Jak upéct skvělé vánoční perníčky a ozdobit je? A jak vytvořit barevnou polevu? Mám pro vás rychlý recept. Na rozdíl od tradiční receptury totiž nebudete muset několik dní čekat na jejich změknutí.
Nejlepší vánoční perníčky
Vánoční perníčky, o nichž je řeč, můžete udělat za jediný den. Nemusejí se nechat odležet.
Těsto – ingredience
- 180 g cukru moučka,
- 500 g hladké mouky,
- 2 lžíce kakaa (nedáváme, pokud chceme světlé těsto),
- 1 lžička perníkového koření,
- prášek do perníku/jedlá soda,
- 2 vejce,
- 70 g másla,
- 80 g medu.
Těsto – postup
Těsto prohněteme a na pracovní ploše vypracujeme. Pomoučníme lehce vál (kvůli lepivosti), vyválíme těsto a vykrojíme perníčky. Před pečením je potřeme žloutkem a hned po upečení rozkvedlaným vejcem pro zářivý lesk – stejným směrem.
Poleva – ingredience
- 1 bílek,
- 140–160 g cukru moučka,
- 2 lžičky škrobu,
- 1 lžička citrónové šťávy.
Poleva – postup
Smícháme cukr s bílkem a poté i škrob a šťávu z citronu. Konzistenci regulujeme přidáváním cukru a citronové šťávy. Důležité je, aby cukr byl důkladně prosetý, aby neucpával zdobicí sáček. Směs rozmixujeme.
Na zdobení perníčků je dobré mít dvě polevy různé hustoty. Ty základní čáry a ornamenty se dělají tužší polevou. Dáme to do plnícího kornoutku a zagumičkujeme pro zabránění vytečení. Na glazování velkých ploch využijeme tekutější polevu, takže ji naředíme citrónovou šťávou.
Nejprve nožem odřízneme špičku pytlíku. Začneme zdobit. Nemusíme mít polevu až na okraji perníčku, protože si pomůžeme párátkem. Čáry děláme tak, že vytvoříme puntíky a párátkem je protáhneme.
Jak vyrobit barevnou polevu na perníčky
Barvu polevy určuje potravinářské barvivo, které může být přírodní nebo umělé. Přírodní je zdravější a získáváme ho použitím kuchyňských surovin (červená řepa, červené zelí, kopřivy, rybíz, maliny, špenát, pomeranč, kurkuma, mrkev, skořice, kakao).
Umělé barvivo zakoupíte v obchodech. Nejúčinnější jsou gelové barvy, stačí jen minimální množství, protože barví dost.
Další články:
TOP 5: Zdravé vánoční cukroví na poslední chvíli
TOP 7: Nejlepší recepty z kapra nejen na Vánoce