Vaření a recepty

Jak dlouho vařit vejce na všechny způsoby?

Víte, jak dlouho vařit vejce a na jaký způsob? Existuje několik variant. Vejce natvrdo, naměkko, nahniličko, ztracené vejce nebo omeleta. A proč je dobré zařadit vejce do svého jídelníčku? Nejen, že jsou dobrým zdrojem bílkovin, ale také obsahují železo, vitamín D, E a B12. Doba vaření vajec se liší v závislosti na zvoleném způsobu přípravy. Zde je několik obecných pokynů pro vaření vajec na různé způsoby, tak se na ně pojďme podívat!

Vejce natvrdo

Vejce uvařená natvrdo jsou nejen výborná sama o sobě, ale také jsou dobrá do sendvičů nebo salátů.

Postup:

  1. Vložte vejce do hrnce a zalijte je studenou vodou. Voda by měla být asi o centimetr výš než vejce. Hrnec přikryjte pokličkou.
  2. Na prudkém ohni přiveďte vejce k varu.
  3. Vařte 8-10 minut.
  4. Až se vejce uvaří, vylijte horkou vodu a ihned přelijte studenou vodou, dokud nevychladnou.
  5. Oloupejte je a vychutnejte si je.
Vařené vejce natvrdo
Vařené vejce natvrdo. Zdroj: Pixabay.com

Vejce naměkko

Míchaná vejce patří mezi nejuniverzálnější snídaňové pokrmy.

Postup:

  1. Rozbijejte 2-3 vejce do mísy a lehce je promíchejte vidličkou nebo metličkou na vajíčka.
  2. Přidejte asi 1-2 lžíce mléka nebo smetany, aby byla směs krémovější. Směs osolte a opepřete dle chuti.
  3. Na pánvi rozehřejte lžíci másla nebo oleje na středním ohni. Roztavené máslo nebo olej rozetřete po celé ploše pánve.
  4. Přidejte směs vajec na pánvi a nechte ji ztuhnout asi na 10-15 sekund.
  5. Poté začněte směs míchat škrabkou nebo špachtlí. Pokračujte v míchání až do doby, kdy jsou vajíčka pevná, ale stále vláčná a krémová.
  6. Když jsou míchaná vajíčka hotová, přendejte je na talíř. Podávejte ihned, dokud jsou stále teplá.

Můžete míchaná vajíčka podávat samotná nebo je zkombinovat s dalšími přísadami, jako jsou slanina, sýr, cibule nebo bylinky.

Míchaná vajíčka s houskou
Míchaná vajíčka s pečivem. Zdroj: Pixabay.com

TIP! Míchaná vajíčka mohou být součástí i tzv. anglické snídaně.

Vejce nahniličko

Jedná se o uvařené vejce s tekutým žloutkem, ideální ke snídani.

Postup:

  1. Přiveďte hrnec s vodou k varu.
  2. Lžící opatrně spusťte vejce do vody a snižte teplotu na minimum.
  3. Vařte 4-6 minut, pokud chcete mít žloutek tekutý, nebo 6-8 minut, pokud chcete žloutek pevnější.
  4. Odstavte z ohně a přeneste vejce do mísy se studenou vodou, aby se proces vaření zastavil.
  5. Rozbijte je a podávejte v poháru na vejce.
Vejce nahniličko
Vejce nahniličko. Zdroj: Pixabay.com

Sázená vejce

Sázená vejce jsou jednoduchým jídlem, které se dá snadno připravit a podávat kdykoliv během dne.

Postup:

  1. Hrnec s vodou přiveďte k varu.
  2. Do vody přidejte trochu octa, aby se bílky srazily.
  3. Vejce rozklepněte do malé misky a opatrně je vsuňte do vroucí vody.
  4. Vařte 3-4 minuty, pokud chcete mít žloutek tekutý, nebo 4-5 minut, pokud chcete žloutek pevnější.
  5. Před podáváním vyjměte děrovanou lžící a slijte přebytečnou vodu.

Sázené vejce můžete podávat na chlebu potřeným máslem a posypaným bylinkami.

Chléb se sázenými vejci
Sázená vejce. Zdroj: Pixabay.com

Volské oko

Volské oko nebo také smažené vejce.

Postup:

  1. Máslo nebo olej rozehřejte na nepřilnavé pánvi na středním plameni.
  2. Vejce rozklepněte do pánve a vařte 2-3 minuty, pokud chcete mít žloutek tekutý, nebo 3-4 minuty, pokud chcete žloutek pevnější.
  3. Vejce otočte a vařte dalších 30 sekund až 1 minutu.
Volské oko
Volské oko. Zdroj: Pixabay.com

TIP! Znáte recepty na nejlepší zdravé snídaně?

Závěrem lze říci, že vejce jsou univerzální surovinou, kterou lze připravovat různými způsoby, aby vyhovovala různým chutím a preferencím. Ať už dáváte přednost míchaným, smaženým, pošírovaným, vařeným nebo pečeným vejcím, existuje způsob, který vám pomůže dosáhnout dokonalé struktury a chuti.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
1
Nic moc
0
Trapas
0
Kateřina Korčáková
Píši pro různé portály jako je Moony a psaní beru jako své sebevyjádření.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *