TěloVaření a receptyZdraví

Kdy zkusit bezlepkovou dietu?

Už jste někdy zkusili bezlepkovou dietu? Ještě než začnete s touto myšlenkou koketovat, přečtěte si článek, komu je bezlepková dieta určena a kdo by měl bezlepkové potraviny jíst.

Pokud netrpíte žádnými zdravotními obtížemi, proč byste naopak neměli lepek úplně z jídelníčku vynechat. A jistě vás také bude zajímat, že si můžete zažádat o příspěvek na bezlepkové potraviny.

Určitě jste si všimli, že už nějakou dobu je bezlepková dieta velkým hitem foodblogerů a influencerů, kteří na svých sociálních sítích postují, chutné a inspirující recepty. Většina těchto lidí rovněž sdílejí fotografie svých tělesných proměn, šíří návody na „zdravé stravování, jak rychle zhubnout, zlepšit si imunitu apod.“, aniž by mnozí z nich byli odborníci na výživu. Upřímně, spustila se módní vlna a zapomínáme, že i influencer a bloger, můžou být jedním z firemních reklamních nástrojů, jak skrze jejich sociální sítě prodat produkt právě vám zákazníkovi.

Jak vnímáme influencery, blogery ????

Komu je určena bezlepková dieta

Lepek bývá často označován jako hlavní viník obezity, nadýmání a spojení s kožními alergiemi. Stále více jedinců drží bezlepkovou dietu, a to bez důkladného vyšetření. Podle odborníků mohou stát za těmito obtíži zcela jiné důvody a držet bezlepkovou dietu může být naprosto zbytečné. Strava bez lepku (gluten), je především určena pro lidi, kteří trpí celiakií a potravinovou alergií na lepek. Pak je pochopitelné, že při těchto nemocích, musí být dieta přísná a důsledná, a ve většině případů dokonce i celoživotní. Tyto zmiňované nemoci způsobují totiž poškození sliznice a tenkého střeva. Pro zdravého člověka nemá dodržování bezlepkové diety žádný význam a jeho zdraví se dále nezlepší.

Potraviny, které neobsahují lepek

Stručný výčet potravin neobsahujících lepek:

  • brambory,
  • rýže,
  • luštěniny,
  • sója,
  • pohanka,
  • proso (jáhly),
  • quinoa,
  • amarant,
  • teff,
  • ovoce a zelenina,
  • houby,
  • maso,
  • vejce,
  • cukr,
  • med,
  • kakao,
  • mléčné výrobky (sýry, tvarohy, jogurty, smetana),
  • ořechy a semena.

Dále pak sladidla, dochucovadla, tuky, koření, nápoje, káva, čaj, víno aj. destiláty. V obchodech běžně k dostání můžete koupit speciálně upravené potraviny, tj. moučné směsi, chleba, pečivo, těstoviny, sladké cukroví, sušenky a další výrobky, které nahradí potraviny obsahující lepek.

Povinné označení výrobcem. Lepek – alergen musí být ve složení vždy uveden na obalu pod tímto kódem EU č. 1169/2011.

Proč bychom neměli lepek úplně vynechat ze svého jídelníčku?

Tvrzením, že když vysadíte ze stravy lepek začnete rychle hubnout, není až tak úplně pravdou. Ve většině případů se tak děje, jelikož začnete kupovat jiné potraviny. Jídelníček se stává více pestrým o přidanou zeleninu a ovoce, obecně snížíte celkový energetický příjem a zároveň jíte menší porce a častěji, než jste konzumovali dříve. Současně je na místě vysvětlit, že označení „bezlepkový“ neznamená automaticky „zdravý“ ani zdraví prospěšný. Vyřadit úplně potraviny s lepkem a nahradit je pouze za ty bezlepkové bez jakékoliv přiměřené náhrady řady živin, připravíte tělo například o významný zdroj vlákniny, sacharidy a vitamíny B. Obiloviny do jídelníčku zdravého člověka zkrátka patří.

Vyvážená strava přispívá zdraví

Sport a bezlepková dieta

V minulosti bylo bezlepkové stravování spojováno s rizikem nedostatečného příjmu vlákniny a vitamínů. Při dnešním tolik širokém výběru potravin a kvalitních doplňků stravy toto riziko až v takové míře člověku nehrozí. Pozor to ale zdaleka neplatí u sportovců. Zdraví sportovci, zvláště vytrvalostní by neměli omezovat potraviny s lepkem.

Tvoří totiž specifickou skupinu lidí s vysokou potřebou živin a energie. Při jakékoliv dietě, vyloučení určitých potravin ze svého jídelníčku, hrozí nedostatečný energetický příjem vitamínů, minerálních látek, nezbytných sacharidů, tuků a bílkoviny.

V budoucnu to může vést ke zhoršení výkonnosti sportovce, schopnosti regenerace organismu s velmi negativními následky postihnutí imunitního systému a jiných funkcí, které jsou neodmyslitelně důležité pro náročné několikafázové nebo několikahodinové tréninky. Pokud aktivně sportujete dbejte na vyváženou pestrou stravu obohacenou o vitamíny a především, než začnete s dietou poraďte se s výživovým poradcem.

Příspěvek na bezlepkové potraviny od VZP a kde si o něj zažádat?

Věděli jste o tom, že si můžete požádat o příspěvek u pojišťovny VZP pro dítě s diagnózou celiakie? Finanční podpora, kterou nabízí pojišťovna, je roční příspěvek ve výši až 8 000 Kč, určen dětem do 18 let a studentům do 26 let (se statusem nezaopatřené dítě). Podporu můžete využít k nákupu bezlepkových potravin, anebo na platbu bezlepkových obědů ve školní jídelně. Neváhejte s dotazem a zašlete potřebné doklady na bezlepkovou dietu.

Zkusit módní trend v hubnutí „bezlepkovou dietu“ ano či ne?

Záměrem tohoto článku, bylo přinést informace, zda tento trend v hubnutí stojí za to, aby zdravý člověk měl nutkavou potřebu zkusit bezlepkovou dietu. Bezpochyby se máte rádi a experimentovat zrovna na sobě prostě nechcete. Nenechte se zviklat reklamou a lákavými příspěvky od mnohých influencerů. Přechod na bezlepkovou dietu konzultujte raději s lékařem.

Bezlepkovou stravu proto berte jako jednu z mnoha inspirací do kuchyně, která obohatí vaše kulinářské dovednosti. Navíc bezlepkové pokrmy jsou chutné a cukroví vyrobené z exotického ovoce je opravdu delikatesou. Všeho ale s mírou, a i tady platí zlaté pravidlo. Nepřejídat se!

Recept na bezlepkové vánoční cukroví Datlovo ořechové koule bez lepku

Nepečené cukroví bývá na přípravu nejjednodušší, a i nejchutnější

Tento recept můžete servírovat na stůl ve dvou verzí. Cukroví pro dospělé s kapkou rumu (myslíme tím1 lžíci) a dětem samozřejmě bez alkoholu. A to jednoduše znamená, že si připravíte z jedné dávky dvě těsta. Nehledejte v tom žádnou vědu a pusťte se směle do toho.

Co budete potřebovat

Kvalitní elektrický sekáček, přeci jen musíte zpracovat ořechy, datle a hmota z datlí je vždy hutná. Mísu na zadělání těsta, váhu a stěrku.

Datlovo ořechové koule s rumem. Vánoční bezlepkové cukroví.

Ingredience:

  • Z jedné dávky vytvoříte 25 ks cukroví
  • 250 g datlí bez pecek
  • 100 g mletých mandlí (můžete koupit hotovou mandlovou mouku)
  • 40 g mletých vlašských ořechů (můžete koupit již namleté)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce oleje z vlašských ořechů
  • 25 ks loupaných mandlí
  • 100 g sekané pistácie na obalování
  • 1 lžíce rumu, pokud se chystáte na tu verzi „datlovo rumové koule“. ????

Varování! 1 lžíce rumu stačí, dodržujte dávkování. Nenechávejte láhev ve vaší blízkosti otevřenou nebo jen tak ležet na stole. Láhev uzavřete a pečlivě schovejte na další pečení. ????

Postup

Rozmixujte 250 g vypeckovaných datlí. Namletou směs dejte do mísy a postupně přidávejte sypké ingredience: 100 g mandlové mouky, 40 g mletých vlašských ořechů, 1 lžička mleté skořice. Pak přidejte 1 lžičku medu, 1 lžíci oleje z vlašských ořechů a 1 lžíci rumu (to jen v případě, že se jedná o variantu datlovo rumové koule). Celou směs důkladně zpracujte, až do konzistence hutného hladkého těsta.

Připravte si 100 g rozsekaných pistácií a přesypte je do menší mísy. Z hotového těsta tvarujte kuličky a doprostřed vložte vždy jednu loupanou mandli. Datlové rumové kuličky nakonec obalujte v rozsekaných mandlí.

Dobrou chuť. ????

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
2
Super
3
Nic moc
0
Trapas
0
IvetaF
Jsem studentkou, milovnice sportu ????‍♀, zdravého životního stylu a volnonožka - freelancer, co pomáhá malým firmám na internetu růst v podnikání. ???? Mám ráda nové výzvy, protože obohacují můj život, který neni ani trochu nudný.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Více:Tělo