Jste milovníkem všeho italského, zejména kuchyně? Pak vám tento recept nesmí uniknout! Vyrobte si domácí mozzarellu za pomoci pouhopouhých 2 surovin a přeneste se tak během mžiku do slunné Itálie. Výroba totiž zabere jen pár minut.
Tip: Vydejte se na dovolenou do Itálie vlakem.
Co potřebujete?
Největší výhoda domácí mozzarelly je, že na její přípravu vám postačí opravdu jen dvě suroviny: mléko a ocet. Co se týče kuchyňského náčiní, bude se vám hodit:
- větší hrnec s poklicí
- kuchyňský teploměr
- něco na míchání
- cedník
- miska s vodou a ledem
Jak na to?
Nejprve ve velkém hrnci zahřejte 1 litr mléka. Počkejte, dokud teplota mléka nedosáhne 46 stupňů, poté přidejte 5 velkých polévkových lžic octa a míchejte. Po 30 sekundách vypněte sporák a přiklopte hrnec poklicí. Nechte odpočívat 5 minut.
Když po pěti minutách sundáte poklici, uvidíte, že mléko se srazilo – nebojte, je to tak správně. Pomocí cedníku oddělte sraženinu od tekutiny. Tekutinu můžete vylít, tu nepotřebujete, zajímají vás sražené hrudky.
Nyní přichází ta zábavná část: ze sraženého mléka rukou postupně vymačkávejte vodu a tvarujte z něj bochánek. Až bude všechna voda vymačkaná a bochánek bude mít hezký tvar, dejte ho na 5 minut do misky s vodou a ledem.
Po pěti minutách si už můžete vychutnávat domácí mozzarellu.
Tip: Vyzkoušejte těstovinové recepty s mozzarellou nebo mozzarellu využijte při výrobě low-carb pizzy!