Kuřecí maso a rýži si můžete připravit jako zdravý a chutný oběd nebo večeři! Je to nutričně vyvážené jídlo, které je za chvíli připravené. Pokud si tento pokrm vaříte často a chcete ho trošku ozvláštnit, inspirujte se následujícími recepty na lahodné kuřecí kousky s rýží!
Zdravé kuře s rýží na jedné pánvi
Ingredience:
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce omáčky hoisin
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžičky sezamového oleje
- 2 stroužky česneku
- 4 kuřecí prsa bez kůže
- 2 lžíce řepkového oleje
- 160 g mrkve nakrájené na jemné plátky
- 1 lžíce zázvoru
- 160 g jemně nasekané jarní cibulky
- 200 g hnědé rýže basmati
- 450 ml kuřecího vývaru
- 320 g mraženého hrášku
- 2 lžíce nahrubo nasekaného koriandru
Postup:
- Ve velké míse smíchejte sóju, hoisin, med, ocet, sezamový olej a česnek. Zhruba 3 lžíce si z hotové marinády dejte stranou
- Kuře nakrájejte na kousky a přidejte do marinády. Nechte marinovat v lednici po dobu 3-4 hodin nebo nejlépe přes noc. Pokud nemáte čas, alespoň 30 minut při pokojové teplotě.
- Do hluboké pánve s poklicí dejte rozehřát olej.
- Kuřecí kousky vyjměte z marinády, přidejte do pánve a opékejte 5 minut z každé strany dozlatova.
- Do pánve přidejte mrkev, zázvor a většinu jarní cibulky. Smažte, dokud vše nezměkne.
- Vše lehce okořeňte.
- Do pánve přidejte rýži, zhruba minutu osmažte a pak vše zalijte vývarem.
- Vše promíchejte a přiveďte k varu, poté snižte teplotu, přikryjte a nechte vařit 25 minut.
- Odstraňte pokličku, vmíchejte hrášek a vařte dalších 15 minut.
- Podávejte ozdobené zbylou jarní cibulkou a koriandrem. Jako přílohu navíc můžete přidat salát.
Teriyaki kuřecí rýžová mísa
Ingredience:
- 1 svazek šalvěje
- ¼ šálku sójové omáčky
- 2 polévkové lžíce mirinu
- 2 lžíce tmavého hnědého cukru
- 3 lžičky kukuřičného škrobu
- ¾ lžičky mletého pepře
- 4 kuřecí stehna bez kůže a kostí nakrájená na kousky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 brokolice
- 1 středně velká červená paprika
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 šálky vařené hnědé rýže
- pražená sezamová semínka na ozdobu
Postup:
- Bílé a světle zelené části šalvěje nakrájejte na dvoucentimetrové kousky a dejte je stranou do malé misky. Zbývající tmavě zelené části šalvěje nakrájejte na tenké plátky a nechte si je na posypání.
- V malé misce smíchejte sójovou omáčku, mirin, hnědý cukr, 2 lžičky kukuřičného škrobu a 1/2 lžičky pepře a dejte stranou.
- Ve velké míse promíchejte kuře se zbývající 1 lžičkou kukuřičného škrobu a 1/4 lžičky pepře.
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje. Přidejte kuře a za občasného míchání vařte, dokud nezíská zlatohnědou barvu a není upečené. Hotové přendejte na talíř.
- Na pánvi rozehřejte zbývající lžíci oleje a přidejte brokolici, papriku a dvoucentimetrové kousky šalvěje- Za pravidelného míchání vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 2 minuty.
- Vraťte kuře na pánev a vmíchejte zázvor a vyhrazenou směs sójové omáčky. Za častého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne a nepokryje kuře, 4 až 5 minut.
- Uvařenou rýži rovnoměrně rozdělte do misek. Navrch dejte kuřecí maso se zeleninovou směsí a rezervované plátky šalvěje. Podle potřeby ozdobte sezamovými semínky.
Kuřecí kousky s rýží a hráškem
Ingredience:
- 1 lžíce řepkového oleje
- 2 červené cibule
- 4 kuřecí prsa nakrájená na kousky
- 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
- 1 polévková lžíce kari koření
- 1 lžička mletého nového koření
- 4 velká rajčata nakrájená na kousky
- 1 červená chilli paprička
- 2 nasekané stroužky česneku
- 2 lžičky zeleninového bujonu
- 125 g hnědé rýže basmati
- 1 červená cibule
- 2 nasekané stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
- 1 lžička zeleninového vývaru
- 400 g hrášku
Postup:
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a 5 minut nebo do změknutí na něm smažte cibuli.
- Mezitím důkladně obalte kuřecí kousky v tymiánu a zbylém koření.
- Přidejte kuře na pánev a krátce ho opečte, poté přidejte rajčata, chilli, česnek a vývar. Podlijte 450 ml vody, přikryjte a vařte 30 minut nebo dokud kuře nezměkne.
- Mezitím nasypte rýži do středně velké pánve spolu s cibulí, česnekem, tymiánem a vývarem. Zalijte 600 ml vody, přikryjte a vařte 25 minut nebo dokud se tekutina nevstřebá a rýže nezměkne. Ke konci vaření zkontrolujte, zda se rýže nezačíná přichytávat na pánev. Vmíchejte hrášek a prohřejte ho.
- Hotovou směs servírujte s kuřecími kousky.
Po dobrém obědě nebo večeři nesmí chybět sladká tečka. Proto si například dopřejte zdravé domácí sušenky. Dobrou chuť!
Co říkáte na tento článek?
Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0