Cestování

Rakousko autem: Místa, která nesmíte vynechat!

Pokud právě teď přemýšlíte, kam vyrazit na letní dovolenou, mám pro vás skvělý tip na levný a dobrodružný výlet po Rakousku. Sám jsem tuto cestu absolvoval více než čtyřikrát a nikdy se mi neomrzela.

Rakousko: Jezera a Hory, nerozlučná dvojka

Krásnou změnou od klasické dovolené u moře může být právě tato. Rakousko přímo prosperuje svými přírodními skvosty, a to tedy především horami a jezery, které si jen tak člověk neokouká. Abyste tyto krásy mohli spatřit musíte se vydat směrem na České Budějovice a dále pokračovat do rakouského města Linz.

Město Linz a Salzburg

Linz, česky Linec, je první větší město, na které narazíte při cestě směrem k jezerům. Město rozhodně stojí za návštěvu a nezdržíte se zde déle než 2 hodiny. Linz je malé malebné městečko s jednou širokou ulicí a krásnou katedrálou.

Zajímavostí v tomto městě je netradiční stavba místní opery, která se nachází na druhém břehu směrem od centra, kde je také možné zaparkovat a do centra dojít pěšky, což je vlastně lepší variantou, protože v centru je dost obtížné zaparkovat.

Jakmile dojedete do města Salzburg je lepší zaparkovat v ulici, kde najdete parkovací automaty. Vyhrazené parkoviště nebo garáže jsou předražené a návštěva Salzburgu trvá přibližně 3 hodiny.

Vyplatí se tedy zaparkovat přímo v ulici. Procházku směrem do úplného centra začněte ulicí Linzer Gasse, dojdete tak na náměstí s fontánou odkud je krásný výhled na hrad. Na této straně města se určitě podívejte na zámek Mirabell se zahradou. Na druhý břeh přejděte po známém mostě se zámky, odkud máte prakticky výhled na celé město.

Jakmile přejdete most se zámky a dáte se směrem k hradu nemůžete minout ani jednu důležitou stavbu a atrakci v Salzburgu. Pro milovníky sushi a asijské kuchyně mám skvělý tip na bistro, které se nachází na adrese Mirabell Platz 8. Mají zde bezkonkurenční ceny a kvalita jídla je nadstandartní.

Salzburg, Rakousko

Hintersee, aneb zapadlé jezero

Mým osobním a nejlepším tipem je právě toto místo, které se nachází u města Vordersee, vzdálené přibližně 40 minut od Salzburgu. Co se liší od tohoto jezera a ostatních, je to, že právě zde narazíte na minimum lidí. Přímo u jezera se dá i přespat, lepší variantou je přespaní v autě, ale můžete též ve stanu.

Abyste dojeli přímo k jezeru musíte v podstatě jezero minout a poté zahnout na polní cestu, která k němu vede. Velkou výhodou tohoto místa je vysušená část jezera, kde si z kamenů můžete postavit ohniště, a s krásným výhledem pozorovat západ slunce. Jezero není na žádném listu častých navštěvovaných míst v Rakousko, ani u jezera nejsou žádné atrakce, ale místo je jedinečné svým kouzlem tzv. zapadlého jezera.

Hintersee, Rakousko

Pohádkové městečko Hallstatt

Nejlepším zakončením celé cesty je právě návštěva tohoto města, které patří ke světovému dědictví UNESCO a rozléhá se podél jezera. Přímo ve městě je největším problém parkování, a tak doporučuji zaparkovat za městem na odstavných míst u silnice, jelikož většinou jsou všechna parkoviště plná.

Pokud budete mít více času navštivte místní vodopády, které se nachází zhruba 4 kilometry nad městem. Vstup je zpoplatněný, ale rozhodně nebudete litovat. Po cestě do Hallstattu zastavte u jezera Wolfgangsee, které je jedno z nejnavštěvovanějších jezer v celém Rakousku.

Hallstatt, Rakousko

Celou cestu je důležité si rozplánovat a předem naplánovat místa, kde je možné přespat. Po osobní zkušenosti jsem nikdy neměl problém s přespáním v autě v lese, nebo právě u jezera.

Délka cesty z Prahy s návratem je zhruba 1200 kilometrů a doporučený počet dní jsou 4 včetně cesty. Pokud jste dobrodružný typ člověka a spaní v autě vám nevadí, pak je tato cesta jako stvořená pro vás.

V případě, že by Vás tato malebná země uchvátila tak jako mě, můžete pak zkusit práci v Rakousku, která je na všech postech lépe placená než-li v tuzemsku.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *