KulturaZdraví

Minimalismus aneb změna životního stylu

Minimalismus jako životní filozofie je mnohem více, než jen zbavit se nepotřebných věcí. Je to cesta k dosažení harmonie s okolním světem skrz poznání vlastních potřeb.

V moderním světě je společnost čím dál tím více zaměřena na konzumní způsob života. Spolu s kvalitou života se zvýšily i naše potřeby. Dnes už není nic jednoduššího, než objednávat přes e-shopy. Provedou nás celým nákupem, přivezou věc až do domu, a ještě nám dají slevu na další nákup. Tomu přece nejde odolat, že?

Nevědomky se dostáváme do začarovaného kruhu. Pracujeme nad rámec svých možností, abychom mohli vydělávat a utrácet více za nepotřebné věci. Paradoxní při tom je fakt, že většina z nás pociťuje s rostoucí spotřebou stále větší hlad po lepším, novějším a dokonalejším zboží. Čili proč bych měl mít straší model iPhonu, když už vyšla novější a dokonalejší verze?

Ve skutečnosti nám ale ke štěstí stačí opravdu málo nebo alespoň méně, než bychom mohli očekávat. A právě tato myšlenka je hlavním smyslem minimalismu.

We really must understand that the lust for affluence in contemporary society is psychotic. It is psychotic because it has completely lost touch with reality. We crave things we neither need nor enjoy.” -Richard Foster, 1940s.

Jak tedy správně pojmout minimalismus? Neznamená to, že bychom se nutně museli vzdát veškerého blahobytu a odejít žít do askeze. Měli bychom ale změnit svůj pohled na spotřebu a naučit se chytře hospodařit s malým množstvím věcí, tak abychom uspokojili své potřeby a při tom zbytečně neplýtvali.

 „Až ve chvíli, kdy kolem sebe ponecháme jen to nejdůležitější, dokážeme ocenit pravou hodnotu každé věci.

Pokud se podíváme na historické okénko minimalismu, tak zjistíme že k nám doputoval z USA, kde se jako samostatný umělecký styl zformoval v 60. letech minulého století. Významnými světovými představiteli tohoto hnutí jsou:

  • Ludwig Mies van der Rohe
  • Tadao Ando
  • Peter Zumthor
  • Jacques Herzog
  • David Chipperfield
  • Álvaro Siza
  • Ian Moore

Minimalistický interiér

Minimalistický interiér v sobě zahrnuje především funkčnost a jednoduchost použití. Převládají zde kvalitní přírodní materiály jako jsou např. dřevo, sklo, kov, keramika a další. Každý prvek interiéru je promyšlen do nejmenších detailů, a proto by jakékoliv další „zkrášlení“ mělo akorát rušivý efekt. Ve svém základu má minimalismus mnoho společných prvků s moderním architektonickým stylem high-tech.

Moderní zařízení bytu ve stylu high-tech.
Moderní zařízení bytu ve stylu high-tech.

V japonské kultuře představuje minimalismus významnou část místní etikety. Přebytek nábytku v domě a nadbytečná upovídanost byly v minulosti vnímány jako známka špatného vychování a absence vkusu majitele.

Obývací pokoj v pojetí japonského minimalismu.
Obývací pokoj v pojetí japonského minimalismu.

Individualita a vnitřní krása tohoto stylu se odráží v propracovaném využití prostoru a dostatečném množství čerstvého vzduchu a denního světla pronikajícího skrz velká okna. Stěny v místnostech bývají také velmi často vymalovány do bíle barvy pro optické zvětšení vnitřního prostoru.

Minimalismus se nyní dere také do home stagingu.

Minimalismus ve skříni

V první řadě je třeba odpovědět si na 2 otázky:

Kam budu oblečení nosit?

Měli byste se zamyslet nad tím, která místa nějčastěji navštěvujete a jaký typ oblečení je pro tato místa vhodný. Pokud víte, že během týdne pracujete v kanceláři a o víkendu chodíte do divadla, tak by většinu vašeho šatníku mělo tvořit formální oblečení a zbytek ponecháte pro zvláštní události. Naopak pokud jste trenér ve fitness centru, tak dáte před desátým sakem přednost sportovnímu tričku.

Jakého stylu bych se chtěl/a přidržovat?

Optimálně byste si měli zvolit dva nebo tři styly, kterých se budete držet. Ideálním řešením je zvolit si styly, které se překrývají. Například business casual a méně formální smart casual. V takovém případě budete mít mnohem více možností, jak kombinovat oblečení a oblíbený kousek vám bude sloužit po mnoho let.

Pokud už znáte odpověď na výše zmíněné otázky, tak vám zbývá jen získat pár technických návyků, jak vytvořit chytrý šatník neboli „capsule wardrobe“.

minimalistický šatník
minimalistický šatník

Principem minimalistického šatníku je mít ve skříni minimální počet kousků, které budou mezi sebou ladit a se kterými budete schopni vytvořit, co nejvíce variací outfitů. Kromě tzv. basics byste měli ve skříni mít také sezónní oblečení, které budete pravidelně obnovovat. Dokončený vzhled vašemu outfitu dodají zajímavé doplňky v podobě šperků, pásků, hodinek ba dokonce i originálních ponožek, které se dnes těší zvláštní oblibě.

Ze začátku se to může zdát obtížné, ale po čase zjistíte, že vám to ušetří velké množství času s rozhodováním, co si vzít ráno na sebe, a nebudete mít pocit, že nosíte každý den to samé. Neaktuální nebo nepadnoucí oblečení můžete snadno prodat, vyměnit nebo věnovat někomu jinému a udělat tak dobrý skutek.

Minimalismus na talíři

Nebudeme si připomínat, že přejídání je jedním ze sedmi hříchů, ale zaměříme se na to, jak nám může nestřídmost v užívání jídla ubrat na kvalitě života.

Nesprávné stravovací návyky a nadměrná konzumace alkoholu mohou být příčinou mnoha civilizačních chorob jako je např. cukrovka, obezita, hypertenze, infarkt myokardu, Alzheimerova choroba a rakovina. Velmi působivá čísla ukazuje také šetření Českého statistického úřadu o počtu lidí s nadváhou v ČR. Obezitou je v ČR ohroženo až 18,5 % populace a v evropském měřítku se pevně držíme na horních příčkách nejvíce ohrožených zemí.

Zajímavý pohled na toto téma je představen v publikaci The Obesity Code.

minimalismus na talíři
Po završení jídla trvá 20-30 min. než mozek pocítí nasycení.

Pro začátek je třeba si uvědomit, že jíme pro to abychom žili nikoliv žijeme, proto abychom jedli. Měli bychom se naučit poslouchat své tělo a dodávat mu přesně tolik jídla, kolik opravdu potřebuje. Neexistuje rozdělení na špatné a dobré jídlo, ale existují problémy jako jsou stres nebo nuda, které nás často vedou k obžerství.

Pokud je pro vás obtížné změnit své stravovací návyky, tak bude ze začátku stačit, když se budete přidržovat modelu 80/20. V praxi to znamená, že větší část vašeho jídelníčku budou tvořit kvalitní nutričně bohaté potraviny a zbylou část využijete na tzv. „junk food“. Toto schéma Vám pomůže vyvarovat se zachvatovitému přejídání a nestát se otrokem kalorických tabulek.

Další zajímavé články o zdravém stravování:

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
2
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Sandra
Ráda čtu knížky o seberozvoji, zdraví a nových technologiích. Inspiruje mě vše, co je spojeno s Asii a miluji sushi.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Více:Kultura