Cestování

Jaká místa navštívit ve Vídni?

Vídeň, hlavní město a také spolková země Rakouska. Z devíti spolkových zemí je Vídeň nejmenší rozlohou, ale největší počtem obyvatel. Vídeň patří mezi nejméně zkažené západoevropské metropole. Její centrální jádro, Innere Stadt, je snadno dostupné pěšky i veřejnou dopravou. Je plná krásných historických památek, umění a hudby. Jaká místa zde musíte navštívit? Pojďme se na ně podívat!

Zámek Schönbrunn

Zámek Schonbrunn je jedním z nejúžasnějších paláců, které kdy navštívíte. Je plný rokokových slavnostních sálů a působí honosně jak zvenčí, tak zevnitř. Při návštěvě Vídně vám každý průvodce doporučí, abyste si toto letní sídlo z 18. století prohlédli.

Před zámkem se nacházejí dvě zahrady, jejichž součástí je zábavné bludiště, ve kterém si můžete hrát. Vzhledem k tomu, jak krásné je prostředí, zde můžete strávit spoustu času, a přesto budete chtít strávit více. Pokud věříte ve cvičení a udržování kondice i na dovolené, je pro vás přínosné i běhání.

Schönbrunn, což v němčině znamená „krásné jaro“, byl původně letním sídlem habsburských císařů. Tato památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO patří k nejoblíbenějším turistickým cílům Vídně a zahrnuje rozsáhlý komplex reprezentačních sálů, triumfální oblouk známý jako Gloriet, bludiště, Tajnou zahradu, Oranžerii a Dětské muzeum.

Využití turistických pasů a vstupenek je nejvýhodnějším způsobem, jak si prohlédnout zámek a zahrady Schönbrunn.

Adresa: Schönbrunner Schloßstraße 47

Schönbrunn
Schönbrunn. Zdroj: Pixabay.com

Sisi muzeum

Muzeum Sisi, které se nachází v apartmánech Stephan, je domovem neuvěřitelné sbírky osobních předmětů císařovny Alžběty a několika jejích nádherných obrazů. Mezi 300 vystavenými předměty patří k nejzajímavějším letní oblečení, které nosila, 23dílná cestovní toaletní souprava a její sklenice na mléko s cestovním pouzdrem.

Muzeum Sisi ve Vídni je bezesporu jednou z turistických atrakcí, které musíte navštívit, pokud jste fanoušky této legendární královny.

Adresa: Michaelerplatz

Vídeňská ZOO

Hlavní atrakcí Vídně pro rodiny na dovolené je vídeňská zoologická zahrada, někdy označovaná jako Tiergarten Schönbrunn. V této zoologické zahradě, která patří k nejstarším na světě, můžete nejlépe vidět pandy velké, sibiřské tygry, orangutany, slony a dalších 700 druhů zvířat ve volné přírodě. Součástí zoologické zahrady je i zámek Schönbrunn, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

Adresa: Maxingstraße 13b

Zámek Hofburg 

Ve Vídni se nachází další nádherný palác, Hofburg. Je to soubor mnoha královských staveb, v němž se nachází také oblíbené muzeum stříbra. Palác má pro Vídeň značný historický význam a zdobí ho řada zahrad, které umocňují jeho krásu. Před několika minulými stoletími sloužil jako sídlo habsburských císařů. Jednu část paláce využívá rakouská vláda, zatímco turisté mohou navštívit druhou část a pokochat se velkolepou architekturou.

V tomto paláci ze 13. století žili rakouští císaři již více než 600 let. Tento velkolepý císařský hrad, který tvoří obrovský komplex s 18 křídly, 19 nádvořími a 2600 místnostmi, je bezesporu jedním z nejúžasnějších míst, která si můžete ve Vídni prohlédnout.

Adresa: Heldenplatz

Prater

Prater je park v centru města, který je každý den v roce přístupný místním obyvatelům i turistům. V parku se nachází několik historických atrakcí, ale hlavním lákadlem je obrovské kolo, kterým je park proslulý. Přestože existuje již od roku 1897, zdá se, že bylo postaveno teprve nedávno. Pokud chcete v tomto městě strávit nějaký čas odpočinkem, je tu pěkný park, kam můžete zajít.

Adresa: Wiener Praterverband Prater 7

Palác Belveder

Palác Belvedere je soubor mnoha barokních rezidencí z 18. století, v nichž jsou vystavena umělecká díla od středověku až po současnost. V paláci se nachází také slavná Klimtova sbírka, která jej vynáší na vrchol seznamu nejzajímavějších vídeňských turistických atrakcí. Palác vypadá zvenčí krásně díky dvěma rozlehlým zahradám a jezeru v zadní části. Zdejší umělecká díla jsou fantastická, ale fotografovat se tu nesmí, jinak hrozí pokuta.

Tento vídeňský muzejní komplex je rozdělen na Horní a Dolní Belveder, v nichž se nachází úžasná sbírka uměleckých děl. V Horním Belvederu je umístěna stálá sbírka středověkého rakouského umění.

Dolní Belveder připomíná spíše místo pro dočasné výstavy, kde jsou zábavnou formou vystaveny památky na knížete. Palác Belveder je jednou z nejpozoruhodnějších vídeňských atrakcí pro milovníky historie a umění.

Adresa: Prinz Eugen-Straße 27

Belveder
Belveder. Zdroj: Pixabay.com

Kunsthistorisches Museum

Uměleckohistorické muzeum je muzeum z 19. století s honosnými interiéry, v němž jsou uloženy umělecké sbírky habsburské dynastie. Objevíte zde také velké množství artefaktů, které prozrazují mnohé o minulosti Vídně. Je to úžasné místo pro ty, kteří si rádi prohlížejí obrazy, protože se zde nacházejí některá z nejslavnějších děl vytvořených mistry umění. Návštěvníci a turisté obdivují také sbírku starožitností, protože má tak osobitý vzhled. Interiér muzea je pečlivě uspořádán tak, aby si návštěvníci mohli snadno prohlédnout vše, čím je muzeum proslulé.

Toto historické muzeum, které se nachází v centru města, se letos (2021) dožívá 130 let. Jednou z nejlepších turistických atrakcí Vídně je Uměleckohistorické muzeum, které má působivou sbírku 17 000 egyptských soch, rakvových mumií, řeckých a římských antických šperků, 600 000 mincí a medailí a proslulý kabinet Kunstkammer Wien.

Umělecká díla z období renesance a baroka, která jsou zde vystavena, jsou úžasným svátkem pro milovníky historie a umění.

Adresa: Maria-Theresien-Platz

TIP! Další rakouské město, které stojí za návštěvu je Salzburg, rodiště Mozarta

Vídeňská státní opera

Vídeňská státní opera, jeden z nejlepších operních domů na světě, má kapacitu 1560 míst a je zcela klimatizovaná. Podmanivý zážitek slibují zde uváděná představení, jako jsou Aida, Tosca, La Traviata, Kouzelná flétna, balet Louskáček atd.

Jedním z nejlepších míst, které můžete ve Vídni navštívit, abyste byli svědky živého představení, je stavba, která byla postavena ve stylu „renesančního lokte“.

Adresa: Opernring 2.

Státní opera ve Vídni
Státní opera ve Vídni. Zdroj: Pixabay.com

Katedrála sv. Štěpána

Mateřským kostelem římskokatolické vídeňské arcidiecéze je katedrála svatého Štěpána, pozoruhodný příklad gotické a románské architektury.

Katedrála je jedním z nejznámějších vídeňských turistických cílů díky své impozantní velikosti, mozaikovým střechám, složitým vnějším vzorům, věžím, které se tyčí 446 metrů nad zemí, a 18 oltářům uvnitř.

Adresa: Stephansplatz 3

TIP! Za návštěvu stojí i rakouská jezera!

Katedrála sv. Štěpána
Katedrála sv. Štěpána. Zdroj: Pixabay.com

Ve Vídni si také nezapomeňte dát jejich výborný Schnitzel nebo dort Sacher.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
1
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Kateřina Korčáková
Píši pro různé portály jako je Moony a psaní beru jako své sebevyjádření.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *