CestováníNezařazené

Nejlepší dálkové turistické pochody, které se opakují každý rok!

Máte rádi chůzi a přírodu? Pochody jsou lákavé organizované akce, kde můžete potkat stejně naladěné lidi, jako jste vy sami. Spousta z nich se koná každý rok a o těch bude tento článek. Kam tedy vyrazit, pokud si chcete dát pořádně do těla a rádi byste do cíle dorazili po svých?

Dálkové pochody – co to je a jak fungují?

Jaké to je, vyrazit na dálkový pochod? Určitě jde o skvělý zážitek, kdy vás bude doprovázet radost z pohybu, přírody, přátel a dobrého jídla. Dálkové pochody pořádají spolky, jako Klub českých turistů a Sokol, nebo třeba jednotlivé obce. Na startu se většinou platí registrační poplatek, který bývá pro jednotlivé pochody a trasy odlišný. To ovšem neznamená, že nutně musíte registraci platit – možné je samozřejmě i absolvovat pochod bez mapky, kterou obdrží na startu registrovaní lidé, a tudíž bez nároku na odměnu. Po cestě a v cíli obvykle bývá občerstvení. Do mapky se v průběhu pochodu na určitých místech sbírají razítka, která slouží jako potvrzení o tom, že jste daným bodem prošli.

Pochod nemusí být nutně dálkový. Na řadě míst se konají novoroční výstupy na nějaký blízký vrchol, které jsou zpravidla spojeny s konzumací teplých nápojů a někdy i opečením si něčeho teplého na ohni. Organizátory těchto pochodů jsou rovněž zájmové spolky, obce a jiné instituce. Po celé republice se konají také tříkrálové pochody, ty mají za cíl vybrat od lidí peníze potřebným. Tento článek je však o dálkových pochodech. Ty jsou specifické svou delší vzdáleností. Vedou přírodními památkami i „civilizací“. Jaké jsem zažila a jaké mohu doporučit? A jaké zajímavé pochody zatím čekají na to, až je já nebo vy vyzkoušíme?

???? Tip: Máte rádi treky? Přečtěte si můj článek 10 tipů na nejlepší evropské treky.

Tip č. 1: Pochod Praha–Prčice

Pochod Praha–Prčice je jistě první, co vás napadne, když se řekne „pochod“. A jak by také ne, když je to nejpopulárnější český pochod mající za sebou slušnou historii. V roce 2023 se konal 20. května a byl to již 56. ročník. Na výběr bylo 21 tras. Vycházelo se například z Prahy-Hájů (trať dlouhá přes 70 km), z Tábora, z Petrovic, ze Sedlčan, z Votic… A na kolech bylo možné vyjet po cyklotrasách z Tábora či z Prahy.

Krajina vede obcemi, lukami, lesy… Můžete si doběhnout i na hrad Zvěřinec, což je lépe řečeno zřícenina a poskytuje nádherný výhled. Po cestě je spousta občerstvení, takže hlady ani žízní určitě neumřete. Já na tento pochod vyrážím se skauty a zúčastnila jsem se ho zatím třikrát. A doporučuji ho i vám. Chodíme ze sedlčanského gymnázia po tzv. Robinově trase.

Z loňského pochodu jsem natočila a sestříhala video, které ilustruje, jak takový pochod vypadá. Podívejte se:

Tohoto pochodu se vždy účastní velký počet lidí (letos 21 760). Na startu turisté dostávají mapku, do které v průběhu své cesty získávají razítka na tzv. kontrolních punktech. Trasy vedou přírodou i obcemi a po cestě i v cíli je možné se občerstvit zakoupením nápojů či různých jídel, například klobás. V cíli lidé dostávají botičku (většinou plastovou, každý rok jiné barvy) a horalku. Více informací naleznete na webu www.praha-prcice.cz.

Pochod Praha–Prčice 2023
Pochod Praha–Prčice 2023. | Zdroj: Petra Sýkorová

Tip č. 2: Pochod Pičín–Řitka

Tento vtipně nazvaný pochod má tři trasy a v uplynulém roce se jednalo o 5. ročník. Provádí nás brdskými Hřebeny. Vychází se z Pičína (32kilometrová trasa), z Dobříše (21 km) a Kytína (11 km). Loni se uskutečnil v sobotu 3. června. Cílem pochodu je obec Řitka v okrese Praha-západ. I na tomto pochodu je možné získat razítka a po absolvování také věcnou odměnu. V Řitce nebo v obcích se lze občerstvit něčím dobrým.

Já jsem na tomto pochodu byla loni podruhé a v cíli jsem natočila toto video:

O loňském ročníku pojednává můj článek v Příbramském deníku, kde jsou i mnou pořízené fotky:

Pochod Pičín–Řitka 2023

Loňský ročník by se dal shrnout takto:

První červnová sobota byla vhodným dnem pro výšlap, který pořádaly Obce Pičín, Dobříš, Kytín a Řitka. Opět po roce tu byl dálkový pochod Pičín–Řitka se svými třemi trasami, vedoucími přes brdské Hřebeny. Díky slunnému počasí se tohoto již pátého ročníku pochodu zúčastnilo rekordních sedm set účastníků. Děti měly vstup zdarma a dospělí za sto korun českých. Po cestě lidé sbírali razítka, aby v cíli dostali zaslouženou odměnu za absolvování pochodu. Chodci a cyklisté vyrazili z Pičína (trať dlouhá 32 km), Dobříše (21 km) a Kytína (11 km). Cílem všech vyznačených tras byla náves v Řitce.

Cesta po Hřebenech vedla například na Malý vrch, vyhlídku Stožec nebo Čtyřmezí, což je průsečík hranic obcí Dobříše, Hostomic, Rosovic a Bukové u Příbramě. Další pěkné místo představoval kontrolní punkt v Barokním areálu na Skalce. Odtud už to bylo do Řitky, v níž všechny trasy končily, co by kamenem dohodil. V cíli turisté obdrželi propisku, odznak, lízátko a kelímek na pití. Po cestě se bylo možné posilnit v místních podnicích a na návsi v Řitce nechyběl ani skákací hrad pro děti. I zde si lidé mohli koupit něco dobrého na zub.

Vysoký zájem pochodníků pořadatele potěšil. „První rok jsme měli 350 účastníků,“ řekla bývalá místostarostka Řitky Marie Léblová. S každým dalším ročníkem se účast zvyšovala. Minulý rok prý bylo výletníků pět set. Pochod pořádaly obce Pičín, Řitka, Kytín a Dobříš ve spolupráci s dobříšským Sokolem. Akce má zajímavou historii. Už dříve Řitkané pořádali pochody v okolí Řitky s názvem Putování za zajíčkem. „Potom jsme se domluvili s Pičínskými, Dobříšskými a Kytínskými na rozšíření. Spousta lidí už na to byla po třech letech pochodu Putování za zajíčkem zvyklá. Takže s účastní nebyl problém a už prvního ročníku pochodu Pičín–Řitka se zúčastnili lidé z celé republiky,“ dodala Léblová.

V cíli pochodu Pičín–Řitka 2023
V cíli pochodu Pičín–Řitka 2023. | Zdroj: Petra Sýkorová

Tip č. 3: Brdská padesátka

Druhou zářijovou sobotu bývá v Brdech pochod Brdská padesátka. Trasa je dlouhá 48 km a nejsou na ní kontrolní body. Start i cíl se nachází v Mníšku pod Brdy. Jde o závod, kdy do 12 hodin musejí turisté zdolat celou trasu. Zvláštní kategorií jsou závodníci se psem. S tímto pochodem bohužel nemám osobní zkušenost, ale je lákavý a jednoho dne se mi snad podaří se ho zúčastnit.

Tip č. 4: Karlštejnská tlapička

Karlštejná tlapička se koná v květnu. Jak už napovídá tento roztomilý název, pochod vede okolím Karlštejna. Cesta vede malebnou přírodou. Prozatím se mi nepoštěstilo se ho zúčastnit. Věřím však, že se mi to jednoho dne povede. Více o pochodu naleznete na webu pořadatele.

Tip č. 5: Pochod Českým rájem – Putování za Rumcajsem

Koná se poslední březnovou sobotu v Jičíně. Pochodem zde oficiálně začíná nová turistická sezóna. Akce je vhodná i pro rodiny s malými dětmi, které čekají kratší trasy i doplňkové soutěže a úkoly. Delší trasy pak vedou přírodou Českého ráje. Pochod je určen i cykloturistům. Další ročník pochodu se uskuteční v sobotu 30. března 2024. Více se dočtete na webu Města Jičín. S tímto pochodem nemám osobní zkušenost.

Weby shromažďující data o pochodech

Další pochody naleznete na www.pochody.cz, KČT – Akce – turistické (kct.cz) a ve facebookové skupině Turistické pochody, kde je seznam pochodů pořádaných v dohledné době.

Pochod
Pochod. | Zdroj: Pixabay

Další články:

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
1
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Petra Sýkorová
Jsem redaktorkou skautského časopisu Roverský kmen. Ve volném čase píši básně, povídky a knihu. Také ráda čtu, cestuji a chodím do přírody. Vystudovala jsem maturitní obor podnikání.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *