TěloZdraví

Dýchání, opomenutý nástroj na kvalitní život

V dnešním dynamicky se zrychlujícím způsobu života, je možná právě dech tím klíčem ke spokojenosti. V době, kdy se z přemíry stresu a pracovního vytížení nestíháme pomalu ani najíst, je naprosto zásadní se na chvíli zastavit a udělat něco pro sebe. Něco co nám může změnit život. Pojďme na to.

Vraťme se v čase pár desítek let v nazpět. Psal se rok 1990 a informace na téma „Lifehack“ buďto neexistovaly, nebo jsme se s nimi setkávali jen velmi okrajově, ať už z knih, nebo časopisů ze západu. Informace o tom, jak si zkvalitnit život zavedenými vzorci v podobě kvalitního jídla, spánku, světla, natož správného dýchání tenkrát ještě nikoho moc nezajímali.

Oproti tomu dnes, kdy je svět internetu naprosto přesycen rady, tipy a doporučeními, jak správně žít, je výběr možná o to složitější.

Proč právě dýchání

Dýchání má obrovský vliv na náš kardiovaskulární a lymfatický systém. Dále také zabraňuje obezitě a má dopad na kvalitu spánku. Asi největší překážkou pro vaše zdraví je zřídka identifikovatelný problém: chronické předýchání. Můžeme dýchat dvakrát až třikrát tolik vzduchu, než je potřeba, bez toho, aniž bychom o tom měli tušení. Podívejte na kolik z následujících otázek, byste odpověděli ano:

 

  1. Dýcháte někdy pusou během denních aktivit?
  2. Dýcháte někdy pusou během hlubokého spánku? (Pokud si nejste jisti, budíte se ráno a máte sucho v puse?)
  3. Chrápete během spánku, nebo se vám zastavuje dech tzv. spánková apnoe?
  4. Když pozorujete vaše dýchaní, všímáte se větších pohybů hrudníku, než břicha?
  5. Slyšíte jak dýcháte, když jste v klidu?
  6. Máte zkušenost s příznaky, resultujícími z chronického zadýchávání, jako jsou ucpaný nos, úzkost dýchacích cest, únava, nevolnost, lehká bolest hlavy?

Odpovědí ano u některých, nebo u všech otázek nahoře, jste zaznamenali, že máte tendenci k chronickému předýchání. Jsou to klasické charakterové rysy toho, že dýcháte více vzduchu, než je potřeba. Stejně jako máme optimální množství jídla, které denně sníme, vody, kterou denně vypijeme, máme také optimální množství vzduchu, který máme dýchat.

(Ne)důležitý oxid uhličitý

Jistě si mnozí z vás pomatují z hodin biologie, že do plic vdechujeme kyslík a ven vydechujeme oxid uhličitý, nazývaný také CO2. Spoustu lidí se domnívá, že vydechovaný oxid uhličitý je pouze přebytečný plyn, ale není tomu tak. Je to hlavní klíč k uvolnění kyslíku z červených krvinek a následné dopravě kyslíku do svalů, tkání a všech života důležitých orgánů. 

Množství oxidu uhličitého v našich krvinkách určuje, kolik kyslíku můžeme použít. Problém je následující: Jak my dýcháme určuje úroveň oxidu uhličitého v krvi. Pokud dýcháme správně, máme dostatečné množství oxidu uhličitého a naše dýchání je tiché, kontrolované a rytmické. Pokud se však zadýcháváme, naše dýchání je těžké, více intenzivní a nestálé. V tu chvíli naše tělo opouští přebytečné množství oxidu uhličitého a my doslova lapáme po dechu.

Je to velice intuitivní. Pokud dýcháme správně, zvyšuje se množství oxidu uhličitého v těle, potom můžeme doručit daleko větší množství kyslíku do našich svalů a orgánů, včetně srdce a mozku a zároveň tak zvýšit naší fyzickou kapacitu. 

Pár dobrých rad na úvod

Jistě mnozí z vás trpí astmatem, alergiemi, chronicky ucpaným nosem, nebo dalšími problémy horních cest dýchacích. Věřte mi, že už jsem vedl několik lidí s podobnými problémy a všichni mi nakonec dali za pravdu, že přechod na dýchání nosem pro ně byla spása.

Cvičení na odblokování nosu

 

  • Pokuste se nadechnout malým, krátkým, tichým nádechem pomocí vašeho nosu. Poté vydechněte pomocí nosu, opět tiše.
  • Chyťte si nos, pomocí vašich prstů a zadržte dech.
  • Udělejte tolik kroků, kolik jen lze, do té doby, než si vytvoříte středně velkou poptávku těla po vzduchu. Pozor, ať to nepřeženete. 
  • Poté, co opět začnete dýchat, dýchejte pouze pomocí nosu a co nejrychleji se snažte váš dech zklidnit.
  • Poté, co opět začnete dýchat, vaše první nádechy budou pravděpodobně větší, než obvykle. Čtvrtý nádech už musí být opět klidný a mírný. Pakliže ne, drželi jste dech až příliš dlouho.
  • Vyčkejte minutu až dvě, poté celé cvičení opakujte
  • Proveďte 6 – 8 opakování každý den

Snažte se počítat kroky a třeba si je zapsat. Sami uvidíte, že zlepšení na sebe nenechá dlouho čekat. První týdny byste měli prokazovat zlepšení až o 10 kroků týdně. Až budete schopni atakovat hranici 80 kroků během jednoho zadržení dechu, budete moci říct, že je váš nos kompletně odblokován a vaše dýchací návyky se změnili.

Dýchejte až do břišní membrány

Zapomeňte na mělké dýchání do hrudního koše, správné dýchání by mělo směřovat až dolů do břicha. Představte si nafukovací balónek. Když do něj jde vzduch, balónek se nafukuje, když z něj vzduch vychází, balónek se vyfukuje. Stejně tak to je s břišní membránou. Pokuste se dýchat nosem do břicha a při každém nádechu pozorujte, jak se vám nafukuje břicho. Naopak při každém výdechu pozorujte, jak se vám břicho vyfukuje.

Jistě máte doma zrcadlo. Sedněte si před něj na židli, přiložte dlaň na břicho a pozorujte, jak se vám nafukuje a vyfukuje břicho. Po chvilce můžete pomocí dlaně lehce zatlačit při nádechu a naopak snažit se břichem tlačit proti dlani. Vydechujte volně. Při praktikování tohoto jednoduchého cviku 5 minut denně, budete sami překvapeni, jakého zlepšení jste schopni během pár týdnů dosáhnout.

TIP: Přečtěte si také náš článek o nejlepších receptech z avokáda nebo o tom, jak přibrat na váze.

 Závěrem

Doufám, že jste si z dnešního článku něco odnesli. V následujících dnech a měsících budu pravidelně přispívat a pokračovat články o výhodách dýchání nosem.

Mějte se fajn a najděte si chvilku sami pro sebe.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0

1 Komentáře

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Více:Tělo