalování tuků a tvarování postavy.

Co vás čeká?

Jako před každým cvičením, i tady je třeba nejdříve tělo zahřát, aby se předešlo úrazu. Proto je tempo ze začátku pomalejší a až po zahřívací části může přijít na řadu část plná spalování tuků a tvarování postavy. Tato intenzivní část může být proložena posilováním rukou, zadku, či nohou, to většinou záleží na domluvě s lektorem. Na konci každé lekce, která trvá hodinu, je zahrnuto protažení celého těla. Při tom se vydýcháte a uklidníte si tepovou frekvenci. Pak odcházíte spokojeně domů.

Moje dojmy z první lekce

S cvičením jsem začala před rokem, kdy jsme si s kamarádkou řekly, že bychom mohly zkusit něco nového. A tak jsme si v nejbližším městě našly „fitko“, kde cvičení na trampolínách nabízeli a prostřednictvím sociálních sítí jsme se na lekci zapsaly. Moje první cvičení na trampolíně trvalo nekonečně dlouho a dojmy byly zpočátku rozpačité. Jako nováček totiž neumíte vůbec nic, snažíte se napodobovat holky před vámi a máte pocit, že by klidně mohly vyjet na olympiádu. Ta souhra pohybů a cit pro rytmus! Pro mě byla koordinace pohybů s hudbou nadlidský výkon, funěla jsem, jak když jde čuník z bukvic, v obličeji jsem byla červená jak paprika, po skončení lekce jsem opřená o zeď čekala až vypustím duši. To je prostě tak, když dřepíte od pondělí do pátku v kanceláři, pak zvednete zadek, že jdete něco dělat. Vaše fyzička zapláče a tak se také stalo.

Co mi cvičení na trampolíně dalo?

S kamarádkou se ale nevzdáváme, podporujeme se navzájem a tomuto fitness cvičení se věnujeme pravidelně jednou týdně. Když porovnám jak jsem se cítila na začátku a jak se cítím teď, tak můžu říct, že každou další lekcí se ve cvičení zlepšuji a dnes už v pohodě udýchám celou hodinu, kroky také v pohodě zvládám. Navíc se na setkání s holkami vždycky těším a všichni společně si tu naší chvilku bez starostí užijeme úplně na maximum. Nutno dodat, že i moje tělo prošlo fyzickou změnou, je celkově pevnější, zadek kulatější, nožky samý sval. Myslím si, že když zařadíte tohle kardio cvičení do svého života více než jednou týdně a zaměříte se také na správně vyvážený jídelníček, dostaví se i úbytek na váze. Nemůžu vynechat ani fakt, že po cvičení odcházíte domů naprosto uvolnění a se svěží myslí. Ta je vždycky jak znovuzrozená.

Zkusit, nebo ne?

Cvičení na trampolíně velmi dobře zapojí hýžďové, stehenní i lýtkové svaly a je také dobrým kondičním cvičením. Není ovšem tak silově zaměřené jako například CrossFit. V porovnání například s aerobikem, který jsem také vyzkoušela, mě tento typ cvičení nadchl více, možná proto, že není na prvky tak složitý a lehce si je zapamatujete. Pro správnou efektivitu však musíte docházet pravidelně a nenechat se hned od začátku odradit, že na to nestačíte. Stačíte! Chce to jen vytrvalost, odhodlanost a chuť něco změnit!

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *