NávodVaření a receptyZdraví

5 způsobů jak na výbornou kávu doma

Káva je pro některé z nás tak důležitou součástí dne, že si ho bez ní ani nedokážeme představit. Pro jednoho pouhý životabudič, pro druhého nekonečná studnice chutí a radosti. Každý kávomil má svou kavárnu, kde mu nápoj připraví přesně tak, jak si představuje.

Události poslední doby byly ale jen další ukázkou toho, že nic není jisté. Ani šálek kávy v našem oblíbeném podniku. Umět si připravit dobrou kávu doma se hodí i v běžném stavu, ne jen v karanténě. Jak si tedy doma připravit šálek skvělé kávy a nemuset tak sáhnout po instantní nebo po českém „turkovi“?

1. Domácí kávovar

Tou nejjednodušší, ale také nejdražší variantou by byl kávovar. Nemluvíme o stroji za pár stovek ze supermarketu, ale o profesionálním přístroji s cenovkou začínající kolem 10 000,- Kč.

Velmi záleží, jaký druh kávy pijete a jaké máte zkušenosti. V případě, že si pochutnáte na černé kávě, nemusíte řešit trysku nebo automatický šlehač. Jestli máte nulové zkušenosti, bude lepší sáhnout po kvalitním automatu, který kávu i namele.

S pákovým kávovarem můžete více ovlivňovat chuť nápoje a se správným postupem dosáhnete lepších výsledků. Budete ale potřebovat i kvalitní mlýnek a alespoň základní znalosti, ideálně baristický kurz.

2. Moka konvička

Máte rádi silnou, černou, výraznou kávu, ale nechcete utrácet tisíce za kávovar? Pak pro vás bude tou správnou volbou bialetka, neboli moka konvička.

V Itálii, odkud pochází, ale i třeba ve Francii je běžnou součástí každého domova. Není výjimkou, že je v kuchyni rovnou celá sada, aby si kávu mohl připravit 1 člověk i celá rodina.

Ve speciálně tvarované konvičce je párou protlačená voda skrz jemně namletou kávu a vznikne káva připomínající espresso. Tlak není tak silný jako v kávovaru, proto je chuť méně intenzivní a káva se podává v trochu větším objemu (přibližně 50 ml na porci).

Jste spíše fanouškem čaje? Přečtěte si, jak správně připravit zelený čaj v našem dalším článku.

3. Překapávač

Máte rádi filtrovanou kávu a chcete si jí dopřát s co nejmenším vypětím sil? Překapávač by pro vás mohl být tou správnou volbou. Z překapávače dostanete kávu, kterou běžně vídáte ve filmech v americkém bistru a v moderních kavárnách pod názvem batch brew.

Batch brew je téměř bez práce a pořizovací náklady nejsou nijak vysoké, pokud nesáhnete po profesionálnější verzi. Nevýhodou je, že kromě množství kávy nemůžete nic extra ovlivnit.

4. V60

Máte rádi filtr a jste tak trochu fajnšmekři? V tom případě je lepší sáhnout spíše po V60 nebo chemexu. Výhodou chemexu je, kromě úžasného designu, že není potřeba žádná další nádoba – kávu připravíte rovnou do jeho spodní části. Na druhou stranu je o něco dražší, než V60.

Manuální filtr zvládnete i s obyčejnou rychlovarnou konvicí, lepší ale je mít speciální konvičku s husím krkem, případně i nastavitelnou teplotou.

5. Aeropress

Nejjednodušší kávovar na světě? To přesně je aeropress! Pomocník původem z Ameriky funguje na podobném principu jako french press. Papírový nebo kovový filtr ale zajistí čistší chuť. Zvládne s ním pracovat opravdu každý, nepotřebujete žádné speciální vybavení a i v domácích podmínkách se s ním dá skvěle experimentovat.

S jeho pomocí vytvoříte skvělý filtr s výraznými ovocnými tóny. S trochou praxe z něj ale dostanete i koncentrovaný šálek velmi podobný espressu. Ten se vám bude hodit i jako základ pro espresso tonic nebo dokonce mléčné nápoje.

Tip: aeropress si s sebou můžete vzít i na výlet.

5 tipů, jak kávový zážitek vylepšit

Když už máte správný přístroj, jak kávu ještě vylepšit? Držte se pár dalších zásad, kterými zážitek pozvednete zase o úroveň výš. Co by to mělo být?

1. Kvalitní kávová zrna

Bez dobré vstupní suroviny je skoro až zbytečné snažit se o chuťový zážitek. Vyhněte se přepražené anonymní kávě od velkovýrobců a sáhněte raději po sáčku z lokální pražírny. Záleží na způsobu přípravy a vašich preferencích, jaká káva pro vás bude ta pravá.

2. Čerstvě mletá káva

Věděli jste, že v kávovém světě existuje takzvané pravidlo 8? Zelená zrna vydrží po sklizni dobrá 8 měsíců. Upražená káva maximálně 8 týdnů. A ta namletá? Pouhých 8 minut.

Časové údaje se liší zdroj od zdroje a v kávovém světě se na nich rozhodně každý neshodne. Nejeden barista by kávu starší jak 3 týdny na filtr nepoužil, jinde nemají problém upražit kávu rok po sklizni.

Na čem se ale shodnou všichni je, že většina aroma a chuti z kávy vyprchá pár minut po jejím namletí. Proto se při investici do kvalitní kávy vyplatí i zapátrat po kvalitním mlýnku. Rozhodně vyberte ten s mlecími kameny. Elektrické mlýnky se sekacími noži za pár stovek nejsou ideální variantou.

3. Dobrá voda

Jeden šálek kávy obsahuje asi 98 % vody. To není málo, že? Proto je třeba dávat při přípravě pozor i na její kvalitu. Některých nedostatků se zbavíte i pomocí filtrovací konvice, jindy bude třeba sáhnout po náročnějším způsobu filtrace nebo i po balené vodě.

4. Teplota vody

Teplota vody je jeden z nejvýraznějších faktorů, kterými můžete výslednou chuť ovlivnit. Když k přípravě použijete vodu moc horkou, bude káva přepálená a nevynikne její přirozená chuť. Použijete-li naopak vodu moc chladnou, bude káva nevýrazná.

Ideální teplota je mezi 88 a 93°C. Záleží na stylu přípravy a samotném kávovém zrnku.

5. Množství kávy

Dalším snadno ovlivnitelným faktorem je množství. Teď nemluvíme o množství výsledného nápoje, ale o množství kávových zrn, ze které ho připravujeme. Je dobré zrnka předem navážit, jedině tak zajistíte konzistentní výsledek. Po silné kávě sáhneme většinou tehdy, když chceme předejít únavě a ospalosti.

Tip: při zkoušení nových receptů a hledání toho správného vždy upravujte pouze jednu veličinu – teplotu, vstupní nebo výstupní množství. Pak víte, co jste přesně ovlivnili a postup můžete zopakovat.

Nebojte se zkoušet nové věci

Pak už jen zbývá experimentovat a naučit se připravovat kávu tak, jak bude nejvíce vyhovovat vám. Ve specializovaných prodejnách vám jistě rádi poradí, po jakém pomocníkovi i sáčku sáhnout. V mnoha kavárnách budete moci kávu rovnou ochutnat, připravenou profesionálně od baristy. Výběr správných zrnek pak bude o to jednodušší.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
2
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Leona
Jsem slow cestovatelka, která zjistila, že zabalit se do jedné krosny nebo kufru není až takový problém. Miluju jídlo, výběrovou kávu, eko vychytávky, hory, prozkoumávání nových měst, běh a jógu.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Více:Návod