Vaření a recepty

3 zdravé tipy na kuřecí kousky s rýží

Kuřecí maso a rýži si můžete připravit jako zdravý a chutný oběd nebo večeři! Je to nutričně vyvážené jídlo, které je za chvíli připravené. Pokud si tento pokrm vaříte často a chcete ho trošku ozvláštnit, inspirujte se následujícími recepty na lahodné kuřecí kousky s rýží!

Zdravé kuře s rýží na jedné pánvi

Ingredience: 

  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce omáčky hoisin
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 4 kuřecí prsa bez kůže
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 160 g mrkve nakrájené na jemné plátky
  • 1 lžíce zázvoru
  • 160 g jemně nasekané jarní cibulky
  • 200 g hnědé rýže basmati
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • 320 g mraženého hrášku
  • 2 lžíce nahrubo nasekaného koriandru

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte sóju, hoisin, med, ocet, sezamový olej a česnek. Zhruba 3 lžíce si z hotové marinády dejte stranou
  2. Kuře nakrájejte na kousky a přidejte do marinády. Nechte marinovat v lednici po dobu 3-4 hodin nebo nejlépe přes noc. Pokud nemáte čas, alespoň 30 minut při pokojové teplotě.
  3. Do hluboké pánve s poklicí dejte rozehřát olej.
  4. Kuřecí kousky vyjměte z marinády, přidejte do pánve a opékejte 5 minut z každé strany dozlatova.
  5. Do pánve přidejte mrkev, zázvor a většinu jarní cibulky. Smažte, dokud vše nezměkne.
  6. Vše lehce okořeňte.
  7. Do pánve přidejte rýži, zhruba minutu osmažte a pak vše zalijte vývarem.
  8. Vše promíchejte a přiveďte k varu, poté snižte teplotu, přikryjte a nechte vařit 25 minut.
  9. Odstraňte pokličku, vmíchejte hrášek a vařte dalších 15 minut.
  10. Podávejte ozdobené zbylou jarní cibulkou a koriandrem. Jako přílohu navíc můžete přidat salát.
Kuře s rýží na jedné pánvi
Kuře s rýží na jedné pánvi. Zdroj: Veronikaskitchen.com

Teriyaki kuřecí rýžová mísa

Ingredience:

  • 1 svazek šalvěje
  • ¼ šálku sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce mirinu
  • 2 lžíce tmavého hnědého cukru
  • 3 lžičky kukuřičného škrobu
  • ¾ lžičky mletého pepře
  • 4 kuřecí stehna bez kůže a kostí nakrájená na kousky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 brokolice
  • 1 středně velká červená paprika
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 šálky vařené hnědé rýže
  • pražená sezamová semínka na ozdobu

Postup:

  1. Bílé a světle zelené části šalvěje nakrájejte na dvoucentimetrové kousky a dejte je stranou do malé misky. Zbývající tmavě zelené části šalvěje nakrájejte na tenké plátky a nechte si je na posypání.
  2. V malé misce smíchejte sójovou omáčku, mirin, hnědý cukr, 2 lžičky kukuřičného škrobu a 1/2 lžičky pepře a dejte stranou.
  3. Ve velké míse promíchejte kuře se zbývající 1 lžičkou kukuřičného škrobu a 1/4 lžičky pepře.
  4. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje. Přidejte kuře a za občasného míchání vařte, dokud nezíská zlatohnědou barvu a není upečené. Hotové přendejte na talíř.
  5. Na pánvi rozehřejte zbývající lžíci oleje a přidejte brokolici, papriku a dvoucentimetrové kousky šalvěje- Za pravidelného míchání vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 2 minuty.
  6. Vraťte kuře na pánev a vmíchejte zázvor a vyhrazenou směs sójové omáčky. Za častého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne a nepokryje kuře, 4 až 5 minut.
  7. Uvařenou rýži rovnoměrně rozdělte do misek. Navrch dejte kuřecí maso se zeleninovou směsí a rezervované plátky šalvěje. Podle potřeby ozdobte sezamovými semínky.
Teriyaki kuřecí rýžová mísa
Teriyaki kuřecí rýžová mísa. Zdroj: Pixabay.com

Kuřecí kousky s rýží a hráškem

Ingredience:

  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 2 červené cibule
  • 4 kuřecí prsa nakrájená na kousky
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
  • 1 polévková lžíce kari koření
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 4 velká rajčata nakrájená na kousky
  • 1 červená chilli paprička
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 2 lžičky zeleninového bujonu
  • 125 g hnědé rýže basmati
  • 1 červená cibule
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
  • 1 lžička zeleninového vývaru
  • 400 g hrášku

Postup:

  1. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a 5 minut nebo do změknutí na něm smažte cibuli.
  2. Mezitím důkladně obalte kuřecí kousky v tymiánu a zbylém koření.
  3. Přidejte kuře na pánev a krátce ho opečte, poté přidejte rajčata, chilli, česnek a vývar. Podlijte 450 ml vody, přikryjte a vařte 30 minut nebo dokud kuře nezměkne.
  4. Mezitím nasypte rýži do středně velké pánve spolu s cibulí, česnekem, tymiánem a vývarem. Zalijte 600 ml vody, přikryjte a vařte 25 minut nebo dokud se tekutina nevstřebá a rýže nezměkne. Ke konci vaření zkontrolujte, zda se rýže nezačíná přichytávat na pánev. Vmíchejte hrášek a prohřejte ho.
  5. Hotovou směs servírujte s kuřecími kousky.
Kuřecí kousky s rýží a hráškem
Kuřecí kousky s rýží a hráškem. Zdroj: Simplyrecipes.com

Po dobrém obědě nebo večeři nesmí chybět sladká tečka. Proto si například dopřejte zdravé domácí sušenky. Dobrou chuť!

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Kateřina Korčáková
Píši pro různé portály jako je Moony a psaní beru jako své sebevyjádření.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *