Kultura

5 TOP filmů, na které se vyplatí zajít

Už vás omrzelo pouhé sledování televize z obývacího pokoje během koronavirové krize? Rádi byste podnikli něco s kamarády a unikli tak stereotypu, který jste si z pobytu doma utvořili? Tak to je právě teď nejvyšší čas vyrazit na ten správný biják do kina! Máte rádi komedie pro teenagery, romantické filmy nebo spíše filmy podle skutečné události.

Gentlemani

Akční komedie gangsterského rázu, která je jak jinak než v režii samotného Guye Ritchieho. Ten si vyperličkoval i scénář a zase jednou dokázal potvrdit svým příznivcům, že v krimi komediích nemá takřka konkurenci. Na svém kontě má již řadu vysoce hodnocených snímků od Sbal prachy a vypadni či Podfu(c)k, kde si zahrál například i Brad Pitt.

Příběh Gentlemani nás opět vezme do britských čtvrtí, tentokrát ale k vysoce postavenému drogovému pěstiteli a králi obchodů s marihuanou Mickeymu (Matthew McConaughey), který chce své prosperující drogové impérium prodat. Celá situace se ale značně zkomplikuje, když se o jeho předčasném ukončení byznysu dozví někdo další…

S návratem Ritchieho k zábavným gangsterkám se tak můžeme těšit na neutichající akci, skvělé herecké výkony i vtipné hlášky, které nás nenechají ani na chvíli vydechnout.

Dokud se tančí

Švédsko-gruzínský snímek od režiséra Levana Akina, se kterým se současně znovu otevřela kina je plný tradičního gruzínského folklóru, kde je hlavním tématem zapovězená láska dvou mladých mužů. Dá se říci, že se jedná o další coming out příběh, ve kterém se ale současně mísí hluboce zaryté přežitky silně věřící gruzínské společnosti, pro kterou je homosexualita až do dnešního dne jedno velké tabu.

Ve výsledku se snímek může pyšnit získáním divácké ceny na QFF Mezipatra, cenou za nejlepší film na MFF v Oděse i cenou za nejlepší režii MFF v Sarajevu. Ačkoliv byl samotný filmový počin dobře přijat kritiky i diváky, to samé se nemůže říci o gruzínské společnosti, kde premiéru následovali bouřlivé protesty.
Zcela rozhodně se jedná o drama, které stojí za povšimnutí.

Králíček Jojo

Už nějaký ten měsíc jste váhali, zda zajít na film Králíček Jojo? Máte rádi filmy z prostředí druhé světové války, ale zároveň nechcete během celého filmu smáčet kapesníky? Tak v tom případě je Králíček Jojo jasnou volbou!

Tato válečná satira vám ukáže náhled do nacistické Třetí říše z pohledu sotva desetiletého kluka, který se za každou cenu chce stát členem v organizaci Hitlerjugend neboli „Hitlerová mládež“. Během celého příběhu je díky své bujné dětské fantazii doprovázen samotným Hitlerem (Taika Waititi) jakožto svým nejlepším kamarádem a spojencem a jejich společným cílem je bez debat – stát se uznávaným a plnohodnotným nacistou.

S imaginárním osobním rádcem Adolfem po svém boku se snaží čelit všem překážkám. Celá situace se ale značně zkomplikuje, když Jojova maminka (Scarlett Johansson) začne ukrývat v podkroví židovskou dívku, což malého kluka opravdu značně poplete.

V síti

Zcela originální dokumentární počin Víta Klusáka, který se snažil svým kontroverznějším tématem vydolovat doslova ty nejhorší noční můry všech rodičů. Ačkoliv se jedná o velmi nepříjemné téma, je potřeba mu věnovat značnou pozornost.

Poukazuje na fakt, že i za zavřenými dveřmi pokojíků se děti mohou doslova zmítat v pekle, které je připravuje o jejich dětskou nevinnost. Snaží se rodičům ukázat, jak může být balancování na internetu nebezpečné a především pobízí děti k větší opatrnosti a aktivnímu vyhledání pomoci.

Vyšla dokonce i kniha Kdo chytá v síti od Mariky Pecháčkové, jenž se celou problematikou s predátory zabývá víc do hloubky.

Dokument se natáčel v improvizovaně zkonstruovaných pokojících za účasti plnoletých hereček s mladistvým až dětským vzhledem. Ty se vydávaly za teprve dospívající dívky, které na komunikaci s predátory pouze čekaly.

Snímek měl premiéru 27. února, bohužel se mu nedostalo takové pozornosti, jakou by si zasloužil kvůli nástupu koronavirové krizi.

Vlastníci

A nakonec něco na odlehčení. Povedená černá komedie poněkud skromnějšího rázu, kterou natočil i napsal podle vlastní divadelní předlohy Jiří Havelka.
Veškeré dění se odehrává pouze v prostoru čtyř stěn a vypráví příběh skutečných lidí – vlastníků bytů, kteří se na večerní schůzi musí jednohlasně dohodnout o projednávaných věcech.

Na první pohled nic složitého, ale každý má vlastní názor, který si nehodlá odepřít ani měnit, a tak celý film nabývá tragikomického rázu. Je vážně tak těžké se shodnout na pár bodech? Ano, pokud se vám sejde uskupení v podobě idealistického manželského páru Zahrádkových, neustále komentující paní Horvátové, naivního pana Švece zastupujícího maminku, pedantské paní Roubíčkové nebo věčně sabotujícího pana Kubáta.

Nelze popřít, že svým počinem Jiří Havelka doslova vdechl duši každé jednotlivé postavě a my se tak můžeme těšit na skvělé herecké výkony Dagmar Havlové,Kláry Melíškové, dua Terezy Ramba a Vojtěcha Kotka, Jiřího Lábuse či Pavly Tomicové.

Přečtěte si také náš článek o nejlepších českých filmech!

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
KPP
Studentka vysoké školy v Praze, která našla zálibu v psaní článků. Ráda se věnuji čtení knih, hudbě, józe, kultuře a nedokážu si odepřít dobrou kávu či sushi.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Více:Kultura