Kukuřice je oblíbenou obilovinou po celém světě, kterou můžete najít v mnoha různých podobách, jako jsou sušené kukuřice, kukuřičný chléb, kukuřičné lupínky a další. Při vaření kukuřice je důležité vědět, jak dlouho ji vařit, aby byla dokonale uvařená. V tomto článku se podíváme na různé druhy kukuřice a jak dlouho je vařit.
Vaření kukuřice v rychlosti (doporučujeme použít papiňák).
- Koupená a předvařená kukuřice: 5-10 minut varu,
- mražená kukuřice: 10 minut
- kukuřici z českého pole trvá uvařit: 35-60 minut (velmi záleží na zralosti a velikosti).
Historie kukuřice
Kukuřice je obilnina pocházející z Mexika, kde byla pěstována již před 9000 lety. Od Mexika se kukuřice rozšířila po celé Jižní a Severní Americe a později i do ostatních částí světa. Kukuřice byla pro indiány velmi důležitou plodinou, kterou používali k výrobě jídla, krmiva pro zvířata a také k výrobě různých předmětů, jako jsou košíky a loutky. Kukuřice byla také součástí mnoha náboženských obřadů a rituálů.
Po objevení Ameriky Evropany v 15. století se kukuřice stala populární po celém světě. Dnes je kukuřice jednou z nejvýznamnějších plodin na světě, která se používá jako potrava pro lidi i zvířata, k výrobě biopaliv a průmyslových výrobků. Kukuřice se pěstuje ve velkém množství zemí, především v USA, Brazílii, Číně, Indii a Mexiku. Je ale velmi oblíbená i v České republice, kde se ale dominantně pěstuje jako krmivo pro zvířata. Až 92 % kukuřice se pěstuje v ČR na siláž, která v současnosti představuje hlavní energetickou složku objemných krmiv pro skot.
Vaření kukuřice – postup
Před vařením kukuřice je nutné nechat klas zabalený v listech, aby si uchoval svou chuť. Utrženou kukuřici je doporučeno spotřebovat brzy, aby se předešlo škrobu na úkor sladkosti. Před vařením je potřeba odstranit nečistoty a vlákna a pak už je kukuřice připravena k vaření. Vaření kukuřice je velmi jednoduché, na rozdíl třeba od vaření čočky, která vyžaduje složitější přípravu.
Lidé se často ptají, jak dlouho vařit kukuřici, aby byla dokonale připravená a chutná. Odpověď na tuto otázku není zcela jednoznačná, protože doba vaření se liší v závislosti na odrůdě kukuřice. Nicméně, příprava kukuřice je snadná a určitě nezabere hodiny u plotny.
V průměru se kukuřice vaří 25 až 25 minut, ale krmnou kukuřici, kterou si přineseme z pole, může být nutné nechat vařit i celou hodinu. Zde jednoduše musíte zkoušet a to není úplně jednoduché, když používáte papiňák. Cvik z vás udělá mistra. Právě kukuřice z pole je nejlepší vařená v papiňáku a osolená. Můžete ji zkusit i na grilu, ale to musí být ideálně zralá.
Koukněte také na článek o melounu.