Venku panuje krásné počasí, obloha je zalitá sluncem. Přesně čas na to, abyste vyrazili na letní piknik někam do přírody. Většinou máme pikniky spojené s malými chody, nějakými drobnými pochoutkami, ale co si jídelníček ozvláštnit a připravit si piknikové tříchodové menu? Pojďme na to!
Piknikové menu
Piknik začnete drobným předkrmem, hlavním chodem, dezertem a vše zakončíte dobrým pitím.
Šátečky plněné sýrem a slaninou
Ingredience:
- 1 plát listového těsta
- 3 lžíce taveného sýra
- 1 lžička dijonské hořčice
- 6 plátků slaniny
- 100 g čedaru (nebo sýr dle vaší chuti)
- 1 vejce
Postup:
- Rozehřejte troubu na 200 °.
- Na pánvi opečte plátky slaniny do křupava.
- Listové těsto rozválejte, nakrájejte na šest čtverců a dejte na pečící papír.
- Smíchejte tavený sýr s hořčicí a rozdělte směs do středu čtverců listového těsta. Uhlaďte v diagonální linii od jednoho rohu k opačné straně.
- Na rozetřenou směs položte vždy jeden plátek opečené slaniny a poté posypte nastrouhaným sýrem.
- Dva odkryté rohy těsta potřeme rozšlehaným vejcem a přehneme přes vrch náplně, aby se spojily.
- Vršek potřete dalším vejcem, poté přesuňte pečicí papír na plech a pečte 15–20 minut, dokud se sýr nerozpustí a těsto nezezlátne.
- Hotové šátečky nechte vychladnout, dobrou chuť!
Kari kuřecí salát s mangem a letní bramborový salát
Ingredience:
Na kari kuřecí salát s mangem:
- 6 plátků kuřecích prsou
- 1 lžička olivového oleje
- 2 lžičky kari
- 4 lžíce řeckého jogurtu
- 2 lžíce mangového chutney
- kůra z 1/2 limetky a 2 lžičky šťávy
- 1 zralé mango
- 1 hlávka římského salátu
- 1/2 červené cibule
- 2 lžičky pražených sezamových semínek
- sůl
- pepř
Na letní bramborový salát:
- 750 g brambor
- 75 ml podmáslí
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce octa
- 1/2 lžičky moučkového cukru
- 100 g ředkviček
- 20 g řeřichy
- sůl
- pepř
Postup:
Na kari kuřecí salát s mangem:
- Kuřecí prsa vložte do mísy a přidejte olej, kari a sůl a pepř, promíchejte a nechte chvíli odležet.
- Troubu rozehřejte na 200 °.
- Na plech dejte pečící papír a na něj vyskládejte plátky kuřecích prsou a pečte 20 minut. Hotové maso nechte vychladnout a poté nakrájejte na proužky.
- Mezitím si připravte dresink. V misce smíchejte zbývající kari s jogurtem, chutney, limetkovou kůrou a šťávou.
- Oddělte listy salátu a důkladně omyjte.
- Při podávání dejte listy dospod, navrch nakrájené mango a kuřecí maso, poté pokapejte dresinkem. Následně posypte červenou cibulí a sezamovými semínky.
Na letní bramborový salát:
- Vložte brambory do osolené vody a přiveďte k varu. Vařte, dokud nejsou měkké, pak sceďte a nechte vychladnout.
- Podmáslí, majonézu, hořčici, ocet, moučkový cukr, sůl a pepř smíchejte dohromady.
- Vychladlé brambory nakrájejte na kostky (dle vaši potřeby) a promíchejte s dresinkem. Přidejte ještě nakrájené ředkvičky.
- Při podávání můžete salát posypat řeřichou.
Vanilkové cupcakes
Cupcakes představují ideální velikost dezertu na piknik. Jsou malé, ale zasytí. Navíc můžete při jejich zdobení využít svoji kreativitu.
Ingredience:
Na těsto:
- 110 g změklého másla
- 110 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 110 g hladké mouky
- 1-2 lžíce mléka
Na polevu:
- 125 g změklého másla
- 185 g moučkového cukru
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky na cupcakes.
- Máslo a cukr vyšlehejte dohromady, dokud není směs nadýchaná.
- Ve vedlejší misce rozmíchejte vejce a vanilku a poté po troškách zašlehávejte do máslové směsi.
- Do směsi vmíchejte mouku a trochu mléka. Těsto by mělo lehce padat ze lžičky.
- Hotovým těstem naplňte z poloviny připravené košíčky.
- Koláčky pečte 12-15 minut, dokud nebudou lehce zlatavě hnědé. Po upečení je nechte vychladnout.
- Když koláčky chladnou, pusťte se do výroby krému.
- Začněte šlehat máslo a po troškách do něj přidávejte moučkový cukr. Podle potřeby můžete přidat i mléko, abyste získali jemnou polevu.
- Hotovu polevu přendejte do cukrářského sáčku a můžete zdobit, jak vám vaše fantazie zavelí!
Bonus
Správný letní piknik by se neměl obejít bez osvěžujícího drinku! Co zkusit letní osvěžující limonádu?
Domácí růžová limonáda
Ingredience:
- 8 citronů + další plátky k podávání
- 200 g moučkového cukru
- 140 g malin + navíc k podávání
- 1,2 l vody
- led
Postup:
- Kůru z citronů oloupejte škrabkou, zbavte ji co nejméně bílé dřeně – z proužků odřízneme veškerou dřeň.
- Citrony odšťavněte a šťávu, kůru, cukr a maliny smíchejte s 1,2 l vroucí vody.
- Nechte vychladnout a pak propasírujte. Podle chuti ještě přidejte cukr.
- Při podávání přidejte pár plátků citronu, maliny a spoustu ledu.
- Na zdraví!
Je dobré připravit i další malé pochoutky, které doladí vaši piknikovou atmosféru. Užijte si váš letní piknik!