Inspirujte se recepty na horkou čokoládu! Jen si to představte. Venku padá sníh, vy se na něj díváte v teple domova z okna, oblečeni do teplého svetru a rukách držíte hrnek s horkou čokoládou. Takovou, která krásně voní a ještě lépe chutná. Ale nemusí to být jen klasická horká čokoláda. Je řada variant, které si můžete připravit v pohodlí domova. Pojďme se společně podívat na výborné recepty na tento lahodný horký nápoj.
Bílá horká čokoláda
Smíchejte bílou čokoládu s mlékem a vanilkovým extraktem a vytvořte lahodnou horkou čokoládu.
Ingredience:
- 200 ml mléka
- 100 g bílé čokolády (nasekané nadrobno)
- ½ lžičky vanilkového extraktu
K podávání:
- 1 lžíce šlehačky
- několik mini marshmallows
- 1 lžička karamelové omáčky
- špetka cukrové sypání
- špetka mleté skořice
Postup:
- Vroucí vodu z konvice nalijte do hrnku nebo sklenice, aby se zahřála.
- Zahřejte mléko v malém hrnci nebo v mikrovlnné troubě, dokud se nezačne vařit.
- Vylijte horkou vodu z hrnku a přidejte čokoládu a vanilku.
- Přelijte horkým mlékem a míchejte 30 sekund, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Dozdobte dle vašich preferencí.
Perníková horká čokoláda
Tato horká čokoláda vám rozvoní domov vůní Vánoc.
Ingredience:
- 150 ml mléka
- 50 ml 31% smetany
- ¼-½ lžičky hnědého cukru
- ½ pomeranče
- špetka mletého zázvoru
- špetka mleté skořice
- 1 hřebíček
- 2 kapky vanilkového extraktu
- 50 g hořké čokolády, nasekané
Postup:
- Mléko, smetanu, cukr, pomerančovou kůru a koření smíchejte v hrnci a poté na mírném ohni přiveďte k varu.
- Sundejte z plotny a nalijte přes sítko do hrnečku.
- Nalijte teplé vyluhované mléko zpět do hrnce a vmíchejte vanilku a čokoládu, dokud se čokoláda nerozpustí a nebude hladká.
- Hotovou směs nalijte do hrnku a dozdobte šlehačkou a drcenou perníkovou sušenkou.
Kokosová horká čokoláda pro dospělé
Vyšlehaná směs bílé čokolády, kokosového rumu a čerstvých kokosových lupínků.
Ingredience:
- 150 ml plnotučného mléka
- 25 g bílé čokolády
- 25 ml rumu s kokosovou příchutí (Malibu)
- 1 lžička jemně nastrouhané hořké čokolády
- 1 lžička kokosových lupínků
Postup:
- Nalijte mléko do malého hrnce a poté jej ohřejte na střední teplotu, dokud se nezačne vařit, míchejte, aby se nepřipálilo.
- Sundejte mléko z ohně, přidejte bílou čokoládu a promíchejte.
- Jakmile se čokoláda rozpustí, umístěte hrnec zpět na oheň, aby se prohřála.
- Přidejte rum s kokosovou příchutí a nalijte do hrnku.
- Pokud chcete, ozdobte hořkou čokoládou a několika opečenými kokosovými lupínky.
Oříšková horká čokoláda
Kopec čokoládové oříškové pomazánky dodá vaší horké čokoládě tu správnou chuť.
Ingredience:
- 50 ml 31% smetany
- 1 lžička čokoládové oříškové pomazánky (Nutella)
- 150 ml plnotučného mléka
- 25 g mléčné čokolády
- 1 lžička nasekaných lískových ořechů (opražených)
Postup:
- Smetanu vyšlehejte do husté hmoty a poté vmícháme oříškovou pomazánku. Zamíchejte jednou nebo dvakrát, pokud chcete mramorový efekt.
- V malém hrnci na středním plameni zahřejte mléko, dokud nezhoustne.
- Stáhněte plamen a přidejte čokoládu. Za častého míchání nechte rozpustit, dokud nebude hladká.
- Horkou čokoládu nalijte do hrnku a přidejte šlehačku. Vršek posypte opraženými lískovými oříšky.
Veganská horká čokoláda
Pokud chcete udělat horkou čokoládu pro vegany, stačí pouze vyměnit klasické mléko za rostlinné.
Ingredience:
- 500 ml neslazeného rostlinného mléka
- 1/4 hrnku veganských polosladkých čokoládových lupínků
- 1 lžíce kakaového prášku
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky soli
Postup:
- Přidejte rostlinné mléko do malého hrnce na středním plameni ho zahřejte, asi 2 minuty.
- Snižte teplotu na mírný plamen. Přidejte čokoládové lupínky, kakaový prášek, cukr, vanilku a sůl. Směs míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
- Sundejte z plotny a šlehejte, dokud se směs dobře nespojí.
- Nalijte do hrnků a ihned podávejte.
TIP! Cukr můžete vyměnit za datlový sirup a proměnit tak recept na zdravější verzi.
Bonus
Představíme si ještě jeden nevšední recept na horkou čokoládu.
Čokoládové bomby
Tyto čokoládové bomby můžete darovat i jako dárek.
Ingredience:
- 200 g hořké čokolády
- 6 lžic horké čokolády v prášku
- 50 g mini marshmallows
- mléko
Postup:
- Na plech dejte naplocho 12 silikonových půlkulových formiček (celkem získáte 6 čokoládových bomb).
- Rozpusťte hořkou čokoládu a horkou čokoládou v prášku.
- Pomocí cukrářského štětce nebo lžičky vytřete vnitřek formiček čokoládovou směsí, dokud nebudou všechny zakryté.
- Formičky vyklopte dnem vzhůru a přebytečnou čokoládu vytřepte na pečicí papír a seškrábněte vršek pomocí nože.
- Dejte zpět na plech a vložte na 10 minut do lednice, aby vše úplně ztuhlo. Pokud vám zbývající rozpuštěná čokoláda ztuhla, dejte ji rychle do mikrovlnné trouby, aby se rozpustila.
- Potřete druhou vrstvou čokolády ve formách, aby byly rovnoměrně pokryté.
- Znovu položte na plech a nechte 1 hodinu nebo přes noc ztuhnout v lednici.
- Po ztuhnutí opatrně vyjměte z formy. Jednu polovinu naplňte marshmallows a pomocí horké čokolády spolu dvě poloviny spojte.
- Pak už stačí jen ohřát mléko, vhodit do něj bombu a horká čokoláda je na světě!
K dobré horké čokoládě si ještě připravte domácí sušenky. Zkuste zdravé domácí cookies, protože život je o rovnováze.