Bydlení

Minimalistický styl a otevřené prostory: Jaké výhody vám dokážou nabídnout?

V posledních letech se čím dál tím více lidí věnuje bytovému designu, jelikož jim záleží na tom, aby se ve svém domově cítili komfortně a bezpečně. V souvislosti s tím se v poslední době těší velké oblibě minimalismus a otevřené prostory, které vás už na první pohled potěší svou jednoduchostí. Jaké další výhody vám dokážou tyto trendy nabídnout?

Minimalistický design pro každý interiér

Domov by pro nás měl představovat bezpečné místo, kde se cítíme pohodlně za každé situace. Právě proto většina lidí hledá způsoby, jak si zútulnit svůj interiér. Velkým hitem je v posledních letech minimalismus, který si našel uplatnění nejen v bytovém designu. Vyzkoušet ho přitom může doslova každý, aniž byste se museli pouštět do nákladné rekonstrukce.

Minimalistický design se hodí do všech typů interiérů, díky čemuž můžete i menší místnosti proměnit k nepoznání. Minimalismus je tu s námi už od 50. let 20. století, kdy si ho oblíbili zejména umělci. Ve zkratce se tedy jedná nejen o design či směr, ale i životní styl, který se zaměřuje na jednoduchost a svobodu.

Postupem času se mu podařilo ovlivnit všechna odvětví, což se začalo propisovat i do bytového designu. S minimalismem se tak můžete setkat i u nábytku, kam spadají oblíbené konferenční stolky i klasické skříně. Od ostatních kousků se liší především svou jednoduchostí a jemnými liniemi.

Kromě toho je kladen velký důraz na praktičnost a funkčnost, díky čemuž můžete počítat s velkým úložným prostorem či snadnou údržbou. Stručně řečeno je tedy minimalistický styl o zjednodušování, přičemž jeho cílem je vytvořit prostor, který je jednoduchý, čistý a hlavně funkční.

Vsaďte na otevřené prostory

Pokud plánujete stavbu domu nebo se nebojíte menší rekonstrukce, určitě byste měli popřemýšlet nad otevřenými prostory. Ty jdou doslova ruku v ruce s minimalismem, díky němuž bude váš interiér působit prostorně a harmonicky. Populární je především propojování více místností do jedné.

Hravě tak dosáhnete perfektního designu a praktického interiéru, který můžete využít do posledního čtverečního metru. Nejčastěji se setkáte s propojením kuchyně a obývacího pokoje. 

Kromě kuchyňského koutu a odpočinkové zóny je dobré přidat i jídelní zónu, kam umístíte jídelní stůl a kuchyňské židle. Jednoduše si tak vytvoříte místo, kde se budete moci scházet se svojí rodinou a přáteli. Pokud máte děti nebo domácí mazlíčky, určitě popřemýšlejte nad herní zónou, díky čemuž je budete mít neustále pod kontrolou, a to i během odpočinku či vaření.

Většina lidí takto propojené prostory využívá jako středobod celé domácnosti, kde se členové rodiny setkávají, obědvají, odpočívají nebo dokonce pracují. Kromě toho pro vás bude jednoduší výběr nábytku, jelikož se nemusíte omezovat jeho rozměry. I přesto se ale vyplatí propojené místnosti rozdělit do více zón.

Vytvořte si minimalistický interiér lusknutím prstu

Jak jsme zmínili už v úvodu, minimalismus je pro každého, přičemž s ním můžete začít hned teď. V první řadě se zbavte všech „lapačů prachu“ či předmětů, které dlouhodobě nepoužíváte. Tento krok bude složitý, ale věřte, že v budoucnu za něj budete vděční.

Pokud máte vše roztříděné, můžete se pustit do uspořádání věcí do úložných prostorů. Pamatujte, že vaším cílem je zjednodušování, což neznamená naplnit zásuvku vším, co se povaluje na vašem nočním stolku.

Investujte trochu času do třídění vašich osobních věcí, a ponechejte si pouze to, co opravdu potřebujete. Zpravidla by měly být v interiéru vidět pouze čisté plochy s minimem doplňků. Nakonec nechte do místnosti proudit čerstvý vzduch, zapalte si aromatickou svíčku a oslavte počátek své cesty za minimalistickým životním stylem.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Patrik
Zajímají mě všechna zákoutí digitálního marketingu, psychologie rozhodování, investice i osobní rozvoj. Mojí prací je digitál, internet a marketing. Moje pracovní pozice je SEO konzultant a marketingový stratég, což dělám již nějaký čas na volné noze. Spolupracuji v rámci konzultací na vybraných větších online projektech a také mám několik vlastních jako zijuspesne.cz, minder.cz nebo zakeri.cz.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Více:Bydlení