CestováníKultura

Turecko: 3 památky, které musíte navštívit!

Každý z Vás má své oblíbené místo, kam by se rád vrátil. Já si dnes ale nemohla vybrat jen jedno z nich, a proto jsem se rozhodla, že Vám dám 3 tipy, která historická a kulturní místa v Turecku navštívit.

Hagia Sofia

Asi nikoho z vás nepřekvapí, že se nachází i na mém seznamu. Ptáte se jaký je důvod? Chrám protkán byzantskou architekturou patří k těm, o kterých básní většina cestovatelů. Je také důležité pro mnoho poutníků kvůli náboženským důvodům.

Hagia Sophia

Místo, které na Vás dýchá historií a svými architektonickými prvky si získá nejednoho milovníka památek. Když se ocitáte před chrámem, pomyslíte si, jak velký je, ale když vstoupíte dovnitř, vše kolem Vás se najednou rozplyne. Ačkoli jste obklopeni dalšími lidmi, kterých není málo, cítíte se sami, ale přesto spokojeně. V té chvíli pro Vás neexistují problémy. Cítíte jen přítomnost. Jste tady jen vy. Možná si v ten okamžik jako já uvědomíte, že ačkoli se někdy cítíte méněcenní s pocitem, že jsme ztratili ve svém životě již dost blízkých a přátel, díky nemocem i tragickým katastrofám, život jde dále. A pro chvíli jako je tato, stát na tomto místě, které někdo vybudoval z ničeho, stojí za to jít dál. Zdejší pocity i atmosféru lze jen těžko popsat slovy. Chvílemi se cítíte jako postava v historickém románu Dana Browna. Fascinovaně i šokovaně zároveň.

Osvětlení chrámu

.Jako studentku hudby, historie a kulturních dějin mě uchvátily zejména pestrobarevné mozaiky nacházející se na stropních částech, které jsou bohužel již jen pouhým zbytkem těch původních. Ale i nadále jsou součástí původní chrámové výzdoby z 6. století.

Věřím, že i Vám nebude stačit jediná návštěva a jako já se zde rádi znovu vrátíte.

Mešita Sultána Ahmeda

Mešita, která se stala jedna jedním ze symbolů Istanbulu. Je opravdu velkolepá a ohromí nás svou monumentálností. Důležitou roli hraje fakt, že její součást tvoří 6 minaretů, což je nejvyšší počet minaretů ze všech mešit. Více může mít pouze Mekka, ale to už je jiný příběh.

Modrá mešita

Po historické stránce mě velmi zaujalo, že zaznělo i dost hlasů, které byly proti vystavění této mešity, neboť byla brána jako konkurenční mešita vůči Mekce. Stavbu z šedého kamene proslavil pahorek, který je vidět opravdu z veliké dálky a je tak snadno rozpoznatelný pro počet svých minaret.

Detail stropu a fresek, Modrá mešita

Dalšími zajímavými prvky interiéru jsou především:

  • stěny jsou zabarveny do modra
  • jsou zdobeny motivy lilií, karafiátů, tulipánů a růží
  • motivy jsou vždy rostlinné nebo abstraktní

Mešita Selimiye

Jedná se o nejvýznamnější gotickou památku Kypru a je nejvýznamnějším muslimským svatostánkem. Tato stavba je považována za vrchol osmanské architektury. Přispěli zde svým podílem i Benátčané, kteří se tuto stavbu necelých 100 let po postavení znovu snažili postavit na vrchol a dosáhnout ji svému jménu. I dnes je mešita na první pohled stále velkolepou, avšak k přihlédnutí na její věk již vidíme polozbořené nosné sloupy, které jsou nahrazeny minarety.

Mešita Selimiye

Někdo popisuje vnitřek mešity, jako strohý a prázdný. Musíme si ovšem uvědomit, ve které době byla stavena a za jakým účelem. Z mého pohledu za navštívení zajisté stojí a myslím, že se Vám také zalíbí.

Toto byla jen hrstka tipů, na dovolenou v Turecku.

Snad si tuto zemi oblíbíte stejně jako já a budete se zde rádi vracet a stále více poznávat kulturu této starověké země.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *