BydleníCestováníJak na ...

Co je glamping a kam za ním vyrazit

Glamping, pojem, který v posledních letech nabývá na své popularitě. Víte, co si pod ním představit? Ve zkratce se jedná o luxusní kempování. Pokud se chystáte na dovolenou nebo si jen chcete na pár dní odpočinou od běžného života a toužíte po netradičním ubytování, tak právě pro vás je tu glamping. Kde tento typ ubytování najdete v České republice se dozvíte v následujícím článku! Nejdříve se ale pojďme podívat na to, co je glamping.

Původ „glampingu“

Termín „glamping“ se poprvé objevil ve Spojeném království v roce 2006 a od té doby získává na popularitě. Kombinuje slova „glamour“ a „camping“.  Odkazuje na typ luxusního kempování, kde si lidé mohou užívat venku v pohodlí a stylu.

Glamping ubytování může zahrnovat cokoli od krásných plátěných stanů po obří domy na stromech a další. Glampingové destinace najdete po celém světě. V současnosti je nabývá tento výraz na významu a můžeme vidět krásné fotky z glampingu.

Jaký je rozdíl mezi glampingem a kempováním?

Zjednodušeně řečeno, rozdíl je v luxusu.  Glamping nabízí pohodlné ubytování a vybavení, které se v tradičním kempu běžně nenachází.  To může zahrnovat cokoli od elektřiny po tekoucí vodu až plně vybavené koupelny. Kempování je na druhou stranu rustikálnější zážitek, kdy si ho obvykle užíváte ve stanu nebo pod hvězdami.

To však neznamená, že glamping je podobný luxusnímu letovisku nebo pronájmu podkrovního bytu.  Nejen, že je glamping často dostupnější než tyto luxusní destinace, ale také je stále ponořen do přírody.  Glamping dokáže dosáhnout dokonalé harmonie a rovnováhy mezi pohodlím a nádhernou přírodou. Cílem glampingu je také nabídnout ekologické ubytování.

Typy glamping ubytování

Existuje řada druhů glampingových ubytování a typ, který si vyberete, bude záviset na vašich osobních preferencích. Mezi oblíbená glampingová ubytování patří stany, domky na stromech, jurty, chatky a obytné vozy. Zde jsou některé další podrobnosti o nejběžnějších a nejatraktivnějších typech glampingových ubytování.

Maringotky

Nejoblíbenější způsob, jak glampovat, je v upravených maringotkách (obytných vozech). Poskytují největší prostor, klid a veškeré potřebné vybavení. Většinou se zde nachází také sauny či vířivky. A tak si můžete krásně vychutnat odpočinek v přírodě.

Maringotka
Maringotka na samotě. Zdroj: Pixabay.com

Jurty

Jurty jsou kulaté, přenosné přístřešky, které po staletí využívají kočovníci po celém světě.  V dnešní době se jurty často používají jako prázdninové domy.  Pokud jde o glamping, jurty nabízejí jedinečný a pohodlný zážitek, který vám umožní být v jednotě s přírodou. Pokud chcete okusit jurty, tak kousek od Prahy naleznete vesničku Štolmíř a skvělý zážitek ve starém jabloňovém sadu.

Glamping ubytování - jurta
Jurta. Zdroj: Pixabay.com

Kempingové chatky na stromech

Chatky a domky na stromech jsou typicky nejluxusnější glampingové ubytování.  Chata je nejlepší volbou pro ty, kteří chtějí mít přístup k modernímu pohodlí domu, jako jsou sprchy a teplá voda, ale přesto v úžasném, přírodním a soukromém prostředí.  Kromě vybavení jsou luxusní kajuty obvykle prostornější, takže jsou skvělou volbou pro velkou rodinu nebo skupinu, nebo pokud během cesty očekáváte hosty. Oblíbenou destinací je například Treehouse Sněžník.

Chatka v přírodě
Chatka v přírodě. Zdroj: Pixabay.com

Kde naleznete netradiční ubytování v ČR?

V České republice se nachází řada glampingových zařízeních. Najdete zde glampingová střediska, kempy a dokonce i glampingové hotely.  Od ekologických rekreačních středisek až po váš nejbližší národní park máte ve svém cestovním itineráři spoustu možností, jak zažít okouzlující kempování.

Glamping v ČR je na vzestupu. Absence elektřiny začíná být v dnešním světě výhodou oproti předešlým letům. Lidí hledají digitální detox. Glampingová místa najdete na stránkách jako je Booking, Airbnb, bezKempu nebo glampingcz.

TOP 5 KOUZELNÝCH UBYTOVÁNÍ V ČR. Zdroj: YouTube.com

Způsob, jakým cestujeme se změnil. Už nechceme univerzální klasickou dovolenou. Chceme něco originálního, proto je glamping výborný způsob, jak zažít krásná místa v jejich autentické podobě.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Kateřina Korčáková
Píši pro různé portály jako je Moony a psaní beru jako své sebevyjádření.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Více:Bydlení