Jak na ...KulturaNávod

TOP 10: Žebříček nejlepších deskových her všech dob

Deskové hry jsou skvělou volbou pro trávení volných chvil a při správném výběru garantují zábavu pro celou rodinu, nebo perfektní domácí párty s kamarády. Dnes můžeme vybírat z nepřeberného množství typů těchto her. Základní rozdělení stolních her je soutěživé, kde spolu dva jedinci nebo skupiny soutěží a kooperativní, kde spolu naopak musí všichni spolupracovat aby dosáhli výhry. Dále se pak musíme zaměřit na počet hráčů, herní čas a také věk nejmladšího hráče. Připravila jsem si pro vás žebříček TOP 10 deskových her, přičemž jsem brala v potaz recenze uživatelů a také svoje osobní zkušenosti.

10. AZ Kvíz

Jste milovníci této televizní soutěže, ale stydíte se jít do televize? Nevadí! S touto deskovou hrou si můžete zahrát vaši oblíbenou soutěž z pohodlí domova.

  • Počet hráčů: 2 (+ může být 3. jako moderátor)
  • Herní čas: 1h
  • Věk: od 13 let

9. Párty Alias

Tato hra se slovy je vhodná na každou párty a skvěle rozproudí zábavu. V této hře vysvětlujete ostatním význam slov pomocí jiných výrazů (synonyma, protiklady a nápovědy). Na prémiových polích na vás čekají i jiné úkoly, a to třeba předvádění zvířat či povolání, popisování slavných osobností, hledání rýmů, nebo hledání co nejvíce slov na jedno písmeno.

  • Počet hráčů: 4-24
  • Herní čas: od 0,5h
  • Věk: od 12 let

8. Monopoly

Je určena pro malé i velké milovníky deskových her. Hráčům přiblíží jak funguje trh s nemovitostmi a děti učí jak zacházet s penězi či platební kartou. Dnes je můžete najít v různých zpracováních od klasických až po fanouškovské, jako třeba Avengers, LEGO, Harry Potter a další. Jestli vás baví hrát s papírovými penězi, tak můžete. Nebaví? To není překážka, protože výrobce přišel s variantou s bankovním terminálem. Záleží tedy jen na vás, jakou variantu zvolíte.

  • Počet hráčů: 2-6
  • Herní čas: 1-3h
  • Věk: 8 let (pro mladší hráče je dostupná verze Monopoly junior, která má jednodušší pravidla a hrací deska a figurky jsou navrženy v designu z pohádek)

7. Carcassonne

Tato strategická hra s jednoduchými pravidly je ideální pro začátečníky, ale i pro zkušené hráče. Střídavě kladete kartičky na herní plochu a vytváříte krajinu plnou měst, cest a klášterů. Vaším cílem je pomocí figurek získat co nejvíce bodů obsazováním různých oblastí.

Počet hráčů: 2-5

Herní čas: 35-45 minut

Věk: od 7 let

6. Catan (Osadníci z Katanu)

Budování osad, obchodování a ovládání území dělá z této hry jednu z nejpopulárnějších strategických her vůbec. Cílem je získat co nejvíce vítězných bodů stavěním cest, vesnic a měst pomocí surovin, které získáváte z různých polí.

Počet hráčů: 3-4 (s rozšířením až 6)

Herní čas: 1-2 hodiny

Věk: od 10 let

5. Dixit

Dixit je kreativní hra o představivosti, ale také o tom, jak moc dobře znáte své spoluhráče. Hráči si vymýšlejí příběhy na základě ilustrací na kartách a ostatní musí podle nápovědy uhádnout, kterou kartu mají na mysli. Krása hry spočívá v jedinečných, snových ilustracích, které podporují fantazii a rozproudí konverzaci. Pokud máte nějaké osobní zážitky s jednotlivými hráči, tak na ně můžete poukazovat a tak krásně provázat tuto hru s vašimi zážitky. Když jsem hrál Dixit poprvé, tak jsem z této hry byl opravdu unešen.

Počet hráčů: 3-6

Herní čas: 30 minut

Věk: od 8 let

4. Krycí jména

Skvělá týmová hra, která procvičí vaši schopnost dedukce. Každý tým se snaží najít všechny své špióny na základě nápověd od svého kapitána, aniž by odhalil nepřátelského špióna nebo nájemného vraha. Je to hra plná napětí, taktiky a kreativity.

Počet hráčů: 4-8

Herní čas: 15-30 minut

Věk: od 10 let

3. Pandemic

Kooperativní desková hra, kde hráči společně bojují proti smrtícím virům, které se šíří po světě. Každý hráč má svou roli (např. vědec, lékař, operátor) a společně se snaží najít lék dřív, než bude pozdě. Každé rozhodnutí je klíčové.

Počet hráčů: 2-4

Herní čas: 45-60 minut

Věk: od 8 let

2. Ticket to Ride

Strategická hra, ve které stavíte železniční trasy po celé mapě. Každý hráč získává body za spojování měst a plnění tajných úkolů. Hra je rychlá, napínavá a skvělá pro rodinné večery.

Počet hráčů: 2-5

Herní čas: 30-60 minut

Věk: od 8 let

1. Scrabble

Tato klasická slovní hra zůstává jednou z nejoblíbenějších po celém světě. Cílem je tvořit slova na herní desce pomocí dostupných písmen a získávat body podle hodnoty jednotlivých písmen. Perfektní pro milovníky slov a jazykových hlavolamů.

Počet hráčů: 2-4

Herní čas: 1-2 hodiny

Věk: od 10 let

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Barlis
Mezi moje největší vášně patří čtení, sport, vaření, tetování, seberozvoj, cestování a péče o zvířata. Jsem empatická a mám velmi silnou intuici, díky tomu jsem také dobrý leader.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *