Vaření a recepty

12 Tipů: Jak naložit kuřecí maso?

Kuřecí maso je jedno z nejpopulárnějších mas na světě. Ačkoliv je samo o sobě chutné, správné naložení může jeho chuť ještě umocnit. Jak ale dosáhnout dokonalé marinády? Zde je 12 tipů, jak naložit kuřecí maso!

Základy naložení kuřecího masa

Když se rozhodnete naložit kuřecí maso, je dobré začít od základu.

Tip: Přečtěte si také o nejlepších receptech z remosky.

Příprava

Než začnete s marinováním, omyjte maso a osušte ho papírovým ubrouskem. Čisté maso lépe přijímá chutě marinády. Samozřejmě jsou zde i názory, že by se kuřecí maso kvůli různým bakteriím nemělo vůbec umývat, abyste si nezamořili kuchyni.

Výběr nádoby na marinování

Marinujte v plastové, skleněné nebo keramické nádobě. Kovové nádoby mohou reagovat s kyselinou a změnit chuť marinády.

Nejlepší ingredience pro marinádu

Marináda může být složena z různých ingrediencí, ale zde jsou ty nejlepší.

Kyselé složky : Citron, limetka, vinný ocet nebo jogurt. Tyto složky pomáhají maso změknout a dodávají mu osvěžující chuť.

Sladké složky: Med, javorový sirup nebo hnědý cukr. Sladkost vyváží kyselost a dává masu krásnou karamelizovanou kůrku při grilování.

Koření a bylinky: Různé druhy pepře, bazalka, oregano, rozmarýn. Tyto přísady dodají vaší marinádě jedinečný charakter.

Techniky naložení kuřecího masa

Rychlá marináda: Pokud nemáte moc času, smíchejte všechny ingredience a nechte maso marinovat alespoň 30 minut.

Dlouhodobá marináda: Pro hlubší chuť nechte maso v marinádě alespoň 12 hodin, ideálně přes noc.

Chyby, kterým byste se měli vyhnout

Příliš mnoho soli: Sůl může rychle převládnout nad ostatními chutěmi. Buďte opatrní s jejím množstvím.

Použití kovové nádoby: Jak již bylo zmíněno, kov může reagovat s kyselinou a pokazit chuť marinády.

Můžu marinovat maso v lednici?

Ano, vždy byste měli marinovat maso v lednici nebo chladném prostoru.

Kolik soli bych měl použít v marinádě?

Záleží na vašem vkusu a chuti, ale obecně méně je více. Vyvarujte se přesolení.

Jak dlouho může být maso v marinádě?

Maximálně 24-36 hodin. Příliš dlouhé marinování může maso rozložit.

Je potřeba maso před marinováním omýt?

Ano, doporučuje se maso opláchnout a osušit.

Mohu použít zbytky marinády jako omáčku?

Ano, ale vždy ji nejprve povařte, abyste zabili všechny bakterie, které jsou u kuřecího obsažené.

1. Medová omáčka na grilování kuřete

Tahle medová omáčka je prostě bomba! Ideální na letní grilovačky, hlavně když máš chuť na něco sladkého, ale masitého. A co je nejlepší? Vsadím se, že většinu věcí na to máš doma. A pasuje to skoro na všechno kuřecí, ale tipuju, že to budeš milovat hlavně na křidélkách nebo stehýnkách s kůžičkou. Jak na to?

Jemně promíchej 4 lžíce sójovky, 3 lžíce oleje, 3,5 lžíce medu, 5 vymačkaných stroužků česneku (nebo 2 lžičky toho sušenýho), pepř, sůl, 2 lžičky citrónu, trošku bazalky a pokud jsi dobrodruh, klidně i trochu chilli. Pak když budeš grilovat, pořádně tím maso potírej. Díky medu bude mít super kůrčička karamelovou chutí, bude krásně křupavá a šťavnatá.

2. Bombastická grilovačková marináda

Tak jo, mám pro tebe jednu vychytávku na grilovačku. Zkusíš jí? Tak popadni flašku piva a dej do misky 150 ml. Pak přidej 3 lžíce kečupu, 2-3 lžičky vymačkanýho česneku, trošku pepře, sůl, špetku chilli pro kouř. Na sladko 2 lžičky třtinového cukru a 2 lžičky citronu pro šťávu.

Hádej co je na tom nejlepší? Můžeš s tím hýbat! Chceš víc česneku? Klidně! Méně chilli? No proč ne. Začni tekutinama, a pak do toho jdi s těma suchýma věcma.

A víš na co je tahle marináda fakt parádní? Na uplně všechno! Ať už máš chuť na zeleninu, hermelín, nebo třeba na maso. Na vepřový je to topka, ale na kuřecí? Mňamka! Ale když chceš opravdu mňam, nech maso v marinádě odležet přes noc.

3. Fofrová bylinková omáčka na kuře

Tak bereme to z gruntu, bez zbytečného kraválu. Chceš něco pořádně dobrýho na kuřecí? Máme pro tebe něco, co tě dostane! Vezmi si olivový olej, pár čerstvých lístků bazalky, kousek rozmarýnu a pár stroužků česneku. Bylinky nakrájej na drobno, česnek pro změnu vymačkej a všechno to spoj dohromady. Kuřecí prsa dej marinovat do téhle směsi přes noc. A co s tím pak? Máš v ruce skvost s bylinkovou chutí, k tomu lehký salátek a pečenou bagetu s máslem a těma samýma bylinkama. No není to luxus? Smacznego! (To je takový můj malý bonus, znamená to „dobrou chuť“ po polsku!)

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
1
Užitečné
2
Super
1
Nic moc
1
Trapas
1
Patrik
Zajímají mě všechna zákoutí digitálního marketingu, psychologie rozhodování, investice i osobní rozvoj. Mojí prací je digitál, internet a marketing. Moje pracovní pozice je SEO konzultant a marketingový stratég, což dělám již nějaký čas na volné noze. Spolupracuji v rámci konzultací na vybraných větších online projektech a také mám několik vlastních jako zijuspesne.cz, minder.cz nebo zakeri.cz.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *