Internet

Tipy, jak se bezpečně pohybovat na internetu

V online světě trávíme spoustu času, a to mnoha různými způsoby. Pro pohyb na internetu bychom ale měli za všech okolností dbát na naši bezpečnost, jelikož stačí chvilka nepozornosti a člověk může přijít nejen o citlivá data, ale také o peníze. Proto jsme připravili tento článek, v němž se podíváme na několik tipů, jak zůstat na internetu v bezpečí. Pro někoho může jít o ohranou písničku, ale žádný učený z nebe nespadl, a i ten nejzkušenější internetový uživatel občas v ostražitosti poleví.

1) Silná hesla

Začneme opravdu základním stavebním kamenem bezpečí na internetu, který je lidem připomínán téměř denně, a přesto se najdou uživatelé, kteří používají hesla slabá a snadno hackery prolomitelná. Vždy je dobré se zamyslet nad tím, o co všechno člověk přijde, když se mu někdo dostane na účet. Samozřejmě, kupříkladu banky a podobné instituce trvají na silných heslem, leč proč riskovat na kterékoliv stránce?

Nemůžeme doporučit ani to, aby si člověk náročné heslo kamkoliv zapsal, nicméně existují na to bezpečné mobilní aplikace. Jednoduše řečeno, komplikované heslo může ochránit vaše finance a osobní údaje, a těch pár minut snahou o jeho vymyšlení a zapamatování za to opravdu stojí. Hesla by si člověk měl i pravidelně měnit, pokud má ale někdo skutečně problém se zapamatováním, lze tuto praktiku omezit na jednou za rok.

Důležité je, abyste pro každou službu používali jiné heslo. Pokud někdo zjistí jedno z vašich hesel, neohrozí tím vaše další účty. Správci hesel jsou skvělým nástrojem, jak si usnadnit zapamatování složitějších hesel a bezpečně je ukládat. Zároveň se doporučuje pravidelně hesla měnit a nezapomínat na dvoufázovou autentizaci, která přidává další vrstvu ochrany. Samozřejmě pro hesla k Netflixu nebo O2TV nemusíte mít nic extra složitého, jelikož vám při nabourání téměř nic nehrozí.

heslo mobil

2) Bezpečný převod peněz

Na internetu lidé tráví hodně času také zábavou, kupříkladu hraním různých her. V posledních letech stále stoupá popularita pokeru, přičemž jedním z kritérií pro výběr stránky, kde hrát, je důvěryhodnost společnosti. Je dobré se zamyslet nad tím, jak stránka působí, zda třeba nabízí tipy pro zodpovědnou zábavu a vypadá profesionálně. Jelikož právě pokeru se věnuje stále více lidí, společnosti opravdu na celkovou bezpečnost svých klientů dbají, což platí i při převodu prostředků.

Člověk by prostě nikdy neměl posílat jakékoliv částky společnostem, kterým zcela nevěří, a totéž platí o lidech. V poslední době bují podvody skrze servery jako Bazoš, kdy lidé pošlou peníze za zboží, které nikdy nedorazí. Nejde o nic nového, leč apelujeme na to, aby si všichni nejprve proklepli osobu nebo společnost, s níž budou převod řešit. Maximálně člověk přijde o trochu čas, ale nikoliv o své peníze.

3) Přístroje na očích

Zde jen připomene, jak moc je důležité mít své mobily a laptopy na očích. Pokud se od zařízení potřebujeme vzdálit, musíme se ujistit, že jsou zamknutá a nikdo se do nich nemůže dostat, aniž by znali heslo, případně doporučujeme mít mobil uzamčen otiskem prstu.

4) Citlivé informace a veřejná wifi

I zde platí, že není dobré sdělovat jakékoliv osobní informace stránkám, které se jednak nezavazují s nimi nakládat v souladu s GDPR, jednak je vlastně nepotřebují. Každý by si měl promyslet, jestli zrovna tato webová stránka opravdu nutně potřebuje vědět všechno, leč někdy to jinak nejde. Kupříkladu pokud někdo posílá peněžní dar charitě, politické straně nebo fyzické osobě skrze různé portály, zde je opravdu nutné některé informace vyplnit kvůli českým zákonům.

wifi cedulka

Na druhou stranu pořád ale platí, že se člověk nachází na internetu, a pokud něco z výše uvedeného činí, tak pouze z dobře zabezpečeného připojení. Varujeme tedy před tím, aby kdokoliv posílal peníze nebo se kamkoliv přihlašoval z nezabezpečené, veřejné wifi v nákupním centru. Zbytečně se tím člověk vystavuje nebezpečí.

5) Podvody a komunikace

Na závěr se chceme zmínit o podvodech, jimiž jsou všichni uživatelé internetu ohrožení. Člověk by si řekl, že nejzranitelnější skupinou jsou senioři, což je do jisté míry pravda. Navíc je poté těžké s nimi o podvodu mluvit, jelikož sami pořádně netuší, jak se to mohlo stát, případně se za svůj čin stydí. Není ale vůbec proč se stydět, jelikož podvodníci jsou dnes velice sofistikovaní, a kupříkladu podvody po telefonu nejčastěji nalákají lidi v okolo čtyřiceti let. V bezpečí prostě není nikdo.

Důležité je se vzdělávat, vzdělávat i seniorní občany, a především s nimi o této problematice hovořit. Jen tak je totiž možné je i sebe připravit na situaci, kdy se podvodník objeví. Vhodné je připomenout, že podvodníci často na oběť tlačí, tudíž i tak je lze odhalit, neboť nikomu nechtějí dát čas na rozmyšlenou, zda peníze poslat či sdělit citlivá data.

6) Aktualizuj software pravidelně

Pravidelné aktualizace operačních systémů, prohlížečů a aplikací jsou nezbytné pro bezpečné používání internetu. Vývojáři neustále pracují na odstraňování bezpečnostních chyb a aktualizace poskytují opravy zranitelností, které by mohly útočníci zneužít. Nečekejte, až se vám něco stane, a neodkládejte instalaci aktualizací.

Mimo to, aktualizace nezlepšují jen bezpečnost, ale často přinášejí i nové funkce a optimalizace, které mohou zlepšit výkon a stabilitu vašich zařízení. Proto mějte povolené automatické aktualizace tam, kde je to možné, a pravidelně kontrolujte software, který tyto možnosti nemá.

7) Dávej pozor na phishing a podvodné emaily

Phishing je jedním z nejčastějších způsobů, jak útočníci získávají citlivé údaje od uživatelů. Tento podvod spočívá v zasílání falešných e-mailů, které se tváří jako důležité zprávy od bank, obchodních služeb nebo jiných institucí, a snaží se vás přesvědčit, abyste zadali své osobní údaje nebo přihlašovací údaje.

Nikdy neklikejte na odkazy v podezřelých e-mailech a neotevírejte přílohy od neznámých odesílatelů. Když obdržíte email, který vypadá důvěryhodně, ale žádá citlivé informace, ověřte jeho autenticitu přímo na webových stránkách dané služby nebo zavolejte na oficiální kontakty společnosti. Lepší být paranoidní než napálenej.

8) Stahuj pouze z ověřených zdrojů

Při stahování souborů z internetu je klíčové vybírat pouze ověřené a důvěryhodné zdroje. Nelegální kopie softwaru, her nebo filmů mohou obsahovat škodlivý software, který může napadnout vaše zařízení. Mnoho podvodných stránek nabízí atraktivní obsah zdarma, ale ve skutečnosti šíří malware nebo spyware.

Chraňte se tím, že budete stahovat aplikace pouze z oficiálních obchodů jako je Google Play nebo App Store. Tyto platformy provádějí kontrolu na škodlivý obsah a snižují riziko stažení nebezpečného softwaru. Přemýšlej vždy nad tím, co si instaluješ, protože není vždy všechno zlato, co se třpytí.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
1
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Patrik
Zajímají mě všechna zákoutí digitálního marketingu, psychologie rozhodování, investice i osobní rozvoj. Mojí prací je digitál, internet a marketing. Moje pracovní pozice je SEO konzultant a marketingový stratég, což dělám již nějaký čas na volné noze. Spolupracuji v rámci konzultací na vybraných větších online projektech a také mám několik vlastních jako zijuspesne.cz, minder.cz nebo zakeri.cz.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Více:Internet